4 Ocak 2012 günü akşam haberlerinde Stratejik Düşünce Enstitüsü tarafından son yapılan anket Türk halkının pek çok alanda ne düşündüğünü göstermesi bakımından ilginçti… Sonuçlar Ak Parti hükümetine olan desteğin devam ettiğini ve hükümet uygulamalarından sağlıkta yapılan reformları başarılı bulanların sayısının % 66 gibi oldukça yüksek bir orana ulaştığını gösteriyordu…
Eğer sağlıkta yapılanların başarı oranları daha ayrıntılı ve bölümler halinde tanımlanarak değerlendirilseydi buradaki aslan payının Aile Hekimliğinde olduğu çok rahatlıkla ortaya çıkardı. ‘Sağlıkta yapılan reformların içinde en çok beğendiğiniz ve sizi memnun eden uygulama hangisidir?’ diye bir soru yöneltilse vatandaşlar tarafından bu soruya verilecek cevap hiç kuşku yok ki Aile Hekimliği olurdu…
Bu gerçeği her gün vatandaşlarla iç içe olan Aile Hekimleri çok net olarak gözlemlemektedirler. Geçmişte yoğunluk ve bıkkınlıktan kaynaklanan olumsuz muamelenin yerini şimdilerde daha kaliteli muayene ve nitelikli bir iletişime bıraktığı görülüyor. Hekimler her türlü tahlili yapmakla kalmıyor bireyden topluma açılarak örneğin obezite kontrolü gibi hizmetlerinin perspektifini sürekli geliştiriyorlar…
Hastanelerde randevu sisteminin verimli çalışmayışı, kalabalıklardan bunalan hekimlerin hastalara yeteri kadar ilgi gösterememeleri, acil servislerde hekimlere uygulanan şiddet ve bundan dolayı hastane personelinin motivasyonlarının olumsuz yönde etkilenmesi buralarda hizmetin kalitesini düşürüyor ve hasta memnuniyetinin azalmasına neden oluyor. En sık şikayet konusu hastaların randevu alamamaları…
Yeni yasayla hastane birliklerinin oluşturulması nasıl bir sonuç ortaya çıkaracak henüz tam olarak belli değil. Bu değişim ile hastanelerde kalite standartlarının yükselip yükselmeyeceği, çalışanların ve hasta memnuniyetinin artıp artmayacağı şimdiden ön görülemiyor. Fakat yönetimin planlanması ve harcamalarda tasarruf sağlanması bakımından faydalı olacağı düşünülüyor…
Aile Hekimliği sağlık siteminin prestiji olamaya devam ederken diş hastalıkları konusunda da vatandaşların oldukça sıkıntı çekmekte olduklarını belirtelim. Diş hastalıklarına çözüm bulma ve bu hizmetlerden faydalanma oranları oldukça zayıf görülüyor. Nitekim modern cihazların bulunduğu ve MR çekimlerinin yapıldığı devlet hastanelerindeki diş hizmetlerinin sınırlılığı ortadadır…
Aile Diş Hekimliği projesinin acilen hayata geçirilmesi gerekmektedir. Devlet hastanelerinde diş teknisyenleri gibi yardımcı elemanların katılımıyla laboratuar şartları ve ekibinin kurularak protez, kaplama gibi komplike diş hizmetlerinin yapılabilir hale gelmesi bu alandaki eksikliğin giderilmesi için büyük önem taşımaktadır. Yani kısacası diş hizmeti diş çekmenin ötesine geçmelidir…
Aile Diş Hekimliği uygulaması kuşkusuz çok daha karmaşık ve masraflı bir uygulama gibi görünmektedir. Diş hekimi eksikliği, maliyetlerin fazlalığı ve daha pek çok farklı sorun bu alanda yapılacakları elbette sınırlandırıyor. İstanbul gibi nüfusu kalabalık kentlerde bu uygulamaya başlanması yüksek memnuniyeti şüphesiz daha ileri seviyelere taşıyacaktır.
Dr.Recai Yahyaoğlu