Özel Hastaneler Yönetmeliğimiz 30.01.2025 tarihinde yenilendi. Yönetmeliğin, Üçüncü Bölümü olan "Planlama, Ön İzin, Ruhsat ve Faaliyet İzin Belgesi"nin "Planlama" kısmı Madde-8 aşağıdaki gibi belirlendi;
MADDE 8- (1) Bakanlıkça, sağlık hizmetlerinin, demografik yapı ve epidemiyolojik özellikler de göz önünde bulundurulmak suretiyle kaliteli, hakkaniyete uygun ve verimli şekilde sunulması; sağlık kurum ve kuruluşlarının hizmet kapasiteleri, sağlık insan gücü ile çağdaş tıbbi bilgi ve teknolojinin ülke düzeyinde dengeli dağılımının sağlanması; koruyucu sağlık ve acil sağlık hizmetleri gibi iş birliği halinde hizmet sunumunun gerekli olduğu alanlarda ve sağlık turizminde uygun kapasitenin oluşturulması ve kaynak israfı ve atıl kapasiteye yol açılmaması adına, faaliyetine ihtiyaç duyulan sağlık kurum ve kuruluşları ile bunlara ait sağlık insan gücü, tıbbi hizmet birimleri ve nitelikleri ile teknoloji yoğunluklu tıbbi cihaz dağılımı alanlarında kamu ve özel sektörü kapsayacak şekilde planlama yapılır.
(2) Bakanlıkça birinci fıkrada belirtilen planlama kriterleri çerçevesinde özel hastanelere verilebilecek yatak kapasitesi, özellikli merkez, ünite, tıbbi cihaz ile uzmanlık dalları ve kadro sayıları belirlenir. Bu planlama her yıl ilan edilir.
(3) Bakanlıkça ilan edilen planlamalar neticesinde, yeni hastane açılışı ile mevcut hastanelerde özellikli merkez, ünite, tıbbi cihaz, uzman tabip kadro veya yatak kapasitesi değişikliği talebi uygun görülenler için planlama uygunluk belgesi düzenlenir.
(4) Planlama uygunluk belgesi düzenlenen hastane, özellikli merkez, ünite, tıbbi cihaz ve yatak kapasitesi değişikliği ile ilgili en geç iki yıl içinde ön izin alınması zorunludur. Bu süre içinde ön izin alamayanların planlama uygunluk belgeleri iptal edilir.
(5) Planlama uygunluk belgesi devredilemez.
Denmektedir.
Bizim önerimiz kadro planlamasında hastanenin yönetmelik yayınladığı tarih itibari ile, ameliyathane sayısı 3 ve üzeri olanlar, genel yoğun bakım yatak sayısı 15 ve üzeri olan, hastanelere ameliyathanede ve genel yoğun bakımda nöbet tutulabilecek bir sayıda bakanlık oluru ile anestezi kadrosu verilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Ülkemizde çoğu hastanede 3-4-5 ve üzerinde ameliyathanesi bulunurken ve genel yoğun bakım yatak sayıları 10 ve üzerinde olmasına rağmen hastanenin bir adet anestezi kadrosu bulunmaktadır. Bu hastanenin kendi kadrosunda ruhsatın 1 (bir) adet anestezi hekimi çalıştırarak hem yoğun bakımları hem ameliyathane iş ve işlemlerini yürütebilmesi mümkün değildir. Bu kadro yani anesteziyoloji ve reanimasyon uzman kadrosu planlamaya dahil edilmeden hastanenin ruhsatında bulunan yoğun bakım yatak sayısı ve ameliyathane salon sayısı ile ilişkilendirilerek müktesep hak olarak verilmesi gereken bir uzmanlık dalı olduğunu düşünmekteyiz. Bu aynı zamanda sadece hastaneye veya hekime verilen bir hak değil aynı zamanda ve en önemli konu hastaya sağlık anlamında verdiğimiz güveni ifade edeceğine inanıyoruz.
Düşünün ki bir hastane var 100 yataklı, 20 genel yoğun bakım yatağı ve 6 ameliyathane salonu mevcuttur. Sağlık Bakanlığı bu hastane için 1 Anestezi kadrosu hakkı vermiş. 1 Anestezi hekimi, 6 salonda ameliyata hasta hazırlayacak ve aynı zamanda 20 genel yoğun bakım yatağında yatan hastaların da tedavilerini takip edecek ve düzenleyecek. Bu hesaba göre bir hekimin buna yetemeyeceğini bir tane verilen kadro ile bu işin sağlıklı ve güvenli olarak sürdürülemeyeceği ayan beyan ortadır maalesef. Bu şekilde olursa sistem kurulursa kaçak hekim çalıştırmak zorunda kalınacak çalışma belgesi olmadan hekimler ameliyathane veya yoğun bakımlarda nöbet tutturulacaktır.
Bunun yerine doğru bir sistem kurulmasını talep etmemiz en doğal hakkımızdır. Anestezi kadrosunu hastanelere yoğun bakımları, ameliyathane salon sayıları da hesaplanarak daha akılcı bir sistem oluşturulması planlama kapsamı dışında tutularak yoğun bakım hastalarının amliyata hazırlanacak olan hastaların güvenliğini öne çıkarmamız gerektiğini düşünmekteyiz.
Hazır Özel Hastaneler Yönetmeliğimiz böyle hassas konularda yeniden ele alınmışken ve daha güzel bir sistem kurulması yolunda, hastalara hasta sağlığına böylesi önem verilen değişiklikler içerisine girilmişken, bu alanda planlama kapsamı dışında tutulması gereken bir uzmanlık dalını denklemi doğru kurarak ve sistemin tam oturması adına hastanelere bir hak değilde hastalara bir hak olarak verilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Yazımızı sabırla okuduğunuz için teşekkür ederiz.
Amacımız yeni yönetmeliğimizin sadece hastanelere bir hak değil, verilen kadroların hastaların güvenliği ve sağlığı için verilmiş olduğunu bilmeleri gerektiğini özel hastanelere hatırlatarak verilmesi düşüncesindeyiz.
Saygılarımızla.
Yaşar Kaya
Ruhsatlandırma ve Resmi İşlemler Danışmanı
yasar.kaya@saglikaktuel.com
Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com
YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir. İzin alınmadan aktif bağlantı kurulsa bile içerik kullanılamaz. Yapılan alıntılar için 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca yasal işlem uygulanacaktır.