"Sağlıkta Dönüşüm Reformu" çerçevesinde olan gelişmeler hepimizin bilgisinde, Devredilen Emekli Sandığı, Bağ-Kur, SSK, Devlet Memurları ve bakmakla yükümlü olduğu yakınlarına , Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşlarından hizmet alabilmelerine imkan veren uygulamaların başlaması ile; Özel Poliklinikler, Dal merkezleri, Tıp merkezleri ve Özel Hastaneler hizmet sunmaya başlamış; ve Türkiye'miz sağlık hizmetindeki sıkıntısından kurtulmaya başlamıştır.
Aile Hekimliği Uygulaması ile Özel Poliklinikler ile SGK arasında sözleşme yapılmayacağı ancak daha önceden devam eden sözleşme gereğince Emekli Sandığı ve 657 Sayılı Devlet Memurları ve bakmakla yükümlü olduğu yakınlarına istinaden , Özel Poliklinikler ile sözleşmelerin devam edeceği, fakat sözleşmesi olan polikliniklerin devredilen SSK ve Bağ - Kur Hastalarına bakamayıp sadece sözleşmeleri gereği Emekli Sandığı ve Memurlara bakabileceği ve bundan sonra yeni sözleşme yapmak isteyen Özel Poliklinikler ile SGK arasında sözleşme yapılmayacağı açıklanmıştır.
Ayrıca Aile Hekimliğine geçilen illerdeki Özel Poliklinikler ile olan sözleşmeler SGK tarafından fesh edilmektedir.
Bu hususlardaki müvekkillerim adına açmış olduğum davalar halen devam etmektedir.
Burada dikkat edilmesi gereken konu şudur;
1-) Özel Poliklinikler, sözleşme yapılmamasına neden ses çıkarmamaktadır? Sözleşmesi olan ve Aile Hekimliğine geçilen illerdeki ve sonrası sözleşmesi fesh edilen poliklinikler neden birlik olamamaktadır?
2-) 15 Şubat 2008 ATT Yönetmeliği, Özel Dal Merkezlerini tanımlamamıştır, Türkiye' de bulunan yüzlerce Özel Dal Merkezi nerededir? Yüzlerce Dal Merkezi 4 yıl içinde yeni yönetmeliğe uyum sağlayabilecek midir?
3-) Binlere yakın Özel Tıp Merkezi ve Dal Merkezi müstakil binada mı hizmet vermektedir? Müstakil bina bile olsa yeni yönetmeliğin 38 inci maddesine göre yayımlanacak tebliğe kaç tane merkez uyum sağlayabilecektir?
4-) Açılmak üzere iken 15 Şubat Yönetmeliklerine takılarak atıl durumda kalarak binlerce YTL zarar içinde bulunun bunca sağlık kuruluşu nerededir? neden sesi çıkmamaktadır?
5-) % 30 fark uygulaması konulduğuna rağmen "Akredite Hastaneler Derneği" Haricinde, neden bütün özel sağlık kruluşları % 30 uygulamasına tepki vermemektedir? Uygulamadan her kurum memnun mudur?
6-) SUT 2008'in bir haftaya kadar yayımlanacağı duyumları mevcuttur; SUT 2008 her kurumun isteği gibi midir?
Değerli müvekkillerim ve diğer sağlık kuruluşları; yazılarım sizleri bilgilendirme amaçlı olmaktadır.
Ancak çok büyük bir sektör olmanıza rağmen, neden birlikte hareket etmediğinizi de merak etmekteyim?
Özel Sağlık Sektörü Türkiye'nin vazgeçilemez bir ihtiyacıdır, bu konunun pazarlığı yoktur!!!
Sağlık Hizmeti Sunucuları ve Sağlık Hizmeti alan Devlet ve Vatandaş bir bütündür; bunun artık geri dönüşü yoktur;
Burada Sağlık Hizmetini alan ve sunan kurum ve kuruluşların çok dikkat etmesi gerekmektedir, eğer ki özel sağlık hizmeti sunan kurum ve kuruluşlar birlikte hareket eder ve "BİZ ARTIK DEVLETİN İSTEDİĞİ GİBİ SAĞLIK HİZMETİNİ SUNAMIYORUZ BU BİZİM GİDERLERİMİZİ DAHİ KARŞILAMIYOR" der ise o zaman sağlıkta kaos geri dönecektir.
Devlet Hastanelerinde uzun kuyruklar, yıllar sonrasına verilen ameliyat günleri v.s, ve diğer sorunlar geri dönecektir,
-Özel Sağlık Kuruluşları Neden Birlik Olamıyor?
Türkiye'mizin sağlıkta ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARINA İHTİYACI VARDIR! VE ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI DA BUNDAN DOLAYI BİRLİKTE HAREKET ETMEYEREK BU İHTİYACIN ÖNÜNÜ TIKAMAMAKTADIR !
Bu durumun başka bir açıklaması bulunmamaktadır, saygılarımla.
Av.Bülent Özer