• BIST 9626.56
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 12 °C

İVEK İftarı ve Eczacılığın Geleceği İçin Bir Fikir

Ecz. Zehra Kaya

 

İVEK İftarı ve Eczacılığın Geleceği İçin Bir Fikir

İlaç ve Eczacılık Kurumu Derneğinin(İVEK) hazırlamış olduğu iftar yemeğinde Eczacılığa ilişkin son değişiklikler konulu panelde Moderatör Yard. Doç. Dr. Mahmut Tokaç ve Panelistler SGK Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Kuruca, Türkiye İlaç ve Eczacılık Kurum Başkanı Dr. Saim Kerman’a eczacılar tarafından sorular soruldu ve yapılan son değişiklikler hakkında bilgiler alındı.

Eczacılardan gelen sorular arasında Eczane takas işlemlerinden, İnternet ortamında eczane sitesi kurulmasından ve ilaç satışının getireceği fayda ve zararlardan, İade işlemlerinden, Yurt dışı ilaç alımları konularından bahsedildi.

Aslında şuan var olan eczanelerin sorunları hat safalaraulaşmış vaziyette ama aynı zamanda şuan fakültelerde okumakta olan eczacıların sorunları da gündeme getirilmeli ve bununla ilgili paneller yapılması gerektiğini düşünüyorum.Bu panellerin sonucunda da eczacılık kanununda yeniden düzenlemeler yapılması hatta hastaneler le ilgili kanunlarda ilaç fabrikaları ile ilgili kanunlarda düzenlemeler yapılarak eczacılık mesleğinin geleceği kurtarılmalıdır.

Kanun için örnek vermek gerekirse hastanelerde 1 mesul müdür eczacı bulundurulması zorunluluğu yerine 100 yatağın üzerinde ki hastanelerde en az 3 eczacı çalıştırılması gibi öneriler düşünülebilir.

Bundan sonra ki süreçte özellikle hastanelerde ilaç tedavilerinde eczacıların sorumlulukları ve görevleri arttırılmalı nasıl ki bir hastane de hekim vizit yapıp hastalarını kontrol ediyorsa aynı vizit işlemlerini hekimle birlikte eczacıların da hastaları hekimle birlikte vizit yapabilen bir sistem oluşturulmalıdır. Hatta klinik eczacılığın lafta kalmayıp uygulamaya geçmesi ve eczacıların da uzmanlığını belli branşlarda yapması ve bunun kanunlarla desteklenmesi gerekmektedir. Örneğin Onkoloji eczacılığı, dahiliyeeczacılığı, organ nakli eczacılığı vs gibi uzmanlaşma alanları olmalı ve hastanelerin bu branşları açmaları için bu uzmanlığı olan eczacı bulundurma zorunluluğu getirilmelidir. Şu anki uygulamalarda bu branşlar için hastanelerde hemşirenin eğitimine bakılırken verilecek ilaçlar için bir eczacı sorgulaması dahi yoktur. Daha nitelikli tedavi sağlanması için hastane eczacılığının branşlaşması çok önemlidir.

Alınacak tüm bu önlemlere rağmen artık daha fazla eczacılık fakültesi açılmamalıdır, çünkü şuanda var olan fakültelere bile yetecek kadar eczacı eczacılık hocası yoktur ve bence kaliteli eczacılık eğitimi için fakültelerdeki bütün hocaların eczacı olması gerekmektedir. Evet şuanda eczacıların uzmanlaşma ya da okulda hoca olma gibi bir çabaları yok ya da çok düşük seviyede ama bunun düzeltilmesi için de maddi getirilerinin arttırılması gerekmektedir. Nasıl ki tıpta uzmanlık yapıldığında getiriler artıyorsa aynı durum eczacılıkta da yapılmalıdır (eczacılığın branşlaşması bunun için önemlidir).

Bu yazı toplam 594791 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim