SAĞLIK ANSİKLOPEDİSİ
Sinüzit Hakkından Sıkça Sorulan Sorular Nedir ?
1. Sinüzit nedir?
Burun ve göz çevresindeki kemiklerin içinde bulunan boşluklara “sinüs”; bu boşlukların içini döşeyen mukozanın iltihaplanmasına “sinüzit” denir.
İnsanlarda 10-20 civarında büyüklü-küçüklü sinüs bulunur. Her sinüsün tek tek veya gruplar halinde buruna açılan drenaj kanalları vardır. Bu kanallardan geçen burun mukozası, aynı bir odanın badanası gibi sinüs içini çepeçevre örter. Normal şartlarda, bu mukoza, aynen tükürük veya gözyaşı gibi berrak bir salgı üreterek bu kanallardan burun içine akıtır ve solunum yolunun nemli olmasını sağlar.
2. Hangi durumlarda sinüzit meydana geliyor? (Sinüzit nasıl oluşur?)
Akut sinüzit, tipik olarak “viral üst solunum yolları enfeksiyonu” da denen bir “nezle”yi takiben ortaya çıkar. Burun ve sinüs mukozasındaki (özellikle drenaj kanalındaki) şişlik, sinüsten buruna salgı akışını bloke ederek, sinüs içinde göllenmesine ve sekonder bakteri enfeksiyonuna (sinüzite) yol açar.
Ayrıca, burun polipleri, büyük geniz etleri, konka hipertrofileri ve septal deviasyon gibi burun anatomik bozuklukları, alerji ve bazı kalıtsal mukoza hastalıkları da mekanik ve fonksiyonel drenaj bozukluğu yaparak sinüzite yol açabilirler. Kronik sinüzitlerin altında yatan neden genellikle bu son paragrafta sıralananlardır.
3. Sinüzit belirtileri nelerdir?
Halk arasında bilinenlerin aksine sinüzitlerin çoğunda “başağrısı” olmaz.
Akut sinüzit, tipik olarak uzayan bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Bir haftadan fazla devam eden nezlelerin büyük çoğunluğu sinüzittir.
Sinüzit belirtileri, erişkinlerde burun tıkanıklığı, sarı-yeşil burun ve geniz akıntısı, yüz-diş-göz ağrısı ve öksürüktür. Çocuklarda ise huzursuzluk, inatçı öksürük ve geniz akıntısına bağlı öğürme ve kusma olabilir. Tüm yaş gruplarında, kısmen daha az rastlanan belirtiler, ateş, kırıklık, yorgunluk, ağız kokusu, koku alma duyusunda azalma, boğaz ağrısı, bazen ses kısıklığıdır. Sinüzit seyri sırasında ortaya çıkan alın ve gözde ağrılı şişlikler, çift görme ve genel durum bozukluğu, sinüzit komplikasyonu olabilir. Aktif tedavi gerektirir. Mutlaka hekime başvurulmalıdır.
4. Sinüzit olan hastalara uygulanan tedavi yöntemleri nelerdir? (Sinüzit nasıl tedavi edilir?)
Sinüzit tedavisinde hedef, drenajı bozulan sinüste üreyen bakterinin öldürülmesi, drenajın sağlanarak sinüsün temizlenmesidir.
Akut sinüzitlerde, bakteriyi öldürmek için antibiyotik, drenajın sağlanması için ise burun damlaları, ağızdan kullanılan burun açıcı bazı ilaçlar ve burun temizliği yeterli olabilmektedir.
Kronik ve tekrarlayan sinüzitlerde ise burun içindeki anatomik ve fonksiyonel bozukluklara yönelmek gerekmektedir. Bu da genellikle bir ameliyat olmaktadır. Ameliyat kararından önce mutlaka bir sinüs tomografisi çektirilerek sinüzite yol açan patoloji ve patolojiler doğru tespit edilmelidir.
5. Ameliyat çözüm müdür? Ameliyat sonrasında sinüzitin tekrarlama ihtimali var mıdır? Ameliyatın riskleri nelerdir?
Her sinüzit ameliyat edilmez. Akut sinüzitlerin büyük çoğunluğu ilaç tedavisine iyi cevap verir. Kronik ve tekrarlayan sinüzitlerin altında yatan neden tam ve doğru olarak saptanmalıdır. Burun, sinüs drenaj kanalları ve genizi tıkayan-daraltan patolojilerde, bu patolojiyi ortadan kaldırmaya yönelik ameliyat en iyi çözümdür.
Dikkat!.. Modern sinüs cerrahisinde sinüsü ameliyat etmiyoruz. Sinüsün drenajını bozun patolojiyi ameliyat ediyoruz. Tekrarlayan burun poliplerinde, ameliyat sonrası yeniden polip oluşursa, sinüzit de oluşabilmektedir. Ameliyatın hayati tehlike yaratan bir riski olmamakla birlikte nadir komplikasyonlar oluşabilmektedir.
6. Tedavi ne kadar sürer?
Sinüzitin ilaçla tedavisi, en az 10 gün antibiyotik kullanımıdır. Vakanın klinik durumuna göre bu tedavi, üç, bazen dört haftaya uzatılabilmektedir.
7. Sinüziti olan hastaların dikkat etmesi gereken konular nelerdir?
Sinüziti olan hastaların nezle, grip gibi viral hastalıklardan korunması gerekir. Bu tip etkenlerden korunmak zor olduğundan grip aşısı denenebilir. Alerjik riniti (saman nezlesi) olanlarda allerji kontrol altında olmalıdır. Bilinenin aksine ıslak saçla sokağa çıkma sonrası oluşan başağrısı, sinüzitten çok, baş derisinin üşümesi sonucu oluşan nevralji veya kas gerilim ağrısıdır. Ancak, üst solunum yollarının enfeksiyonu sırasında üşütmek sinüzit oluşumunu kolaylaştırır. Tekrarlayan sinüziti olan hastaların havuza girmeleri sakıncalıdır.
8. Evde uygulanabilecek bir tedavi yöntemi var mıdır?
Tıbbi tedavinin yanı sıra, evde, buğu, buhar tedavisi, burun damlaları ve tuzlu su ile burun temizliği yapılarak, burnun açık tutulmasına özen gösterilmesi tedavinin başarısını artıracaktır.
- 00:31 - Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik
- 00:11 - Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ-26.04.2025
- 00:03 - Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararı-26.04.2025
- 17:14 - Kan Şekeri Ölçüm Çubuğu, Kan Şekeri Ölçüm Cihazı ve Kalem İğne Ucu C Grubu Sut Kodu-Barkod Eşleştirme Başvurusu Hakkında
- 16:13 - DSÖ: Myanmar'daki depremlerden etkilenen 114 kişi hala kayıp
- 19:28 - "Yenidoğan çetesi" davasının dördüncü duruşmasında tanıklar dinlendi
- 18:03 - Hamas: İsrail, Gazze'deki sağlık sistemini çökerterek soykırımı ve zorla yerinden etmeyi sürdürüyor
- 17:55 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2025/16
- 17:53 - İstanbul'daki depremlerde yoğun bakımdaki bebeklerin yanından ayrılmayan hemşire Görmez yaşadıklarını anlattı:
- 17:28 - Mersin'de sağlık hizmeti alan vatandaşlar hastane bahçesinde fidan dikti
- 16:48 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, EXPOMed Eurasia Fuarı açılışında konuştu:
- 16:48 - 19. FIEPS Avrupa Kongresi, Antalya'da başladı
- 16:38 - Mersin'de ambulans uçak 10 yaşındaki çocuk için havalandı
- 16:28 - UMKE, depremden etkilenenler için millet bahçelerinde çadır kurdu
- 16:23 - Yıldız Teknik Üniversitesinin bahçesi depremden etkilenen vatandaşlara açıldı
- 16:18 - KAEÜ'de "Metaverse ve Yapay Zeka ile Gelecek" konulu konferans düzenlendi
- 16:18 - İstanbul'da depremde yaralananlar yaşadıklarını anlattı
- 16:08 - Eskişehir Şehir Hastanesinde Ebeler Haftası kutlandı
- 16:03 - DSÖ: Aşılar, Afrika'da 1,8 milyon hayat kurtardı
- 15:38 - İsrail'in saldırıları sonucu Gazze'de yaklaşık 1000 çocuk uzuvlarını kaybetti
- 15:38 - Dicle Üniversitesi öğretim üyesinin "Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları" listesine girdiği açıklandı
- 15:33 - Acil yardım uzmanından ailelere "Aile Afet Planı" hazırlamaları önerisinde bulundu
- 15:23 - Gazze'deki Filistinli doktor, hastanede anne-babasının cansız bedenleriyle karşılaşınca gözyaşlarına boğuldu
- 15:23 - CANİKFEST Samsun'da kapılarını açtı
- 15:18 - Ondokuz Mayıs Üniversitesinde "ağrı pili ve uygulama alanları" anlatıldı
- 13:58 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, İstanbul'da depreme ilişkin açıklamalarda bulundu:
- 13:43 - Şişli Belediyesi "Tip 1 diyabet tanılı çocuklara sensör desteğinin kesildiği" iddialarını yalanladı
- 12:43 - Antalya'da 80 yaş üstüne hizmet verecek beşinci merkez açıldı
- 12:28 - Ebenin geliştirdiği beşik annelere emzirme kolaylığı sağlıyor
- 12:28 - Bahar ebe, 7 yıldır köyleri gezerek kadın ve bebeklerin takibini yapıyor
- 11:58 - Diyarbakır'da çocukluk dönemi için "altı bileşenli karma aşı" uygulaması başladı
- 11:43 - "Yenidoğan çetesi" davasının dördüncü duruşması sürüyor
- 11:38 - Sağlık Bakanlığı, İstanbul'daki depremde kuvözdeki bebekleri koruyan sağlıkçıların görüntüsünü paylaştı
- 11:23 - Atletizm tutkunu "67'lik delikanlı", 12 yılda 108 madalya kazandı
- 11:18 - Annesini ve kardeşini kanserden kaybeden "yılın ebesi", erken teşhis için mücadele ediyor
- 11:18 - Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi'nde Kırgız hekimler eğitim alıyor
- 11:13 - İŞKUR Gençlik Programı ile 82 binden fazla öğrencinin kariyer yolculuğu başladı
- 11:08 - Dünya genelinde sıtma nedeniyle her yıl yüzbinlerce kişi hayatını kaybediyor
- 11:03 - 5G teknolojisinde Çin büyümeye, ABD güvenliğe odaklanıyor
- 13:18 - Seydişehir'de sağlık personeline eğitim verildi
Ve burası da bir devlet hastanesi
14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ-26.04.2025
Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik
Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararı-26.04.2025
Kan Şekeri Ölçüm Çubuğu, Kan Şekeri Ölçüm Cihazı ve Kalem İğne Ucu C Grubu Sut Kodu-Barkod Eşleştirme Başvurusu Hakkında
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim