Kriz ve çeşitli yasal uygulamalar nedeniyle zor duruma düşen özel hastaneler tek tek satışa çıkmaya başladı. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği'ne üye 20 müşteri arıyor hastane.
Hızlı büyüme, fark sınırlaması, Tam Gün Yasası, katılım payı, ekonomik kriz ve son olarak devreye girmesi beklenen genel bütçe uygulaması nedeniyle önünü göremeyen özel hastaneler tek tek satışa çıkmaya başladı.
Istanbul İçerenköy'deki İsviçre Hastanesi ve Göztepe Şafak Hastanesi Geçtiğimiz günlerde satışı gerçekleşirken Özel Bilge Grubu ve Nene Hatun Hastaneleri alıcı bekleyen hastaneler arasında yer alıyor.
Sağlık sektöründeki belirsizliklerin birçok yatırımcıyı olumsuz etkilediğine dikkat çeken Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat, "Sağlık sektörünü ekonomik istikrarsızlığın dışındaki belirsizlikler etkiliyor. Bu nedenle pek çok yatırımcı hastanesini elinden çıkarmaya çalışıyor" diyor.
Bahat, zarar eden işletmelerin değerinin altında satışa çıkarıldığını da sözlerine ekliyor.
Türkiye'de 820 kamu, 420 de özel hastane faaliyet gösteriyor. Sağlık hizmetinin yüzde 30'unu karşılayan özel hastaneler 10 milyar TL'lik bir sektörü oluşturuyor.
2006'da revize edilen sağlık Politikaları ile SGK'lı hasta kabulüne başlayan özel hastaneler, 2003'de 8 olan toplam sağlık hizmetlerindeki payı şu anda yüzde 30 seviyesinde yüzde.
2006'da yüzde 80'i İstanbul'da olmak üzere 250 özel hastane 2009'da bu rakam 420'ye yükseldi bulunuyorken. Bazı hastaneler zincirleşirken, sektör dışından Yatırımcılar da sağlıkçı oldu.
Özel hastanelerin büyümesinin belirli bir planlama yapilmadan gerçekleştiğini dile getiren Bahat, "Hızlı büyüme teşvik edildi, şimdi baltalanıyor" diyor.
CNN Türk