• BIST 9396.02
  • Altın 4071.25
  • Dolar 37.9935
  • Euro 43.1684
  • Ankara 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 16 °C

Jinekolojik kanserlerde düzenli kontrol erken tanı için önem taşıyor

Jinekolojik kanserlerde düzenli kontrol erken tanı için önem taşıyor
Türk Jinekolojik Kanser Vakfı Başkanı Prof. Dr. Polat Dursun, her yıl dünyada 1,5 milyon, Türkiye'de ise 15-20 bin jinekolojik kanser vakasının görüldüğünü, düzenli kontrolün erken teşhis için önemli olduğunu bildirdi.

Türk Jinekolojik Kanser Vakfı Başkanı Dursun: "Her yıl dünyada 1,5 milyon, Türkiye'de 15-20 bin arasında jinekolojik kanser vakası görülmektedir"

"Her kanserde olduğu gibi jinekolojik kanserlerde de erken tanı hayat kurtarıcı bir yaklaşımdır. Erken tanının olabilmesi için kadınların düzenli aralıklarla jinekolojik muayeneye gitmesi gereklidir"

Dursun, AA muhabirine yaptığı açıklamada kanser farkındalığını artırmanın, vatandaşları düzenli muayenelere yönlendirilmenin önemine işaret etti.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre kanserin dünyada her yıl 18 milyon kişiyi etkilediğini aktaran Dursun, "Jinekolojik kanserler bunların içinde önemli bir yer tutmaktadır. Her yıl dünyada 1,5 milyon jinekolojik kanser görülmektedir. Türkiye'de her yıl 15-20 bin arasında jinekolojik kanser vakası görülmektedir. Bu hastaların yarısını, hatta yarısından daha fazlasını jinekolojik kanserler nedeniyle kaybediyoruz." ifadelerini kullandı.

Kadınların jinekolojik kanserden korunması için dikkat etmesi gereken durumların başında sağlıklı beslenme geldiğini vurgulayan Dursun, bunun yanında hareketlilik ve düzenli muayenenin de önemli olduğunun altını çizdi.

Dursun, karın şişliği, ağrısı, kabızlık ve düzensiz adet kanamaları durumunda jinekolojik muayeneye gidilmesi gerektiğini ifade ederek, "Her kanserde olduğu gibi jinekolojik kanserlerde de erken tanı hayat kurtarıcı bir yaklaşımdır. Erken tanının olabilmesi için kadınların düzenli aralıklarla jinekolojik muayeneye gitmesi gereklidir. Pap-Smear testi, HPV (Human Papilloma Virüsü) testi yaptırması ve HPV'nin yol açtığı kanserlere karşı korunmak için HPV aşılarını yaptırması çok önemlidir." dedi.

- "Jinekolojik kanserler her zaman erken tanı vermez"

Hastalık belirtisi ve şikayeti olmayan kadınların da yılda bir kez jinekolojik muayene yaptırması gerektiğinin altını çizen Dursun, şu bilgileri verdi:

"Jinekolojik kanserler her zaman erken tanı vermeyen kanserlerdir. Özellikle yumurtalık kanseri muayene ve ultrason sırasında teşhis ediliyor. Aynı zamanda hastalarımızın pediatrik yaş grubundan itibaren HPV aşısı yaptırması da çok önemli. Rahim ağzı kanseri (serviks), vulva ve vajina kanserlerinden, genital siğillerden korunmak için 11 ila 15 yaş arasındaki kız çocuklarına ve erkek çocuklarına HPV aşısı dünyada önerilmektedir."

Türkiye'nin jinekolojik kanser cerrahisinde dünyada önemli bir yere sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Dursun, hastaların tedavilerinin dünya standartlarındaki jinekolojik onkoloji uzmanları tarafından yapıldığını kaydetti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 502 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim