• BIST 9672.75
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 10 °C

Yönetimde karar vermenin önemi

Dr. Yasemin KÜÇÜKÖZKAN

Yönetim süreci faaliyetleri tüm organizasyon için önem arz eden bazı aşamalardan meydana gelmektedir. Bunlardan biri karar aşamasıdır. Yönetimde karar verme günümüz işletmecilik konuları arasında birinci derecede önem taşıyan bir konu haline gelmiştir. Karar verme, bugünün sosyal ve iş çevrelerinde karmaşık bir işlem hâline gelmiştir. Gelecek hakkındaki belirsizlik ve rekabet ortamının doğası işletmeler ve yöneticiler açısından karar vermenin zorluğunu büyük ölçüde artırmıştır. Bilgi ve teknoloji hızla değişmekte ve yeni problemler ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple de karar vericiler için en iyi seçeneğin bulunması oldukça zor olmaktadır.

Yönetimde kararların etkinliği ise istenen sonuçların sağlanmasıyla ilgilidir ve arzulanan sonuçlara ulaşma kararın etkinliğini belirlemektedir (1).

Yönetim bilimine yönelik alan yazın incelendiğinde, karar verme süreci ile ilgili olarak, karar verme, karşılaşılan durum ile ilgili olarak arzu edilen sonuçlara ulaşabilmek için yol gösterici bilgilerin toplanması, bu bilgiler ışığında sistematik, bilimsel ve mantıklı bir akıl yürütme ile seçenekler oluşturup bunların içinden en uygun olanının seçilerek uygulamaya konmasıdır.

Yönetsel Karar Verme Süreci (2)

yonetsel-karar-verme-sureci-(2).png

Yöneticilerde karar verme tarzları ile ilişkili olarak ele alınmış olan başka bir faktör de karar vericinin riske karşı tutumudur. Bilindiği üzere, tüm kararlar görsel olarak belirli derecelerde risk taşımaktadırlar. Başarısızlığa uğramamış yöneticiler, stratejileri daha yüksek getiriye yol açmasa da daha büyük riskleri alma istekliliğe duymaktadırlar. Bu tür karar vericiler riski seven kişilerdir. Bazı yöneticiler ise, ne olursa olsun kaybetmeyi göze almaz ve getirisi ve riski daha düşük olan alternatifleri tercih ederler. Bu tür karar vericiler ise riskten kaçan kişilerdir (3).

Özetle, yukarıdaki açıklamalar ışığında karar verme sürecini etkileyen faktörler; karar verici veya karar vericiler, yöneticilerin özellikleri, kişilikleri, değer sistemleri, algılama şekilleri, liderlik stilleri, çevresel koşullar, zaman faktörü, seçenekler, kısıtlar ve sonuçlar olmak üzere çeşitli etmenlerle ilişkili olmaktadır.

Semerci (2000) tarafından yapılan bir çalışmada, yönetimde karar verme ile kritik düşünme arasındaki ilişki irdelenmiştir. Yöneticilerin başarıya ulaşmasında kritik düşünme yolu ile karar vermelerinin önemli bir yeri bulunduğu vurgulanmış ve araştırma sonucunda yöneticilerin kritik düşünme gücü ile yönetimde karar verme etkinliği arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir.

Sevgiyle.

Kaynak: Ersöz ve Kabak, 2010:98,(1)., Harrison ve Pelletier, 2000:463 Aktaran Tekin ve Ehtiyar, 2010:3398, (2)., Kıvrak, 2001:21, (3).

Bu yazı toplam 16949 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim