• BIST 9305.07
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Muayenehane Ruhsatlarının Açılış Süreçleri Sağlık Turizmi Belgeleri

Yaşar Kaya

 

Muayenehane Ruhsatlarının Yeni Dönemde Açılış Süreçleri İhtiyaç ve Sağlık Turizmi Yetki Belgeleri

Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik kapsamında hekimlerin mesleklerini herhangi bir kuruma bağlı olmaksızın bağımsız-serbest icra etme hakları devam etmektedir. Gelinen yeni süreçte sağlık sektörü muayenehaneler ve hekimler için nasıl etkilenecek…

Türkiye de bulunan Faal Özel Hastane 573 , Özel Tıp Merkezi 640, Özel Poliklinik 317 ve Özel Müessese 249 adet bulunmaktadır. TUİK verileri ve Sağlık Baknalığı verileri aşağıda ayrıca verilmiştir.

Özel Muayenehane sayısı herhangi bir yerde belirtilmemiştir…

Pandemi sürecinden sonra Özel Muayenehanelere talep arttığı düşünülmektedir…

 

saglik-kurumlari-sayisi1.jpg

2018-istatistik.jpg

2018-istatistik-1.jpg

Tüm bu veriler ışığında Özel Muayenehaneler ve hekim sayıları hakkında öz değerlendirme yapabilmek için sorular ve cevaplar hazırlamaya çalıştık.

Özel muayenehanesi olan hekimler ile diş hekimlerinin ruhsatları da planlamaya dahil olacak mı?

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün uygulamalarına baktığımızda Özel Muayeneler, Hastane ve Tıp Merkezleri gibi yakın zamanda planlamaya tabi olacaklar mı?

Muayenehaneler Planlamaya dahil olsa neler değişecek?

Peki bu ne demek oluyor ileriye dönük ne anlamlar içeriyor. Muayenehane açılışı hekim adına ruhsat alınması ve bu ruhsatın devredilmesi anlamımı taşıyor veya bir muayenehane bir kadro anlamına mı geliyor veya bir kadronun hastane veya tıp merkezine devredilebileceği anlamına mı geliyor?

Biz bu konuya nerden geldik ?

Ülkemizde ve dünyada görüldüğü üzere sağlık hizmetleri farklılaşmaktadır. Bu farklılıkta muayenehaneler yerini nasıl korumalı nasıl vazgeçilmez olduğu anlaşılmalıdır?

Hastanelerde çalışan hekimler şuan ruhsat ve uygunluk belgesi verildiği için hastaneden ayrılarak muayenehane açmak istediklerinde serbest olarak muayenehane açabilmekteler.

Fakat devlette veya özelde hekim sayılarının giderek azaldığı görülmektedir. Buna rağmen hekimlerin muayenehane açmaları devam etmektedir. Muayenehanelerinde planlamaya tabi olması artık aşikardır. Hastane Tıp Merkezi Poliklinik ruhsatı gibi bir muayenehane kapanacaksa başka bir hekime devir gibi işlemler veya bölgelere göre kura yöntemi ile atama ile muayenehane açılışına izin veya yerine hekim bularak kamudan özelden ayrılma olabilir mi? . Gidiş bu yöndedir veya daha farklı olarak tüm hekimler hatta her bir hekim kadro anlamına mı gelecek?

Öncesinde muayenehaneler de yazılım sistemi aranmazken artık bu kurumlarda da bir yazılım sistemine bağlı olması istenmiştir. Buradan da anlaşılacağı üzere planlamaya dahil edilmek için ön hazırlıklara başlanmıştır. Öncesinde Muayenehane ruhsatı için fiziki dosya ile başvurular takip edilirken yeni dönemde muayenehanelerde Hastane ve Tıp Merkezleri gibi EKİP sisteminden başvurular gerçekleşmeye başlamıştır.

Bizim burada önerimiz hastası olan hekimlerin muayenehane ruhsatı bir an önce almaları yönünde olacaktır.

Diş muayenehaneleri ve hatta polikliniklerinde planlamaya dahil olması beklenmektedir!!

Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik kapsamında  planlamaya dahil olmayan diş poliklinikleri ve muayenehaneleri yakın zamanda bu alanda da planlama yapılması beklenmektedir.

Peki ADSM-ADSP lerde planlamaya dahil olursa tüm açılan kurumlar ayrı bir  ruhsat değeri kazanacak mı?

Bu şekilde düşünecek olursak diş hekimlerinin de bir an önce yönetmelik veya kanun değişmeden muayenehane açmaları aşikardır.

Bu konuda pandemi sürecinin etkileri neler olacak?

Hastalar hastaneye gitmektense muayenehaneleri mi daha çok tercih edecek?

Muayenehaneler ve sağlık turizmi yetki belgeleri

Sağlık Turizmi için muayenehanelerin de Hastane ve diğer Özel Sağlık Kurumları gibi sağlık turizmi yetki belgesi alması gerekiyor. Peki bu yetki belgesi için standartlar değişirse muayenehanesi olan hekimler yurt dışından nasıl hasta getirecekler?

Şimdilik sağlık turizmi yetki belgesi alabiliyorlar. İlgili yönetmelik de değişiklik olmadan hak kazanmak ve belge almak için bir an önce yabancı dil eğitimi almış olan yetkili personellerle başvurularını yapıp gerekli alt yapıları oluşturduktan sonra sağlık turizmi yetki belgesi izinleri almaları gerekir.

Yurt dışı hastalarla çalışan hekimler için sağlık turizmi yetki belgesi almaları kesinlikle elzem bir durumdur. Hekimlerinde artık muayenehane açarken pandemi süreçlerini de gözden geçirerek planlama yapmaları gerekmektedir.

Muayenehaneler SGK anlaşması yapmalı mı?

Bugüne dek var olan muayenehane kavramı ve çalışma biçimleri değişecek mi ?

SGK ve Sağlık Bakanlığı Muayenehanelerle de SGK anlaşması yapacak mı?

Hekim mesleğinin yanı sıra bürokratik işlemlerin takibi ve emeğinin karşılığının uzun zaman sonra tahsilatı ve de bunlarla ilgili çıkan sorunların çözümü ile uğraşacak ya da profesyonel destek almak zorunda kalacak mı?

Muayenehaneler SGK anlaşması yapsalar kota uygulaması yapılacak  mı?

SGK Muayenehanelerle anlaşma yapsa devlet kazanç elde edebilecek mi?

Muayenehaneler SGK anlaşması yapsalar mesleğini serbest olarak icra etme hakları SGK tarafından kontrol altına alınmış mı olacak?

Bir müddet sonra diğer sağlık birimleri ile rekabet içerisinde olan muayenehaneler SGK’lı hasta bakan muayenehanelerle de rekabet etmek zorunda kalacak mı?

Halka hizmet açısından ve çeşitlilik açısından muayenehanelerin SGK anlaşması da pandemi sürecinden sonra beklenmektedir.

Sağlık personelinin sadece sağlıkçı olarak çalışması mı gerekecek?

Hekimler hemşireler kamuda idari personel olarak çalışmamalı mı?

İl sağlık müdürlükleri ilçe sağlık müdürlükleri ve birçok diğer kamu kurumunda çalışan sağlıkçılara sağlık sistemi içerisinde en çok ihtiyaç hastane ve sağlık kurumlarında varken sağlıkçıların ofis işleri yapması doğru mu?

Tüm bu soruları kendimize sormalıyız.

Yaşar Kaya
Ruhsatlandırma ve Resmi İşlemler Danışmanı
[email protected]

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir. İzin alınmadan aktif bağlantı kurulsa bile içerik kullanılamaz. Yapılan alıntılar için 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca yasal işlem uygulanacaktır. 

Bu yazı toplam 278398 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim