• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 19 °C

BİTKİ ANSİKLOPEDİSİ

Sinirli ot nedir? Faydaları nelerdir?

sinirliot.gif

 

Diğer İsimleri : Yara otu , Çıban otu, Pişik otu, Ayak otu, Plantago lanceolata

 

 

Botanik Bilgi : Sivri Sinirli ot 10-50 cm boyunda çok yıllık, kökleri saçak şeklinde ve dikine yükselen bir bitkidir. Yapraklar mızrak şeklinde, kenarları bütün, ucu sivri, hafif tüylü, baştan uca doğru 5-9adet ana damardan oluşur, koyu yeşil renkli yapraklardır. Çiçekleri  bir sap üzerinde bir silindir veya küre şeklinde çiçek demeti bulunur.  Meyveleri 3-4mm büyüklüğünde yumurta şeklinde içinde iki adet tohumları bulunur ve tohumları uzunca ve de siyahımsı renktedir.Büyük Sinirli otun farkı yapraklarının geniş olmasıdır, takriben 8-12cm uzunluğunda,5-9cm eninde yumurta şeklinde kenarları hafif dalgalıdır. 

Yetiştirildiği Yerler : Hemen her yerde yetişen sinirli ot, tohumları ile çoğalır.

Toplanması - Saklanması : Sinirli otun yaprakları, özellikle taze yaprakları ezilmeden Mayıs’tan Ekim’e kadar toplanır, havalı, kuru yerlerde kurutulur. Nemlenmeyecek bir yerde kurutulur.

Bilinen Bileşimi : Acı maddeler, demir, fosforik asid, aucibin, kireç, klorofil, kükürt, labenzim, saponin, sümüksü madde, şeker, tanen, A ve C vitaminleri.

 

Faydaları :

Nefes yolları rahatsızlıklarında fayda sağlar.

Öksürük, tahrişli öksürük, bronşit, nefes darlığında  kullanılır.

Ciğerden gelen kanı keser.

Göğüs ağrısına karşı kullanılır.

Kullanım Şekli - Çay : Bitkiden 1 çorba kaşığı yaprak 0,5 litre kaynar su ile haşlanarak 10-15 dakika demlendirilir ve süzülerek içilir.

Sivrisinek, Arı ve benzeri böceklerin sokmasına karşı etkilidir.

Ayak parmakları arasındaki pişiklere iyi gelir.

Parmak arasındaki iltihaplı dolamaya karşı kullanılır.

Kullanım Şekli : Sinirli ot yaprağı ezilerek sorunlu yere bağlanılır. Ya da özsuyu çıkartılarak sürülebilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim