• BIST 9549.89
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 19 °C

7406 Sayılı Kanunun Hekimlere Getirdikleri

Av.Cengiz Bayram

27 Mayıs 2022 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 7406 sayılı kanundaki hükümlere göre hekimlerin cezai ve tazmini sorumluluklarına yeni düzenlemeler getirilmiştir.

En önemli ceza sorumluluğu ile ilgili değişiklik özel sektörde çalışan hekimlerle ilgili olmuşlardır. Görevleri ile ilgili bir suçta yargılanabilmeleri için aynen kamu hekimlerinde olduğu gibi soruşturma iznine bağlanmıştır. Özel sektördeki hekimlerin de yargılanabilmeleri için aynı kamudaki hekimlerle aynı statüye sahip olmuşlardır.

2547 sayılı YÖK kanununa tabii olanlar hariç kamu özel ya da vakıf üniversitelerinde çalışan tüm hekimler için soruşturma yapılabilmesi için Sağlık Bakanlığının bünyesinde kurulan Mesleki Sorumluluk Kurumundan izin alınması gerekmektedir. Burası izin vermediği zaman davacı tarafın Ankara Bölge İdare Mahkemesine itiraz etmesi gerekmektedir. Aynı şekilde bu kurum hekimler ile ilgili soruşturma izni verdiklerinde bu sefer hekimler bu durumun kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren 10 gün içinde Ankara Bölge İdare mahkemesine itiraz edebileceklerdir. Bu süreler içinde itiraz edilmezse aleyhe sonuç doğacaktır. Mevcut devam eden henüz kesinleşmemiş tüm dosyaların Mesleki sorumluluk Kurulan gönderilmesi gerektiği de kanunda düzenlendi.

5271 Sayılı Ceza Mahkemeleri Kanunun tutuklanma sebepleri ile ilgili suçları düzenleyen 100. Maddesinin 3. Fıkrasının a bendine bir madde eklenerek” j) Sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama suçu.” Hekimlere görevi ile ilgili ya da görevlerinden dolayı işlenen kasten yaralama suçu tutuklanma sebepleri arasına alındı. Aslında bu eskiden de vardı ama Sağlık Temel kanununda EK-12. Maddede yer aldığı için hukukçular tarafından bilinmiyordu.

Tazminat ile getirilen yeni madde ise 14. Maddede kendini göstermektedir. Bu maddeye göre “Kamu kurum ve kuruluşları ve Devlet üniversitelerinde görev yapan hekim ve diş hekimleri ile diğer sağlık meslek mensuplarının sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle idare tarafından ödenen tazminattan dolayı ilgilisine rücu edilip edilmeyeceğine ve rücu miktarına, ilgilinin görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle görevini kötüye kullanıp kullanmadığı ve kusur durumu gözetilerek Mesleki Sorumluluk Kurulu tarafından bir yıl içinde karar verilir. Tartışma götürmesine rağmen maddeden anlaşılan ilgilinin görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle görevini kötüye kullanıp kullanmadığı ve kusur durumu gözetilerek buna karar verileceği şeklindedir. Kamu hekimlerin ceza davalarında aldığı en çok suç tipi olan TCK 257/2. Maddesi Görevi İhmal Görevi Kötüye Kullanma suçu göz önüne alınırsa bu suçlardan ceza alanlardan rücu edileceği gibi bir yorum çıkmaktadır.

Mevcutta haklarında rücu davası açılanlara da kanun bir düzenleme getirmiştir. Kanunun EK-15. maddesinde ”Kamu kurum ve kuruluşları ve Devlet üniversitelerinde görev yapan hekim ve diş hekimleri ile diğer sağlık meslek mensuplarının sağlık mesleğinin icrası kapsamında yapmış oldukları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle idare tarafından ödenen tazminattan dolayı açılan rücu davalarından, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla yargılaması devam edenler bakımından EK 18 inci maddenin ikinci fıkrası uyarınca karar verilmek üzere Mesleki Sorumluluk Kuruluna başvurması için davacıya iki aylık süre verilir. Başvuru yapılmaması hâlinde dava usulden reddedilir. Bu durumda yargılama gideri taraflar üzerinde bırakılır ve davacı aleyhine vekâlet ücretine hükmedilmez" denerek bu davaların da sonlandırılabileceğinin yolunu açmıştır.

Av. Cengiz Bayram, MD, LLM
Hekimlerle Hukuksal Dayanışma Derneği
Kurucu ve Yönetim Kurulu Başkanı
İletişim: sedefkarsedefyahoo.com
Cell: 0532 254 03 59

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir. İzin alınmadan aktif bağlantı kurulsa bile içerik kullanılamaz. Yapılan alıntılar için 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca yasal işlem uygulanacaktır. 

Bu yazı toplam 7278 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim