• BIST 9645.66
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Yönetmelik Değişikliklerinin Laboratuvar Uzmanları Üzerindeki Etkisi !

Av.Bülent Özer

  .....Şayet böyle uygulanırsa yani il dışından laboratuvar kurulmasının önü açılırsa Ülke genelinde birkaç laboratuvar firmasının ekmeğine yağ sürülecek ve bu firmalar tekelleşecektir.

Sağlık Aktuel kanalıyla tarafıma gönderilen e-posta , satırına dokunulmadan aşağıdadır , saygılarımla. 

Sayın Yetkili;

 

11.03.2009 tarihinde yayınlanan Özel Hastaneler Yönetmeliği’nde değişiklik kapsamında laboratuvarlarla ilgili maddeler hakkında gördüğüm olumsuzlukları ve sakıncalarını dile getirmek ve yetkililer tarafından gerekli önlemlerin alınmasını sağlamak amacıyla bu elektronik postayı göndermek durumunda kaldım. Aşağıda maddeler halinde konuyu ele almaya çalışacağım;

1- Madde 8’de Özel Hastanelerin başka bir Müstakil laboratuvardan yapamadığı ama yapması gereken testleri hizmet alımı yolu ile müstakil bir laboratuvar, başka bir özel hastane laboratuvarı veya kamu hastanelerinin laboratuvarlarından alabileceği anlaşılmaktadır. Yönetmeliğin değişmeyen kısmında da bu hizmetin alınması usulü detaylandırılmıştır. Buraya kadar sorun görünmüyor.

2- Ek Madde 5’in (d) fıkrasında;

“11/3/2009 tarihine kadar ruhsatlandırılmış müstakil laboratuvarlardan hizmet alınarak hastane bünyesinde laboratuvar kurdurulabilir.” denilmektedir. Devamında;

 “Birinci fıkranın (d) bendine göre hastane bünyesinde kurulan laboratuvarın sorumluluğu hizmet alınan kuruluşun laboratuvar uzmanı tarafından yürütülür, hastane kadrosunda ayrıca ilgili dalda laboratuvar uzmanı çalıştırılmaz.” ifadesi eklenmiştir. Ancak yönetmeliğin değişmeyen maddesinde yani Madde 28’in (b) bendinde “Biyokimya ve/veya mikrobiyoloji laboratuvarları: Genel hastanelerde uzmanlık dallarına göre biyokimya veya mikrobiyoloji laboratuvarı veyahut her ikisinin de bulunması zorunludur. Ağız ve diş sağlığı ve göz hastalıkları dal hastaneleri haricindeki özel hastanelerinde hasta kabul ve tedavi ettiği uzmanlık dallarının gerektirdiği biyokimya ve/veya mikrobiyoloji laboratuvarı bulunması zorunludur. İfadesi yer almaktadır.

 

 

a) Öncelikle bariz olarak yönetmeliğin değişmeyen maddesi ile değişen maddesinin çeliştiği açıkca görülmektedir. Madde 28 değişmediği için özel hastanelerde Biyokimya ve Mikrobiyoloji laboratuvarlarından en az birinin bulunması zorunlu olduğu hatta ikisininde bulunmasının zorunlu olabileceği durumlar olduğu belirtilmiştir. Bu çelişki dava açılması durumunda mahkemelerde Bakanlığımız alehine görünmektedir. Bilindiği gibi daha önceki yönetmelik değişikliğinde özel hastanelerde laboratuvar uzmanı zorunluluğu kaldırılmıştı ve Danıştay tarafından iptal edildiği için Madde 28 bu şekilde tekrar düzenlenmişti.

 

 

b) Ek Madde 5’in (d) fıkrası ve devamında bir müstakil laboratuvarın en fazla kaç hastanede laboratuvar kurabileceği ve müstakil laboratuvar uzmanının en fazla kaç hastaneden sorumlu olabileceği açıklanmamıştır. Bir müstakil laboratuvar hizmet verebileceği hastane sayısı açıklanmazsa sadece bir biyokimya ve bir mikrobiyoloji uzmanı ile birçok özel hastane laboratuvarı idare edilebilecektir. Büyük şehirlerimiz hariç bütün illerimizde 2-3 uzman yeterli olacaktır.  Bu da ilgili uzmanlık dallarındaki hekimlerin işsiz kalması anlamına gelir, ki hiçbir uzmanlık dalı bu şekilde mağdur edilmemiştir.

 

c) Yine Ek Madde 5’in (d) fıkrası ve devamında söz konusu müstakil laboratuvarın aynı il sınırları içerinde veya il dışından bir laboratuvar olup olamayacağı açık değildir. İl dışından hizmet verilebilmesi yani özel hastanenin içerisine laboratuvar kurulabilmesinin önünün açılması laboratuvar branşları için Ülkemiz genelinde çok ciddi bir mağduriyet ve iş alanı kaybı olacaktır. Şayet böyle uygulanırsa yani il dışından laboratuvar kurulmasının önü açılırsa Ülke genelinde birkaç laboratuvar firmasının ekmeğine yağ sürülecek ve bu firmalar tekelleşecektir.

d) Yönetmelik değişikliği kapsamında uzman hekimlere başka bir özel sağlık kuruluşunda çalışabilme hakkı verilirken, yarı zamanlı çalışmaya en müsait branşlar olan laboratuvar branşları ile ilgili hiçbir açıklama görülmemektedir.

e) Ek Madde 5’in (d) fıkrası 11.03.2009 tarihine kadar ruhsatlandırılmış laboratuvarlara hak tanımıştır. Ancak bilinmektedir ki büyük şehirlerimiz dışında çok sayıda ilimizde hiçbir müstakil özel laboratuvar bulunmamaktadır. Bu illerimizde nasıl bir uygulama olacağı açıklanmalıdır.

 

Yukarıda irdelemeye çalıştığım Madde 8, Ek Madde 5 ve Madde 28 birlikte ele alınmalı ve ilgili laboratuvar branşlarındaki hekimlerimizin mağduriyetine de sebep vermeden tekrar düzenlenmelidir.

 

Saygılarımla

                                                                                  Uzm.Dr.Mehmet KÖROĞLU

                                                                                  Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı 

EK : 18.03.2009 TARİHLİ MAİL İLE İLAVE EDİLEN HUSUSLAR

Bu yönetmelikte ilk defa Kamu Hastanelerinden Özel Hastanelere laboratuvar hizmeti satılmasının önü açılmış bulunuyor. Ancak bu konu yeterince açıklanmamıştır. Kamu kurumlarında satın alma prosedürünün ne kadar zor ve problem olduğunu biliyoruz. Kamu kurumlarından herhangi bir şeyin satılması prosedürü ise çok daha zor ve uzun bir süreç gerektirmektedir. Ayrıca SUT ve BUT fiyatlarından indirim yapılabilecekmidir? SUT ve BUT fiyatlarından indirim yapılmadığı takdirde prosedür biraz daha kolay olacaktır. İndirim yapılmadan hizmet alınabilmesi Özel Hastanelerin hiçbir işine yaramayacaktır. Bu hali ile Kamu hastanelerinden laboratuvar hizmeti alınabilmesi pratikte bir yarar sağlamayacak gibi görülmektedir. Konunun etraflıca açıklanması gerekir.

Bu yazı toplam 2835 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim