Evet, maalesef aynen böyle. 52 numaralı bedene giydirilen 47 numaralı elbisenin dikişleri atmaya ve elbise çeşitli yerlerinden patlamaya başladı. Tamgün Yasası çıkarılmadan önce, getirilen eleştirilerin ve önerilerin hiçbiri göz önüne alınmadı ve baskın şeklinde bir gecede yasa çıkarılarak, Türkiye’ nin önüne konuldu.
Olay, aynen “Bir deli kuyuya bir taş atar, kırk akıllı çıkaramaz” durumuna dönmüş durumdadır. Yasanın hatalı ve sakıncalı yönleri ortaya çıktıkça, insanlar bazı şeylerin farkına varıyorlar. Ancak, gerçek boyut hala anlaşılmış durumda değildir. Asıl yan etkiler ve olumsuz sonuçlar, önümüzdeki dönemde sayısız örneklerle yaşanacaktır.
Sayın Başbakan Erdoğan’ ın ameliyatının “Yasaya göre, yasaklı ve yetkisiz bir hekim” tarafından yapılması trajikomik örneklerden birisidir.
Tamgün Yasası’ nın bazı yönlerini tekrardan hatırlatmakta yarar vardır:
Tamgün Yasası = Şike Yasası
Hazırlanış ve özensizlik yönünden, bu yasa aynen Şike Yasası’ ndaki durumu andırıyor. Nasıl Şike Yasası’ nda teşvikten insanlara 180 yıl ceza biçilmiş ve bu şekilde TBMM’ den geçmişse, Tamgün Yasası da aynı şekilde tartışılmadan ve darbe şeklinde TBMM’ den geçmiştir. Bu durum, TBMM yönünden de düşündürücüdür. Nitekim, Şike Yasası’ nın tutarsızlığı anlaşılmış ve altı ayı dolmadan değiştirilmiştir. Tamgün Yasası’ nın akıbeti de farklı değildir.
Tamgün Yasası = Tek Kişilik İnat Yasası
Kim ne derse desin, Sayın Bakan darılmasın ama, bu yasa Sayın Bakan’ ın tek kişilik inat yasasıdır. O’ nu kutlamak gerekir ki, tek başına kahramanca savaşarak, bu kadar hatalarla dolu ve hastalıklı bir yasanın, doğruluğuna hükümeti inandırmış ve yasayı TBMM’ den geçirmiştir. Sayın Bakan’ ın ikna gücünü, inatçılığını ve mücadele azmini takdir etmek gerekir. Yanlışta ısrar etse bile.
Tamgün Yasası = Yasaklar Yasası
Tamgün Yasası’ na bakıldığı zaman, baştan aşağıya yasaklarla dolu olduğunu görürsünüz. Ancak, yasaklar bağımsız çalışmak isteyen hekimlerle ilgilidir. Amaç, hekimlerin kendi özgür iradesiyle çalışma biçimini engellemeye yöneliktir. Bu durumu sağlamak için, akla gelen tüm art niyete dayalı ince önlemler yasa haline getirilmiştir.
Sayın Bakan Ertuğrul Günay bir konuşmasında, “Önce yasakları yasaklamak gerekir” demişti. Bu yasa, bu söylemin tersine, bir yasaklar yasasıdır.
Tamgün Yasası = Demokrasisiz Yasa
Maalesef bu yasa, tartışmanın, değerlendirmenin olmadığı bir darbe yasası olarak çıkmıştır. Tam bir dayatma yasasıdır. Hekimlerin burnunu sürtme hıncıyla dolu bir yasadır. Taraflara söz hakkı tanınmamıştır. Öneriler dinlenilmemiştir. Çıkarılış biçimi demokratik değildir. Yapısı ve kuralları hiç demokratik değildir.
Tamgün Yasası = Negatif ve Paranoyak Bir Yasa
Yasanın temeli, pozitif değil, negatif yaklaşımlara dayalıdır. Doktorların fırsatçı, hırsız, suistimalci olduğu kuşkuları üzerine kurulmuştur. Paranoyak bir yasadır. Cezalandırmalar, yasaklar, kısıtlamalar ön plandadır. Yasa, bu yönleriyle hastalıklı bir yasadır.
Tamgün Yasası = İşletmecilik Boyutu Yok
Bu yasa, doktorları saat 16:00-17.00’ den sonra boşluğa itmektedir. Çalışmak isteyeni engellemektedir. Fazla çalışmak, mesleğinde devam etmek yasaklanmıştır. İşletmecilik yönünden, maalesef akıl dışı bir yasadır.
Tamgün Yasası = Finansman Boyutu Yok
Bu yasa, Türkiye’ nin giderlerini artırıcı bir yasadır. Çok büyük finansman gerektirmekte, bunu da kamunun, hazinenin ve SGK’ nın sırtına yükleyecek olan bir yasadır. Bu yönüyle de Türkiye’ nin lehine olmayan, gider artırıcı ve sakıncalı bir yasadır.
Tamgün Yasası = Geçmiş Deneylerden Ders Almayan Yasa
Bu yasa çıkarılmadan önce, geçmiş deneyler hiç irdelenmemiştir. Geçmiş Cumhuriyet hükümetlerinin her defa bu yasadan neden tekrardan vazgeçtikleri incelenmemiştir. Bir anlamda, geçmiş hükümetlerin deneyimlerine saygı gösterilmemiştir.
Tamgün Yasası = İllegaliteye Yönlendiren Yasa
Mantıksız her yasa gibi, bu yasa da illegal, yasa dışı çalışmaları yaygınlaştıracaktır. Normal yolları yasaklarsanız, anormal yollar devreye girer. Kaçak çalışmalar, kaçak nöbet tutmalar, açıktan ücret almalar vb. yaygınlaşacaktır.
Bunları görmek için alim olmak gerekmez.
SONUÇ: GELECEĞİ OLMAYAN YASA
Bu yasanın da geleceği, Şike Yasası’ ndan farklı olamaz. Belki biraz daha uzun sürer. Ama, bu kadar hastalıklı ve mantık dışı bir yasa, uzun süreli kalıcı olamaz.
Bu ülkede, sağduyu sahibi insanlar da vardır. Aklı başında birileri, yanlıştan dönülmesini sağlayacaktır. Çünkü, mızrak çuvala sığmıyor, sığmaz. Yanlış hesap da Bağdat’ tan dönecektir.
Bakalım ne kadar sonra ?
Bu süre, ülkenin sağlıklı düşünme ve uygulama kapasitesinin de ne ölçüde olduğunu ortaya koyacaktır.
Ancak, bu kadar yanlışı bir arada sürdüren ve yanlışta ısrar edenler için bir bedel olmayacak mı acaba ?
02.12.2011
Dr. Paşa Göktaş