• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 12 °C

Hastanecilikte otomasyon yeterince kullanılıyor mu?

Yaşar Genç

Birçok yazımda belirttim. Rekabet; rekabet eden tüm tarafların gelişimine, kendine bakmasına ve yeni arayışlara girmesine, hem kalitenin hem de altyapının sağlam temellere oturmasına ciddi katkı sağlar. Rekabet olmayan ortamlarda hiçbir şirket kendini sorgulamaz, yenileme ve gelişme isteği duymaz.

Özel hastane sektöründe rekabetin artması, devletin rekabete ciddi iyileştirmeler yaparak girmesi, yeni kurallar ve denetimler getirmesi, yeni hastanelerin ve gurupların sahaya çıkması, hizmet sunucularının kendilerini sorgulamasına rekabet güçlerini artırmak için arayışlara girmelerine vesile olmuştur.

Rekabet etmenin temeli kendi şirketinizi ölçebilme kabiliyeti ile tanımaktan, gücünüzü bilmekten geçer. Kendi işletmenizin tüm kabiliyetlerini ve yetkinliğini bilirseniz hamlelerinizi buna göre yaparsınız.

Bunun temel şartı doğru kayıt sistemi, doğru entegrasyon sistemi ve doğru raporlayabilmektir.

Yukarıda sıraladığım işlerin başarılmasının temelinde otomasyon gelir. Ölçemediğiniz hiçbir mekanizmayı yönetemezsiniz.

Son yıllarda öne çıkan hastanelere ve gruplara baktığımız zaman iyi bir otomasyon sistemi kuran ve yönetenlerin çok daha başarılı olduğunu gözlemlemekteyiz. Otomasyon hastanın randevusunun verilmesi, kaydının yapılması hem kuruma hem de hastaya faturanın kesilmesinden ibaret değildir. Maalesef birçok kurum bunu böyle algılamakta otomasyonun diğer fonksiyonlarından bihaber iş yapmaktadır.

Doğru kayıt, bunun birincil şartıdır. Sisteme ne kadar çok ve doğru bilgiyi girerseniz o kadar doğru sonuç alırsınız. Bu amaçla ilgili tüm tarafları bu işe adapte etmek ve sistemi kullanmalarını sağlamak zorundasınız. Otomasyona hastanın tüm bilgilerini girmezseniz ilerde yapacağınız analizler eksik kalır. Sadece hasta kayıt yetkililerinin değil hemşirelerin, teknisyenlerin, doktorların ve diğer idari birimlerin yaptıkları işlerle ilgili bilgileri sisteme girmesini sağlamanız şarttır. Bunlardan bir taraf bu işi yapmadı mı sistemin bir ayağı eksik kalır ve dengede durmaz.

Kurgulanan otomasyonda bunu zaruri hale getiren bir yapı olmalı. Teşvikler ve zorlamalar arttırılmalıdır.

Sistemin birbirine entegre olması analiz ve sorgulamalarda doğru sonuçlara ulaşmanızı sağlar. Bunu yapabilmenin temelinde de hastanedeki süreçlerin çok iyi bir şekilde kurgulanması yatar. Otomasyonun kurgulanmasını sadece yazılım uzmanlarına bırakırsanız bu işte başarı şansınız olmaz. Süreçleri sizler en ideal şekilde hastanenin yapısına göre kurgulamalı bunu yazılımcılara aktararak otomasyona gömmelisiniz. Aksi, zaman kaybına, verimsizliğe, hasta memnuniyetsizliğine ve çeşitli sorunlara yol açar.

Otomasyonun ilk iki fonksiyonunun yanında en önemli sonucu da girilen doğru kayıtların doğru süreçlerden geçtikten sonra doğru raporlanabilmesidir. İlk iki fonksiyon başarılı olursa raporlama kısmı da başarılı olur. Sizler yani hastane yöneticileri buradan alacağınız raporların ve yapacağınız analizlerin sonucunda kararlar vereceksiniz. Bu kararlar işletmelerin devamını ve karlılığını artırırken doğru yönetilmesini de sağlayacaktır.

Kaç hastaya baktım, ne kadar ciro elde ettiğimin yanında, bunun ne kadarını faturalayabildim, ne kadarı bekliyor, sürecin neresinde tıkanma varda bekliyorumu bilmeniz çok önem arz eder. İyi kurgulanmış bir süreç yönetimi tüm çıplaklığı ile sizlerin hastane işleyişini görebilmenizi sağlar. Raporlamalar sayesinde kıyaslamalar yapabilirsiniz. Aklınıza gelebilecek her türlü raporu üretebilirsiniz.

İşletmenin verimliliğini hastane bazında, bölüm bazında, branş bazında, hekim bazında ve hatta hasta bazında ölçebilirsiniz. Hem gelirlerinizi hem de giderlerinizi anlık görebilmeniz sizlerin önünü açar.

İstediğiniz tüm raporları alma şansınız olur. Bunları görebilen yöneticilerin işi çok kolaydır. Otomasyon yöneticinin navigasyonu gibidir, nerden geldiğini ne durumda olduğunu ve nereye doğru gittiğini tüm çıplaklığı ile gelir, gider ve süreç bazında görebilir.

Bütün bu avantajlarının yanında doğru ve eksiksiz kurgulanmış otomasyon şirketinizin şeffaf ve denetlenebilir olmasını da sağlar. Bu durum yabancı yatırımcıların şirketlerinize ilgisini artırır.

Yaşar GENÇ
Universal Hospitals Group

Genel Müdür Yardımcısı- İcra Kurulu Üyesi
[email protected]

Bu yazı toplam 3977 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim