• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Özel hastanelerde büyümeye teşvik mi?

Dr. Feza Şen

Özel sağlık yatırımları; 31.05.2019 tarihinde Özel Hastaneler yönetmeliğinde yapılan değişim ile sektörün yatırım boyutunda sıkıntılı gelişmeler olacak gibi duruyor. Yapılan değişiklik ile mevcut yönetmeliğin 11 maddesinde 22 farklı noktada değişiklik oldu.

Özel Hastaneler Yönetmeliğinde yapılan değişikliklerin; sadece özel hastaneler için değil tüm sağlık yatırımları açısından önemli olduğunu,

Aynı gün yayınlanan Özel Sağlık Kuruluşlarının Basamaklandırılması Genelgesi ile birlikte değerlendirildiğinde ve değişimlerin bütününe bakıp satır aralarını okuduğunuz da;

Tıp Merkezleri de dâhil olmak üzere tüm özel sağlık kuruluşlarının geleceğine dair önemli ipuçları barındırdığı kanaatindeyim…

1. Yatırım stratejileri açısından önemi olmayan 5 değişiklik;

a. Mevcut yönetmeliğin 3. ve 49. Maddeleri; farklı mevzuatlar ile yapılan tanımlamalar doğrultusunda güncellendi.

b. Mevcut yönetmeliğin 24. Maddesinin “g” fıkrasında yapılan değişim ile ameliyathanelerde bulunan uyandırma odasının yeri hakkında; yönetmelikteki tanımı ile mimari plan incelemeleri sırasında karşılaşılan çelişki giderildi.

c. Yönetmeliğin 65. Maddesi “b” fıkrasına eklenen madde ve yürürlükten kaldırılan Ek Madde 5 / “p” fıkrası ile yönetmeliğin diğer maddelerinde yapılan değişikliklerin oluşturacağı çelişkiler önlenmiş oldu.

2. Mevcut yönetmeliğin 19. Maddesinde yapılan 2 olumlu değişiklik ile operasyonel açıdan rahatlık sağlandı.

a. Bu değişimler ile “emekli olan yan dal uzmanlarına ana dalda çalışmasına izin verildi ve poliklinik odasına asılacak belgelerde noter onayı kaldırıldı…

Şimdi de yatırım stratejilerine önemli derecede etki edecek yönetmelik değişikliklerine bir bakalım…

3. Özel Sağlık Yatırımlarına olumlu etki edecek değişiklikler;

a. Mevcut yönetmeliğin Madde 68 / “b” fıkrasında yapılan değişim ile mevcut özel hastanelerin kendi aralarında “ 75 yatak ve altı hastaneler ile birleşmesi durumunda, birleştiği hastanenin yatak sayısının % 15’i kadar yatak sayısı ve % 5’i kadar da uzman kadrosu artacak.

b. Yönetmeliğin Madde 68 / “c” fıkrasında yapılan değişim ile hastane birleşmelerinde “aktif” olmayan hastaneler ile birleşmeye olanak sağlandı.

c. Yönetmeliğin 69. Maddesi ile ruhsatı askıda olan hastane ruhsatlarına bir defalığına devrine izin verildi.

d. Yönetmeliğin Ek Madde 5 / “m” fıkrasında yapılan değişim ile planlama kapsamındaki ünite ve merkezlerine devir hakkı tanındı.

e. Yönetmelik Ek Madde 8’ de yapılan değişim ile Vakıf Üniversite Hastanelerinin farklı ilgili mevzuatlardan kaynaklanan hakları ile büyümesine olanak sağlanarak Vakıf Üniversite Hastaneleri de afiliye hastanelerden çok daha avantajlı oldu.

f. Yönetmeliğin geçici 1. Maddesinde yapılan değişim ile de 31.05.2019 tarihinden önce ön izin almış ve ruhsatlandırılmasını tamamlayamayan yatırımlara bir defaya mahsus 2024’e kadar ek süre verildi.

Özel sağlık yatırımlarına ivme kazandıracak bu olumlu değişimler için teşekkürler… Ve

g. Yönetmeliğin 7. Maddesinde yapılan değişim ile faaliyette bulunan özel hastanelerin ruhsata esas kadrolarının % 10’una kadar kadro devri ve becayişine aynı il içinde olmak şartıyla izin verildi.

Aynı il içinde denilmesi ile de kadro ve özel hastane sayısı açısından yoğun olan İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük illerin dışında Anadolu da yer alan hastaneler; bu olumlu değişimden çokça faydalanamayacaklar…

4. Özel Sağlık Yatırımlarına olumsuz etki ve kısıtlama oluşturabilecek değişimler:

a. Kadro devir ve becayişine izin verilen madde ile devir edilen kadrolarda kurumsal sözleşme ile çalışma izni kaldırıldı.

b. Ek Madde 5 / “e” fıkrasında yapılan değişim ile hekimlerin kadrolu oldukları kurum dışında bir yerde daha çalışmasına izin verilerek kısıtlama getirildi.

c. Hekimlerin kadrolu oldukları il dışında çalışmalarını detaylandıran Ek Madde 5 / “i” fıkrası iptal edildi.

d. Yönetmeliğin Madde 68 / “a” fıkrasında yapılan değişim ile Tıp Merkezlerinin hastaneye dönüşümü kaldırıldı.

e. Yürürlükten kaldırılan Ek Madde 5 / “r” fıkrası ile 75 yatak altı özel hastanelerin talebi halinde 75 yatağa kadar olan artırım hakkı ve 25 uzman hekime kadar her 6 yatağa 1 uzman hekim verilmesi hakkı iptal edildi.

f. Yürürlükten kaldırılan Ek Madde 5 / “s” fıkrası ile özel hastanelerin herhangi bir özel sağlık kuruluşu ile birleşerek ilave her 16 uzman hekim için 50 yatak ilave hakkı ve 100 yatak altında iseler 33 uzman hekime ulaştıklarında 100 yatak olabilmesi kaldırıldı.

g. Ek Madde 5 / “b” fıkrasında yapılan değişim ile yoğun bakım yatak sayısı toplam yatak sayısının % 30’unu aşan hastanelerin 2 yıl içinde bu kurala uyumu istendi.

h. Ek Madde 8’ de yapılan değişim ile de Vakıf Üniversiteleri ile afiliye olan özel hastanelerin planlama istisnaları kaldırılarak ek kadro ve ünite istemlerine izin verilmeyecek… Peki tıp eğitimi ve yeni hekim yetişmesi nasıl olacak…

ı. Ve en önemli bir değişim de satır arasında yer aldı. Ek 5 Madde / “b” fıkrasının ilk cümlesine yapılan ekleme ile özel hastanelerin yatak artırımlarına  “özel hastane ve  ildeki toplam yatakların kullanım oranları dikkate alınarak Bakanlıkça  izin verilir” denilerek “yatak artırımlarına da” planlama dahilinde kısıtlama getirilmiş oldu.

i. Bu yönetmeliğin 5. Maddesinde yer alan “Özel hastanelerin gözlem yatakları hariç en az yüz hasta yataklı açılmasına izin verilir” hükmü değişmediğinden; “uzman hekim başına üç yatak verilmesi” hakkının devam edip etmediği değişim sonrası yönetmelik içeriğinden anlaşılamamakla birlikte yatak sayısındaki artışlarda o ildeki yatakların kullanımına bağlı kısıtlanabilmesi durumu da, Sağlıkta Planlamanın kısıtlayıcı uygulamalar ile devam edeceği kanısını uyandırmakta… 

Mevzuatlarda olan değişimleri bütüncül olarak değerlendirdiğiniz de yönetmelik değişiminin özel sağlık sektöründe hizmet sunan ölçeği ne olursa olsun en büyüklerinde en küçüklerinde işine yaraması mümkün gibi durmuyor…

Bu değişimler;

Özel Sağlık Sektörünün sayısal bir “büyümesini” durduracak olup sektörde “konsolidasyona” yol açmayacak mı?...

“Sağlıkta Planlamanın ikinci döneminin başladığını” düşünüyor musunuz?...

Yaşadıklarınız ve öngörüleriniz ile stratejik yatırım planlarınızı tekrar gözden geçirmekte fayda görüyor musunuz?...

Ülkemizdeki aktif özel sağlık kuruluşları listelerini yayınlayarak şeffaflığa özen gösteren Sağlık Bakanlığımız askıda olan özel hastane ruhsat listelerini de bir duyuru ile yayınlayacak mı?...

Yapılan bu değişimlerin; özel hastane ve diğer özel sağlık kuruluşu yatırımı yapanlar tarafından müzakere edilerek aklımıza gelmeyen farklı sorulara da cevap bulması ile bu tarih itibariyle mağduriyet oluşturmadan gerekli iyileştirmelerin yapılmasının ve özel sağlık sektörünün devamını 265 milyon çalışanı olan bu sektör açısından önemsiyorum…

Saygılarımla...

Dr. Feza Şen
0 532 277 88 27
Mail:   [email protected]   &   [email protected]
Web:   www.fezasen.com

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir. İzin alınmadan aktif bağlantı kurulsa bile içerik kullanılamaz. Yapılan alıntılar için 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca yasal işlem uygulanacaktır. 

Bu yazı toplam 24054 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim