• BIST 9626.56
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 13 °C

İstanbul'a Aile Hekimliği Yakışır

Dr.Recai Yahyaoğlu

Aile Hekimliği sistemi ülkemizin her tarafına yayılıyor. Son aylarda Anadolu’da birçok ilde de uygulanmaya başlanmış. Uygulamanın yapıldığı yerlerde yaşayanlara sorduğumuzda insanların uygulamadan hakikaten çok memnun oldukları görülüyor. Hekimler içinde aynı şeyi söylemek mümkün.

O zaman bu uygulamanın üzerine Bakanlığımızın yoğunlaşması gerekir. Bu uygulama en kısa zamanda büyük illere de yayılmalıdır.Zaten İzmir gibi bazı büyük illerimizde uygulama halen sürmektedir.

 

Hekim ve personel yetersizliği nedeniyle İstanbul gibi devasa şehirlerde belki ilk evvela tüm kente yaygın bir şekilde uygulama başlatılamayabilir. Fakat özellikle büyük şehirlerde varoş diye adlandırılan kenar semtlerde bu uygulamanın başlamasında büyük yarar vardır. Zira buralarda yaşayan insanların  şehir merkezlerinde bulunan hastanelere gitme sorunları vardır ve genel olarak fakir ve eğitim düzeyleri gelişmemiştir.Aile Hekimliği sistemi bu gibi kenar semtlerde sağlık sorunlarını çözmek adına yapılabilecek ek köklü çözüm olarak değerlendirilebilir.

 

İstanbul’da pilot bölge olarak bazı yerlerde Aile Hekimliği uygulaması başladığında periferden merkeze müracaat eden hasta sayısındaki azalmanın yanında halkımızda oluşturulacak memnuniyet her şeyin üzerinde olacaktır.Genel olarak ülkemizde yaşanan hekim sayısı ve yardımcı sağlık personeli yetersizliğinin meydana getirdiği sıkışıklık büyüktür. Özellikle İstanbul bu konuda son yıllarda oldukça popüler bir il haline gelmiştir. Eskiden İstanbul’a tayin yapmayan Bakanlık şimdi ihtiyaca binaen İstanbul’a çok sayıda hekim göndererek hekim açığını büyük oranda ortadan kaldırmayı başarmıştır.

 

İstanbul’da ve diğer illerde yapılan pek çok büyük Devlet Hastanesi projeleri hekim ve yardımcı sağlık personeli sayısındaki yetersizliğe bağlı olarak açıldıklarında yüzde yüz verimle çalışamayacaklardır. Hastaneler belki şaşaalı törenlerle açılacaklar ve büyük katlar halinde maalesef hizmetten yoksun vaziyette öylesine boş koridorlarda cinler top oynayacaklardır. Özellikle hemşire açığı artık hat safhaya varmış durumdadır. Hemşire yetersizliği nedeniyle Hacettepe Üniversitesinde 150 yatak kapasitesi iptal edilmek zorunda kalınmıştır. Son günlerde hastanelerde meydana gelen çocuk ölümleri her ne kadar hastane enfeksiyonlarına bağlı bulunmamış olsalar da konuyu araştıran heyetlerin verdiği ortak kararlardan en dikkat çeken maddenin hemşire ve personel yetersizliği olduğu görülmektedir.

 

Bakanlığımız İstanbul’da Aile Hekimliği sistemini oluşturmaya başladığında ülkede sağlık alanında bu kadar potansiyel sıkıntı ve yoksunluklara rağmen ciddi anlamda bir devrim gerçekleştirmiş olacaktır.Hekim ve yardımcı sağlık personeli eksikliği ortadan kalktığında (istenilen düzey yaklaşık on yıllık bir süreç gerektirmektedir) insanımız Avrupa Birliği standartlarında yeterli ve kaliteli sağlık hizmeti almaya başlamış olacaktır.

Dr.Recai Yahyaoğlu
Bu yazı toplam 1670 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim