Sayın müvekkillerim ve ilgililer ;
Ftr Kota Davasında Danıştay Başkanlığı’nın vermiş olduğu Yürütmeyi Durdurma kararının ardından tarafıma yöneltilen sorulara karşı aşağıdaki açıklamayı yapma gereği doğmuştur , saygılarımla duyurulur.
"Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı - Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü" tarafından yayımlanan; 10.04.2014 tarih ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulamaları konulu 2014/10 no’lu Genelge’nin tamamının öncelikle Yürütmesinin Durdurulması ve akabinde İptali için Danıştay 15.Daire Başkanlığı’na açılmış bulunan 2014 / 4027 Esas ve yine 2014 / 2989 Esas sayılı davaların hukuki süreci ve sonrasında bu genelgenin yayımlanması sonucunda maddi zarar gören sağlık kurumlarının mevcut duruma göre hukuki hakları açıklanmaya çalışılmıştır , saygılarımla arz ederim.
OLAYLARIN ÖZETİ :
“Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı - Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü" tarafından yayımlanan; 10.04.2014 tarih ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulamaları konulu 2014/10 no’lu Genelge yayımlamış ve 2014 / 10 sayılı Genelge 01.05.2014 Tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Genelgenin yayımlanması üzerine iki ayrı grup olarak tarafımca Danıştay 15.Daire Başkanlığı’na “Genelgenin öncelikle Yürütmesinin Durdurulması ve iptali talepli 2014 / 2989 Esas ve 2014 / 4027 Esas” sayılı iki ayrı dava açılmıştır.
Danıştay 15. Dairesi açmış olduğumuz her iki davada talep ettiğimiz 2014 / 10 Sayılı Genelgenin Yürütmesinin Durdurulması Talebimizi 3’ e karşı 2 oy ile reddetmiştir.
Yürütmenin Durdurulması talebimizin reddedilmesi kararına karşı her iki dava için Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na itiraz edilmiş ve bu itiraz sonucunda Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 2015 / 41 ve 2015 / 44 Esas sayılı kararı ile Danıştay 15.Dairesinin kabul etmemiş olduğu Yürütmeyi Durdurma talebimizi haklı bularak Danıştay 15.Dairesinin kararını kaldırarak 2014 / 10 sayılı Genelgenin tamamının Yürütmesinin Durdurulmasına karar vermiştir.
Danıştay Tarafından Verilen Karar Üzerine İdarinin (SGK’nın ) Hukuki Sorumluluğu ;
Davalı İdare olan SGK , Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun vermiş olduğu kararın kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde T.C Anayasa’nın 125. Maddesi ve 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 28/1. maddesi uyarınca; gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur.” “Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez.' İdare, hiçbir surette Yürütmenin Durdurulması kararını uygulamaktan kaçınamaz.
Buna göre İdare SGK , 2014 / 10 sayılı Genelgenin tamamının Yürütmesinin Durdurulması kararı üzerine ;
a-) Sağlık uygulama Tebliğinde değişiklik yapma yoluna gidebilir;
b-) Yeni Bir Yönetmelik yayımlayabilir , v.s ;
(Ancak bu değişiklikler sağlık kurumlarının lehine olabileceği gibi aleyhine de olabilir , aleyhe olan bir durum karşısında sağlık kuruluşları SGK’ya karşı işlemin iptali için tekrar dava açabilirler )
(SGK her hangi bir düzenleme yapıncaya kadar şu an mevcut kota sayıları ile tedavi hizmetleri sürmektedir.)
ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARININ HUKUKİ HAKLARI :
Anayasanın 125.maddesi ve 2577 Sayılı İYUK 2.maddesinin 1.Fıkrasının ( b ) bendinde Tam Yargı ( tazminat davaları ) ; İdarenin , idari işlem ve eylemlerinden dolayı kişisel hakları doğrudan ihlal edilenler tarafından açılan davalar olarak tanımlanmıştır.
Buna göre 2014 / 10 Sayılı Genelge , İdarenin (SGK’nın ) tek taraflı olarak yapmış olduğu bir Genel Düzenleyici İdari İşlem olup , bu Genelgenin yürürlüğe konulması sonucu maddi kaybı bulunan tüm sağlık kurumlarının uğramış oldukları maddi zararın tazmini için İdareye ( SGK ) karşı tam yargı davası ( Tazminat davası ) açma hakkı bulunmaktadır. Şöyle ki ;
2014 / 10 sayılı Genelge için açılmış bulunan davalar sonucunda Danıştay İdari Davalar Kurulu , bu idari işlemin “ Açıkça Hukuka Aykırı olduğu ve Telafisi İmkansız Maddi zararların doğmuş olması “ durumlarının her ikisinin aynı anda bulunması sebebiyle Yürütmesinin Durdurulmasına karar vermiştir.
Hal böyle olduğuna göre bu Genelge dolayısıyla zarara uğrayan tüm özel sağlık kurumlarının maddi zararlarının tazmin edilmesi amacıyla davalı idareye dava açma hakları bulunmaktadır.
Ayrıca aldığım duyumlara göre bir çok merkezin “SGK’ya karşı dava açarsak SGK bizimle uğraşır..” endişesi duyduğu belirtilmektedir , SGK yetkilileri ile yaptığım görüşmelerde yetkililerin yaptığı açıklama şu şekildedir ; “SGK’ya karşı her sağlık kuruluşunun hakkını arama ve dava açma hakkı olduğu ve SGK’nın böyle bir durumda kendisine karşı dava açan hiçbir sağlık kuruluşu ile özellikle uğraşmadığı ve uğraşmayacağı..” bilgisi verilmiştir.
Açılacak olan davada dikkat edilmesi gereken unsurlar şu şekildedir ;
a- Davanın açıldığı Mahkemeye Genelgenin uygulamaya konulduğu tarih olan 01.05.2014 tarihinden itibaren her ay için sağlık kuruluşunun uğramış olduğu maddi zararın net bir şekilde ispat edilmesi gerekmektedir ;
Bu durum her ay için ayrı ayrı hesaplanmalı ve açılacak davada her ay uğranılan maddi zararın açıkça belirtilmesi gerekmektedir.
b- Açılacak DAVA SÜRESİ , KARARIN TEBLİĞ TARİHİNDEN İTİBAREN 60 GÜN OLUP, BU SÜRE KARARIN TEBLİĞ EDİLDİĞİ 14.10.2015 TARİHİNDEN İTİBAREN İŞLEMEYE BAŞLAMIŞTIR , YANİ ŞU AN DAVA AÇACAK MERKEZLERİN 42 GÜNLÜK BİR SÜRELERİ KALMIŞTIR , DAVANIN AÇILMASINI SON GÜNE BIRAKMAYIP DAVAYI AÇACAK AVUKATA DA EN AZ BİR HAFTALIK ÇALIŞMA SÜRESİ BIRAKILMASI GÖZ ÖNÜNDE TUTULMALIDIR.
Dava açıldıktan sonra davanın ilk aşamasının sonuçlanma süresi tahmini olarak 8-9 aydır.
Davanın kazanılması sonucunda davalı SGK’nın davayı Temyiz süreci , mahkemenin takdir ettiği tazminat miktarının SGK tarafından ödenmemesi durumu doğurmamaktadır. Yani İlk derece mahkemesi davayı açan kurumu haklı bulması ve X TL Tazminatın SGK tarafından ödenmesi gerektiği yönünde karar vermesi durumunda , SGK maddi zararı yasal faizi ile birlikte 1 ay içinde ödemektedir.
SONUÇ :
Yukarıda arz etmeye çalıştığım üzere ; “açıkça hukuka aykırı ve telafisi imkansız maddi zararın doğması “ sebebiyle yürütmesi durdurulan 2014 / 10 sayılı Genelge sebebiyle maddi zarara uğramış tüm sağlık kuruluşlarının SGK’ya karşı tazminat davası açması kendi lehine olacak olup , açılacak davanın kazanılması oranı % 99,9 olarak değerlendirilmektedir , ancak davacı sağlık kurumunun uğramış olduğu maddi zararın hesaplanmasında mahkeme tarafından atanacak bilirkişi heyetinin hastane kayıtları üzerinde yapacağı incelemeler sonucunda uğranılan maddi zararın % 100 ‘ünün tam olarak tazmin edilip edilemeyeceği hususu net değildir , buna bilirkişi heyetinin vereceği rapor doğrultusunda itiraz etme hakkı bulunmakta olup , eğer bilirkişi heyeti uğranılan zararı tatmin edici bir şekilde ortaya koyduğu durumda her hangi bir sorun yaşanmayacaktır.
Dava süreci her aşamada davacı ile davayı takip edecek avukat ile birlikte istişare edilmeli ve avukata her tür yardım ve belge verilmelidir , avukat da dava sürecinde davacı sağlık kurumu ile davanın her aşamasını birlikte değerlendirmeli ve davacı sağlık kurumundan gerekli bilgi ve desteği istemelidir. Saygılarımla arz ederim.26.10.2015
Av.Bülent ÖZER
Özer Hukuk & Danışmanlık Ofisi
Adres : Toros Sokak No : 7 / 5 Sıhhiye / Ankara
Tel : 0312 229 20 76 Faks : 0312 229 20 96
GSM : 0535 260 61 97
[email protected]