• BIST 9916.22
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 12 °C

Özel hastanelere kadro verilmesi

Yaşar Kaya

"Özel hastanenin kalite ve verimliliğini artırmak amacıyla izin verilebilecek hususlar

EK MADDE 5 – (Ek:RG-11/3/2009-27166)

(Ek fıkra:RG-7/4/2011-27898) (Değişik fıkra:RG-27/5/2012-28305) Bakanlıkça yapılacak uzman hekim planlaması çerçevesinde ilan edilecek dönemlerde ve belirlenen uzmanlık dallarına göre özel hastanelere ek kadro verilebilir. Bu kadrolar, kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında uzmanlık dallarına göre mevcut uzman hekim sayıları, bunların kamu ve özel sektördeki oransal dağılımları, özel hastanelerin yatak kapasiteleri ve doluluk oranları, ameliyathane, yoğun bakım ve özellikli üniteleri ile bu birimlerin verimliliği, ilgili alanda ve bölgedeki ihtiyaç çerçevesinde ve hizmet biriminin devamlılığı için gerekli asgari kadro talepleri dikkate alınarak, (Mülga ibare:RG-25/8/2016-29812) (...) belirlenir. Ek kadroların dağıtımına ilişkin bilgiler ilan metninde ayrıca belirtilir."

Yukarıda da belirtildiği üzere özel hastanelere belirli dönemlerde kadro dağılımı yapılmaktadır.

Son değişen yönetmelik hükümleri çerçevesinde tüm Özel Hastanelerin Geçici Kadrolu Hekim Çalıştırılmasının önü kısmen kesilmiştir. Hastanenin boş kadrosu yoksa o bölümde geçici kadrolu hekim çalıştırılamaz denmiştir. Geçici kadrolu çalışmanın önü kısmen hatta boş kadro yoksa tamamen kapanmıştır.

Şimdi geçici kadrolu hekim çalışması sınırlandırılınca tüm özel hastaneler kadro talep etmişler fakat ilgili İl Sağlık Müdürlükleri tarafından talepler bakanlığa bile ulaştırılmadan yönetmeliğin ilgili maddesini de belirterek, taleplere olumsuz olarak dönüş yapmışlardır.

Burada (geçici kadrolu hekim başvurusu yapma fırsatı/imkanı olanlar ve olmayanlar. Örneğin grup hastaneler kendi içlerinde her hekimi geçici kadrolu tanımlama işlemi yapabilmiştir.) o kadar çok değişkenler ve hatalar vardır ki her hastaneye ayrı bir haksızlık olduğunu düşünmekteyiz. Bu yönetmelikten birkaç yıl öncesinde ruhsatlı olan hastaneler geçici kadrolu başvurularını yapmışlar öncesinde hak kazanmışlardır. Bu yönetmelikten sonra ruhsatlanmış olanlar ve yeni açılmış olan hastanelerse geçici kadrolu hekim başlatılması süreçlerinden yeterince faydalanamamışlardır.

Bizim Sağlık Bakanlığından isteğimiz ve beklentimiz öncelikli olarak kadro sıkıntısının ortadan kaldırılmasının sağlanmasıdır.

Örneğin hastanelerde yoğun bakım yatak sayıları 20-30 civarı olup, ameliyathane oda sayısı 3-7 arası olan hastaneye 1 adet anestezi kadrosu verilmesi bir çelişkidir. Nasıl ki acil servis için 5 pratisyen hekimi zorunlu olarak bakanlık kadro veriyorsa yoğun bakım ve ameliyathanesi olan her hastane için de nöbet vb. düşünülerek en az 5 anestezi kadrosu vermesi gerekmektedir. Bu denli bir yoğun bakım ve ameliyathane sayısı olan hastaneye istemese bile enfeksiyon kadrosu vermesi gerekmektedir. Zorunluluk hastaya bakım ve devamlılığı düşüncesinden kaynaklanmaktadır.

Aynı şekilde bir hastanenin 8’in üzerinde yeni doğan yoğun bakım yatağı var ve gündüz çocuk polikliniği hizmeti veriyorsa yine bu hastaneye de en az 5 çocuk kadrosu verilmesi bakım ve hizmetin devamlılığı için şart olmalıdır.

Bu kadrolar bakanlık tarafından zorunlu olarak her hastaneye verilmelidir. Amacımız hasta bakım ve hizmetin devamlılığını sağlamaksa bakanlık bu yönde hastanelere destek çıkmalıdır teşvik etmelidir.

Bir özel hastaneye ruhsat verilmiş ise 4 ana dalda nöbet tutabilecek kadroların verilmesi yönetmeliğe eklenmelidir. Eklenme işlemi yapılırken ruhsat tarihi göz önünde bulundurulmamalı tüm hastanelere bu kadrolar verilmelidir. Diğer türlü özel hastane amacının dışına çıkarak gündüz poliklinik hizmeti veren bir kurum olarak atıl, değerlendirilemeyen 4 ana dalda 7/24 hizmet veremeyen, sadece gece acil sağlık hizmeti, pratisyen hekimlik hizmeti veren, hastaneye başvuran hastaları sevk etmek için ruhsat verilmiş, sevk hastanesi olarak açılmış olacaktır. Bu süreç hastaların tedavilerinde zaman ve sağlık kayıplarına sebep olmaktadır.

Daha da abartırsak hastanelerde kadro problemi kaldırılsın, hekim bulabilen hastaneler her branştan hekim çalıştırabilsin, uygun şartları sağlayabilen her hastaneye ilgili doktor başlatılabilsin.

Özel hastaneler eli kolu bağlı bir şekilde kadro dağılımı ile ilgili bir komisyon oluşturulacağı ve bu komisyon kararı ile kadroların dağılacağını beklemektedirler. Bu sırada mağdur olan hastaneler, mağdur olan hastalar mevcuttur.

Hastaneler hastalarını mağdur etmemek için çözüm aramaktadır. Bu çözümleri ararken bakanlığın özel hastanelerin önünü açmasını beklemekteyiz.

*Mesele, hasta bakma, poliklinik sayısı yükseltmek veya kadro verilmesi değildir.

*Mesele, hastaların bakım ve hizmetin devamlılığını sağlayabilecek bir sağlık merkezi oluşturulmasıdır.

*Mesele, Sağlık Bakanlığının Özel Hastanelere, hizmetlerinde istedikleri etkinliğe ve ulaşılabilirliği sağlamak için çözüm önerileri vermesi, yapıcı olması ve olumlu bakış açısı ile yanımızda olmasıdır.

*Mesele, uygun şartları sağlayan hastanelere sınır getirilmemesidir.

*Mesele, sağlık için sınır tanımamaktır.

*Mesele, hangi hasta hangi hastaneye giderse gitsin tüm hizmetlerini alıp çıkabilmelidir.

*Mesele, hastanelerimizin uygun şartları sağladığında hizmet verebileceği bölüm ve branşların bakanlık tarafından izinli olarak uygulanabilirliğidir.

*Mesele özel sektörü de çıkmazın içerisine sokmadan çözümler üretmektir.

*Mesele, bir hastane ruhsatı varsa o hastanede 4 ana dalda 7/24 hizmet verilebilmesidir.

*Mesele Özel Hastaneleri legal yollara teşvik etmek olmalıdır.

Sağlık Hizmetlerinde Sağlık Bakanlığının sektör olarak hizmette sınır tanımadığını bildiğimiz için her türlü kolaylık ve imkanları özel sektöre de sunacağına inanıyoruz.

Buradan Özel Hastanelerin Kadro konusu ile ilgili sıkıntılarını ve küçük çözüm önerileri ile değişebilecek resmin bütününü hayal etmek adına yazıyı kaleme aldık.  

Yetkililere sesimizi duyurmak ve sıkıntılarımızı dile getirmek için yazı yazmayı ve Sağlık Bakanlığının sektörün önünü açtığını sağlık gibi bir konunun ihmal edilmemesi gerektiğini amacımızın ve hedefimizin hasta güvenliği, hizmette devamlılığın sağlanması olduğunu ifade etmek olmuştur.

Saygılarımızla, sağlıklı günler dileriz.

Yaşar KAYA
Resmi İşlemler Yöneticisi
GSM: 0554 825 78 79

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Bu yazı toplam 38815 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim