• BIST 10029.11
  • Altın 3016.913
  • Dolar 35.3654
  • Euro 36.3831
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 13 °C

Hemşireler Haftası Kutlanırken

Sizden Gelenler
1964 yılından beri dünya da ve ülkemizde 12 Mayıs Hemşireler günü kutlamaları düzenleniyor. Bu kutlamaların yanı sıra çeşitli platformlarda, Hemşirelik mesleğinin dünü bugünü ve yaşanan zorlukları tartışılıyor. Gelinen nokta bize gösteriyor ki meslekleşme adına olumlu adımlar atılsa bile daha çok yolumuz var. Sunulan hemşirelik hizmetinin, daha kaliteli ve daha verimli olması yönünde karşılaştığımız en büyük sıkıntı ise hemşire yetersizliği. Son verilere göre Türkiye’de 92 Bin 509 hemşire çalışıyor. Bu hemşirelerin de %73ü Sağlık Bakanlığı’nda, %12 si üniversite hastanelerinde ve %15 i ise özel sektörde görev yapıyor.
 
Görünen o ki; hemşire sayılarının yetersizliği tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de karşımıza çıkıyor. Sağlık hizmetinin sunumunda, çok önemli rolleri olan Hemşirelere artan bu gereksinimlerin karşılanabilmesi için artık yeni stratejiler geliştirmeliyiz. Kurum olarak, liderler olarak hatta ülke olarak politika ve yaklaşımlarımızı gözden geçirilmeliyiz. Sayı temelli geleneksel yöntemlerden ziyade gelişmiş ülkelerdeki gibi “Sağlıklı İstihdam” politikalarını hayata geçirmeliyiz. Sayısal yeterliliğe ulaşmak için okul kontenjanlarının artırılması ve yeni okullar açılması tek başına çözüm için yeterli olmayacaktır. Özellikle son dönemde giderek artan, özel sağlık kuruluşları ve kamu hastanelerine atamalar nedeni ile hemşire ye duyulan ihtiyaç daha da arttı, istikrarsız iş değişiklikleri de yüksek devir hızını beraberinde getirdi. Hastanelerin sunduğu cazip imkânlar ve beklentiler doğrultusunda, kurumlar arası geçişler ivme kazandı. Yüksek orandaki hızlı geçişler, sunulan sağlık hizmetinin kalitesini, maliyetini aynı zamanda hemşirenin de kalitesini olumsuz yönde etkiledi.
 
Mevcut kadroları elde tutmaya yönelik yeterli önlemleri olmayan kurumlar, zamanının büyük bir kısmını yeni hemşire seçimi ve uyumu için harcamak zorunda kalmaktadır. Oysa yöneticiler zamanlarının büyük bir kısmını istihdam yerine, çalışanlarının iş ortamı, süreçlerin düzenlenmesi ve uygun çalışma ortamlarının yaratılması yönünde kullanmalıdır.
 
Deneyim ve gözlemlerimiz bize gösteriyor ki, yöneticilerin etkin liderlik performansı sergilemesi devir hızındaki artışı önleyebiliyor. Beklenenin aksine liderlik etmesi gereken kişi; sadece hemşirelik hizmetlerinin yönetimini gerçekleştiren kişi, yani klasik tabiri ile başhemşireler değildir. Multidisipliner bir yaklaşımı benimseyerek, genel müdür başta olmak üzere tüm üst düzey yöneticilerin, konuya gereken önemi vermesi kuruma katkı sağlayacaktır.
 
Hemşirelerin istifa sürecini hızlandıran ve belki de ani kararlar ile işlerinden ayrılmasını tetikleyen etmenler, gözle görülür ve engellenebilir konulardır. İş hayatına emek veren tüm çalışanlar gibi var olan beklentilerin karşılanamaması, kariyer planının belirsizliği, yönetim politikaları kaynaklı söylemlerin motivasyona olumsuz etkisi, hemşireler içinde kaçınılmazken, pek çok araştırma aşağıdaki maddelerin önemsenmesi konusunda yöneticileri uyarmaktadır:
 
· Kurumda değer görme, önemsenme, takdir görme
· Yönetim kararlarına katılımcı yönetim anlayışı ile katkıda bulunma
· Etkin liderlerin, koçluk anlayışı ile yönetilme
· Kurumdan ekonomik sorunlar ile mücadele edebilecek güç alma
· Güncel sağlık uygulamalarından zamanında haberdar olma ve uygulama konusunda destek görme
· Organizasyon ve koordinasyon yeteneklerinin gelişimi için yetki ve sorumluluk verilmesi.
 
Hemşire temininden ziyade, hemşiresini elinde tutmak için çaba sarfe den işletmeler, hedefe kilitlenen nitelikli kadrolara sahip olacak ve başarı yolunda büyük bir mesafe kat etmiş olacaktır. Çalışanların mutluluğunun verimliliği tetiklemesi, motivasyonu yüksek, işe yüreğini katan kişiler yaratacaktır.
 
Unutulmamalıdır ki; çalışanlar mesleklerini icra edecek uygun ortamı bulduklarında, sorumluluk aldıklarında, TAKDİR edildiklerinde, iş tatmini ve kuruma bağlılığı sağlanacaktır. En önemli motivasyonun, insanın kendini bir gruba ait hissetmesi olduğunu hatırlatarak, tüm meslektaşlarımın 12 Mayıs Hemşireler gününü kutlarım.
 
Sevgi ve Saygılarımla.

Türkan Doğar
BSK (Birleşik Sağlık Kurumları)
Hemşirelik Hizmetleri Direktörü

Bu yazı toplam 5463 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim