SAĞLIK ANSİKLOPEDİSİ
Fosfatidilserin nedir? Faydaları nelerdir?
Fosfatidilserin, vücuttaki bütün hücreleri koruyan ve kaplayan, vücutta üretilen bir yağ maddesidir. Beyindeki sinir hücrelerinin doğru çalışması, aralarındaki mesajların iletilmesine yardımcı olması ile çok önemlidir. Sağlıklı olan sinir hücresi zarlarının temel bir bileşenidir, yaş ilerledikçe hafızayı güçlü tutmada anahtar bir rol oynadığı düşünülmektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, seviyelerin yaşla birlikte azaldığını göstermektedir. Fosfatidilserin, bazı yiyecekler de doğal olarak bulunmaktadır ve ayrıca diyet takviyesi formunda da satılmaktadır. Takviyeleri, çeşitli sağlık koşulları için doğal bir ilaç olarak lanse edilmektedir. Fosfatidilserin kullanımı bazı hastalıklara faydalıdır ve bu hastalıklar aşağıdaki gibidir:
• Dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu (DEHB)
• Alzheimer hastalığı
• Kaygı
• Depresyon
• Çoklu skleroz
• Stres
Ek olarak, fosfatidilserin takviyelerinin hafızayı koruma, sağlıklı uykuya teşvik etme, ruh halini iyileştirme ve egzersiz performansını artırmaya yardımcı olduğu iddia edilmektedir.
Sağlık Yararları
Yapılan çalışmalarda, fosfatidilserin takviyelerinin sağlığa etkilerini araştırılmıştır, ancak çalışmaların çoğu küçük çaplı çalışmalardır. Bu çalışmalarda bazı önemli bulgulara rastlanmıştır ve bu bulgular aşağıdaki gibidir:
Egzersiz kapasitesi ve kas ağrısı: 2006 yılında Spor Hekimliğinde yayınlanan bir rapora göre fosfatidilserin takviyeleri egzersiz kapasitesinin artırılmasına yardımcı olmaktadır. Raporun yazarları aşırı egzersiz yapma konusundaki yapılan araştırmaları analiz ederken, kas ağrılarının azaltılmasında ve çoğunlukla oluşan stres hormonu olan kortizol seviyelerinde ki artışa karşı yardımcı olduğu bulunmuştur.
Hafıza: Fosfatidilserin, yaşa bağlı hafıza kaybını yavaşlatmaya çalışılmak için çoğunlukla alınmaktadır. 2010 yılında Klinik Biyokimya ve Beslenme Dergisi’nde yayınlanan çalışma da, hafif bilişsel bozukluğu olan 78 yaşlı hastayla, fosfatidilserin takviyeleri veya plasebo ile altı aylık tedaviye başlanmıştır. Altı aylık sürenin sonunda yapılan testlerde, çalışmanın başlangıcında nispeten düşük hafızaya sahip katılımcıların bellekte önemli bir iyileşme olduğu tespit edilmiştir.
Depresyon: Fosfatidilserin ruh halini iyileştirmek için yardım etmede rol oynadığı düşünülmektedir. Örneğin, 2015 yılında yayınlanan Akıl Hastalıkları’nda çalışmasında, 65 yaş üstü yüksek depresyonlu kişiler, 12 hafta boyunca günde üç kez fosfatidilserin ve omega-3 yağ asitleri DHA ve EPA içeren takviyeler almışlardır. Çalışmanın sonunda depresyon ölçeğinde puanlar düzelmiştir. Fosfatidilserin önerilmeden önce, büyük ölçekli iyi tasarlanmış klinik çalışmalardan daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
DEHB: Fosfatidilserin, omega-3 yağ asitleri ile birlikte kullanılması, çocuklarda DEHB tedavisinde yardımcı olmaktadır, 2012 yılında Avrupa Psikiyatri’de yayınlanan çalışmasını önerir. Çalışma için, DEHB’li 200 çocuğa, plasebo veya fosfatidilserin ve omega-3 yağ asitleri içeren bir takviyeyle 15 haftalık tedavi uygulanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, omega-3 yağ asitleri ve fosfatidilserin kombinasyonuyla tedavi edilen katılımcıların, hiperaktif ve dürtüsel davranışlarında belirli bir şekilde daha büyük bir azalma yaşadığı ve plaseboya göre daha yüksek bir ruh hali iyileştirmesi yaşadıkları ortaya çıkmıştır.
Olası Yan Etkileri
Fosfatidilserin, uykusuzluk, gaz ve mide rahatsızlığı dâhil olmak üzere birçok yan etkiyi tetikleyebilmektedir ve ayrıca kan inceltici bir etkiye sahiptir. Kişi Coumadin (warfarin) veya antienflamatuar ilaçlar gibi kan inceltici ilaçları kullanıyorsa veya kan pıhtılaşma sorunları yaşıyorsa, fosfatidilserin kullanmadan önce doktoruyla konuşmalıdır. Ayrıca planlanmış ameliyattan iki hafta önce almayı bırakmalıdır. Takviyeler, güvenlik açısından tam testten geçirilmemiştir ve diyet takviyelerinin büyük oranda düzenlenmemesinden ötürü bazı ürünler, ürün etiketinde belirtilenlerden farklı olabilmektedir. Ayrıca hamile kadınlarda, emziren annelerde, çocuklarda ve herhangi bir tıbbi durumu olan veya ilaç alanlarda takviyelerin güvenliğinin sağlanmadığını unutulmamalıdır.
Dozaj ve Hazırlama
2015 yılında Doğal Tıp Kapsamlı Veri Tabanına yayınlanan makaleye göre, günde 300 miligram ila 800 miligram arasında bir fosfatidilserin, isteğe bağlı olarak etkin bir şekilde emilebilmektedir. Başarısız bir hafıza için terapötik dozlar, günde iki veya üç kez alınan 100 miligram olduğu belirtilmiştir. Ana kaynak olan soya, beyaz fasulye, yumurta sarısı, tavuk karaciğeri ve dana karaciğeri de dahil olmak üzere birçok gıdada bulunan Fosfatidilserin alımını artırabilmektedir. Ne yazık ki, vücudun diyet kaynaklarından yeterli miktarda emmesi zordur. Çalışmalarda kullanılan fosfatidilserinin çoğunun ineklerin beyin hücrelerinden geldiği unutmamalıdır. Deli dana hastalığı ile ilgili güvenlik endişeleri nedeniyle, çoğu takviye edilmiş soya veya lahanadan üretilmektedir. Yapılan ön çalışmalar, bitki bazlı fosfatidilserin takviyelerinin de faydalar sağlayabileceği göstermişti. Örneğin, 2010 yılında soya bazlı fosfatidilserin kullanılarak yapılan hafıza araştırması için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bununla birlikte fosfatidilserin, sınırlı bir etkili olduğunu düşündüren mevcut bir araştırma odağı gibi görünmemektedir.
Yapılan küçük çaplı çalışmalar bazı faydalar sağlasa da, yüksek kaliteli fosfatidilserin ile ilgili birçok iddiaları destekleyecek kişiler üzerinde araştırma eksikliği vardır. Daha fazla bilinene kadar diğer yöntemlerle kullanmak akıllıca olabilmektedir. Hafıza ve beyninin çalışmasını sağlamak için egzersiz, zihinsel aktivite ve bu fosfatidilserin içeren yiyecekler diyete ekleme denenmelidir. Araştırmalar fiziksel aktivitenin beynin hipokampus gibi hafıza için önemli olan alanlarının büyüklüğünü artıracağını göstermektedir. Ayrıca fosfatidilserin almayı düşünen kişiler, ilk önce doktoruna danışmalıdır, kendi kendilerine muamele etmekten, standart bakımı önlemek veya geciktirmekten kaçındıklarından emin olmalılardır.
- 19:43 - Samsun'da sağlık turizmi paneli düzenlendi
- 18:23 - Kazakistan Başbakanı Bektenov, TDT üyesi ülkelerin sağlık bakanlarıyla görüştü
- 18:23 - Antalya'da balkondan düşen doktor öldü
- 17:58 - Bakan Memişoğlu, sağlık alanında tecrübelerini Türk devletleriyle paylaşmaya hazır olduklarını bildirdi
- 17:58 - Bursa'da 6 işçi gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 17:43 - Karşıyaka Erkek Basketbol Takımı'nda sakatlığı bulunan oyuncuların tedavisi sürüyor
- 16:59 - Türk Kalp Vakfı, İstanbul'da "37. Kalp Haftası" programı düzenledi
- 16:54 - Beşiktaş'ta Emirhan Topçu'nun adalesinde gerilme ve ödem tespit edildi
- 16:44 - YÖK Başkanı Özvar 2025 Avrasya Yükseköğretim Zirvesi'nde konuştu:
- 16:28 - Karabük Üniversitesinden yaşlılara "sanal ilk yardım eğitimi" projesi
- 15:48 - Edirne'de polisler önce kan verdi sonra fidan dikti
- 15:08 - Gümüşhane'de "Kanser Farkındalığı ve Kadın" konulu konferans gerçekleştirildi
- 14:13 - Adana'da "Sağlıklı Adımlar, Sağlıklı Seçimler" programı tanıtıldı
- 14:03 - Denizli'deki şehir ve acil durum hastanelerinin inşası devam ediyor
- 13:28 - Bakü'de, Azerbaycan-Türkiye Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Kongresi düzenlendi
- 13:18 - Yeryüzü Doktorları Derneği ramazanda 52 ülkede gıda desteğinde bulundu
- 13:18 - AK Parti'li Durgut'tan Netflix ve beIN Sports'a "Sigara endüstrisine dur" mektubu:
- 12:43 - Türk Devletleri Teşkilatı Sağlık Bakanları Kazakistan’da toplandı
- 12:28 - Antalya'da "Doğal Olan Normal Doğum Eylem Planı" eğitimi başladı
- 12:28 - Aşı tedavisi, alerjik hastalıklara karşı olumlu sonuçlar veriyor
- 12:18 - Adli Tıp Kurumu, Mahir Polat'ın testler için tam teşekküllü hastaneye sevkini talep etti
- 12:03 - Denizli'de fermuar sistemiyle ambulansa yol verilmesi kamerada
- 11:33 - Jinekolojik kanserlerde düzenli kontrol erken tanı için önem taşıyor
- 11:18 - ABD hükümetine, Çin'le biyoteknoloji alanında rekabet için milyarlarca dolarlık yatırım yapması önerisi
- 11:08 - ABD'NİN İKLİM SINAVI - Trump’ın inanmadığı iklim krizi ABD'yi şiddetli etkiliyor
- 10:13 - Niğde'de ebelik normal doğum bilgi ve beceri artırma ile afete hazır olunuş eğitimi
- 09:18 - Tekirdağ'da kanser ve otizm semineri düzenlendi
- 22:13 - İsrail ordusu, Gazze'de 15 sağlık ve sivil savunma çalışanını öldürmesini "tehdit algısı" iddiasıyla savundu
- 19:33 - BM'ye bağlı 6 kuruluşun lideri, Gazze'de insan hayatına kayıtsız kalan savaş eylemlerine karşı uyardı
- 19:18 - Liberya 10 bin 800 doz M çiçeği aşısı teslim aldı
- 18:38 - Başkentte "Kanser Tedavisinde Hasta Beklentileri Paydaş Buluşması" programı düzenlendi
- 16:58 - Trabzon'da HPV Laboratuvarı'nın açılışı yapıldı
- 16:43 - Sağlık Turizmi Konfederasyonu Genel Başkanlığına Prof. Dr. Aysun Bay seçildi
- 16:38 - Kocaeli'de gıda zehirlenmelerine karşı alınacak önlemler görüşüldü
- 15:58 - Van'da normal doğumu teşvik için ebelere yönelik eğitim başladı
- 15:08 - Yozgat'ta sağlıkta işbirliği protokolü imzalandı
- 14:53 - İsrail hesaplarının "Öldürülen sağlık çalışanları şüpheli araçlardaydı ve Hamas üyeleriydi" iddiası yalanlandı
- 14:03 - Çorum'da kornea rahatsızlıklarına karşı yeni ameliyat yöntemi uygulanıyor
- 13:33 - İBB Genel Sekreter Yardımcısı Polat Adli Tıp Kurumu'nda muayene edildi
- 13:13 - Samsun'da "Tanıdan Müdahaleye Otizm" temasıyla sempozyum düzenlendi
Ve burası da bir devlet hastanesi
14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim