Jamaika gülü olarak da bilinen hibiskus bitkisinin yapraklarının kurutulup sıcak suda demlenmesi ile elde edilen çaya hibiskus çayı diyoruz. Eskiden su tutucu özelliğinden dolayı çöl seyahatlerinde susuzluk giderici, serinletici olarak kullanılmıştır. Vücut için oldukça faydası olduğundan hem yaz hem kış günlerinde tüketilebilir.
Yapılan çalışmalarda hibiskus çayının düzenli tüketiminde; yüksek kan basıncını düşürdüğü (hipertansiyon), kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini azalttığı, anti-enflamatuar (iltihap önleyici) özelliği ile iltihabi durumları önlediği görülmüştür.
Antioksidan içeriği yüksek olan çaylardan biridir. Vücudumuza zarar veren serbest radikalleri etkisiz hale getirir. Tümör ve kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatır, yaşlanmayı geciktirir.
LDL (kötü kolesterol) düşürür, karaciğer hastalıklarına karşı korur. Kan şekeri düzenleyici etkisi ile diyabetlilere (şeker hastalarına) önerilebilir.
Wilson hastalarında (bakırdan fakir beslenme gerekir) vücutta biriken bakırın azalmasına yardımcı olur.
Hibiskus çayı kafeinsizdir ve C vitamini yönünden oldukça zengindir. Bu sebeple bağışıklık sistemini güçlendirir, damar sertliği olan kişilere önerilir. Anti-inflamatuar ve anti-bakteriyel özelliği ile soğuk algınlığı, öksürük, gribal enfeksiyonlara karşı savaşır.
Kilo verme döneminde de tercih edilebilecek çaylardan biridir. Metabolizma hızını artırır, diüretik etkisi ile ödem atıcıdır. Laksatif etkisi ile bağırsak çalışmasını artırarak kabızlığa iyi gelir. Mideyi ve bağırsakları rahatlatır, gazı-şişkinliği giderir.
Günde 2 fincan tüketimi uygundur.
Kimler İçemez?
Demir emilimini engellediğinden anemisi olan (kansızlık) veya demir eksikliğine bağlı kansızlık tedavisi gören kişilere, tiroit ve guatr hastalarına, hormon tedavisi görenlere, hamilelere ve emzirenler annelere hibiskus çayı tüketimi önerilmez. İlaçlarla etkileşime girebileceği düşünüldüğünden ilaç kullananların önce doktora danışması gerekir.
Hibiskus Çayı Satın Alırken Dikkat Edin!
Birçok türde hibiskus mevcuttur. Vücudumuza en faydalısı koyu kırmızı renkli olanıdır. Dilinizin ucu ile tadına bakınız, ekşi tat veriyorsa satın alınız. Vermiyorsa ömrü bitmiş ya da verimli toprakta yetişmemiş demektir. Ayrıca taç yapraklarının bulunmasına dikkat ediniz.
Hibiskus Çayı Nasıl Demlenir?
Bir bardak su kaynatılır. 1-2 çay kaşığı hibiskus yaprağı içine atılır. 2-3 dakika daha kaynatılır, sonra süzülür. Damak zevkinize göre bal, tarçın, zencefil, limon suyu ile lezzetlendirebilirsiniz. Yaz günleri için soğuk tüketmek isterseniz cam sürahide buzdolabında 1-2 gün saklayabilirsiniz.
Diyetisyen ve Yaşam Koçu Fazile Yılmaz
www.dytfazileyilmaz.com
Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com
YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir. www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.