• BIST 10025.47
  • Altın 2956.432
  • Dolar 35.1368
  • Euro 36.5946
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 8 °C

Zayıflık hastalık riskini azaltmaz

Zayıflık hastalık riskini azaltmaz
Kilonuz normal bile olsa karın içi yağlarının fazlalığı metabolik sendromu tetikliyor. Karın içi yağlanma başta kalp krizi, felç olmak üzere ciddi hastalıklara davetiye çıkarıyor

Kilonuz normal bile olsa karın içi yağlarının fazlalığı metabolik sendromu tetikliyor. Karın içi yağlanma başta kalp krizi, felç olmak üzere ciddi hastalıklara davetiye çıkarıyor

Genelde normal kilolu kişilerin sağlıklı oldukları düşünülür. Çoğu zaman durum gerçekten de böyledir. Ancak zayıf olmak ya da normal kilolu olmak hastalanma riskinizi azaltmaz. Bunun nedeni kilonuz normal olması halinde bile karın içi yağlanmasının oluşabilmesi. Zayıf olmak 'metabolik sendromu tetikleyen karın içi yağlanmayı engellemiyor!

Karın içi yağlanma ise kalp krizi, felç gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir! Kadıköy Şifa Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Özışık karın içi yağlanmanın tehlikelerini ve alınabilecek önlemleri anlatıyor!

Karın içi yağlanma neden tehlikeli?

Bilimsel araştırmalar karın içi yağ dokusunun başta yüksek tansiyon ve prediyabet (gizli şeker) olmak üzere damar sertliğine (dolayısıyla kalp krizi, felç gibi ciddi sağlık problemlerine) zemin hazırlayan dolaşım ve metabolizma bozukluklannın asıl nedeni olduğuna işaret ediyor. Nedeni ise buradaki yağ dokusunun vücudun diğer bölgelerindeki yağ dokusundan farklı olarak birçok hormon ya da hormon benzeri madde üretmesi. Adeta "hormon üreten bir organ" gibi davranan bu yağ kütlesinin miktannı ölçerek sağlığı ve yaşam kalitesini tehdit eden hastalıklardan korunmak mümkün!

ABD'deki Mayo Clinic'ten bir grup bilim insanı tarafından yürütülen ve sonuçlan geçtiğimiz yıl yayımlanan bir araştırmaya göre vücut kitle indeksi normal olan (yani, fazla kilolu veya obez kabul edilmeyen) erişkinleri, eğer vücutlanndaki yağ oranı yüksekse, ciddi sağlık problemleri bekliyor olabilir.

Aslında bu durum, tıpkı kolesterolü normal sınırlarda olduğu halde kötü kolesterolü (LDL) yüksek ya da iyi kolesterolü (HDL) düşük insanlann kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskinin kolesterolü yüksek insanlara yalan olmasından pek farklı değil.

Normal yağ oram nedir?

Atletik yapılı erişkin bir erkeğin vücudundaki toplam yağ miktan vücut ağırlığının %17'si kadardır. Kadınlar için ise bu oran %24. Erkeklerde %25'in, kadınlarda ise %35'in üzeri anormal olarak kabul ediliyor.

Vücut yağ oram nasıl ölçülüyor?

En güvenilir yöntem BIA adı verilen "biyoelektriksel impedans analizi". Bu analiz için özel olarak geliştirilmiş cihazlarla insan vücudundan zararsız bir elektrik akımı geçirilerek yapılan bu ölçümde elektrik akımına kas-kan-vücut sıvısı gibi su içeriği fazla olan dokulann gösterdiği direnç ile yağ dokusu gibi nispeten hiç su içermeyen dokulann gösterdiği direncin farklı olması prensibinden yararlanılıyor.

Bölgesel yağ ölçümü nasıl yapılıyor?

Bilimsel araştırmalar kol, bacak ya da kalça/basen bölgesindeki yağ dokusu ile göbek çevresi (gövde) ve kann içi (viseral) yağ dokusu arasında belirgin bir fark olduğunu ortaya koymuş durumda. O da, gövde ve viseral yağ dokusunun metabolik olarak çok daha aktif olması; yani, birçok hormon ve hormon benzeri protein üretip kan dolaşımına salgılaması. Bu maddelerin de başta insülin direnci olmak üzere vücudun enerji depolan, iştah kontrolü ve metabolizma hızı gibi önemli biyolojik olaylann düzenlenmesinde rolü olabileceği ileri sürülüyor.

Özetle, cildimizin hemen altında yer alan ve yegane görevi adeta "izolasyon" olan yağ dokusu kann içi organlar çevresinde bir yandan destek görevi yürütürken diğer yandan da metabolik olaylara doğrudan veya dolaylı kanşabiliyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3162 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim