• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 13 °C

OHSAD toplantısında çok önemli bir konudan bahsedilmedi!

Sizden Gelenler

24.02.2013 tarihinde Özel Sağlık Sektörünün güncel problemleri ile ilgili önerileri Sayın Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’na OHSAD Genişletilmiş Yönetim Kurulu toplantısında sunulmuştur. Sunulan bütün öneriler önem arz etmekte ancak; göz ardı edilen ve sektörün çoğunu ilgilendiren çok önemli bir husus bahsedilmemiştir.

Yönetmeliğin Geçici 2. maddesi 2. fıkrasında "Bakanlık, taşınması veya yeniden yapımı gereken her bir hastane için mümkün olabilecek teşvik edici hususları da değerlendirerek belirlenen süreyi onaylar" denilmektedir.

Daha önce Sağlık Aktüel'de bahsedildiği gibi "Türkiye’de 350 hastaneye kapanma yolu açıldı” başlıklı yazıda, komisyonlar oluşturulup uyum süreleri verileceği ve bu tür hastaneler uyum sağlamayacağından dolayı kapanma yolu açılabileceğinden bahsedilmektedir. Yönetmeliğin Geçici 2. maddesi 2. fıkrasında olabilecek teşvik edici hususlar bugüne kadar Bakanlık tarafından detaylı bir açıklama yapılmamıştır.

Özel Hastaneler Yönetmeliği 5.madde 2.fıkrası son cümlesi "Planlama ve istihdam komisyonunun görüşü alınarak 50’nin altında olmamak kaydıyla, 100 yatağın altında Özel Hastanenin açılabilmesine izin verilebilir" denilmektedir. Bu doğrultuda eski hastaneler yatak sayısı ne olursa olsun bahsedilen asgari 100 yatağın ve tekabül ettiği yeterli kadro Bakanlık tarafından teşvik edici unsur olarak sağlanabilir. Bu durumda mevcut küçük ve orta ölçekli eski hastane gönüllü olarak modernizasyon işlemi hızla geliştirilebilir. Ayrıca kadro Türkiye’de uzman hekim sayısında sıkıntı olduğu ve elimizdeki hekimleri verimli kullanılması gerektiği dile getirildiği halde yönetmelikte bir uzman hekime düşen yatak sayısı 3’tür. Oysa verimli kullanmak için bu sayı asgari olarak 7 ile 10 arasında olması gerekmektedir.

Yatak sayısı düşük olan bir hastanenin, taşınması veya yeniden yapılması aynı yatak sayısı ile ekonomi yönünden verimli olmadığı gibi işletmeci tarafından teşvik edici unsurlar sağlanmadığı takdirde kabul görmeyecektir. Örneğin; 40 yataklı bir hastane yeniden yapılması için yoğun bakımlar 3. seviye sağlamak için izolasyon odaları ile asgari; cerrahi 6, dahili 6, yenidoğan 6, eğer bünyesinde kardiyoloji varsa kardiyoloji yoğun bakımla beraber yoğun bakım yatak sayıları 24 olduğuna göre kalan yatak sayı 16’dır. Oysa bir hastane hasta yatak sayısı 25 yatağın altında kurulamaz. Sağlık sektörü maddi sıkıntının olduğun bir dönemde yatağı artırmak için kadro satın alma külfetine girilecektir. Zaten yeni yatırım için yeterince maddi gereksinim olduğu ve bu yükün altına girilmeyeceği aşikardır. Bu doğrultuda bu tür yeni yapılar için yatak ve kadro teşviki olması zorunludur. Yoksa mevcut durumu her şeye rağmen palyatif çözümlerle devam edecektir.

Op. Dr. Ahmet NECCAR
Gaziantep 

Bu yazı toplam 9567 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim