• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 13 °C

Yüzünüze Dokunmak Sizin İçin İşkenceyse

Yüzünüze Dokunmak Sizin İçin İşkenceyse
Yüzünüze dokundukça ani başlayan bir ağrınız mı var? Makyaj yapmak, diş fırçalamak, tıraş olmak işkence haline mi geldi. Dikkat edin… Nevraljiniz olabilir.

Özellikle kadınlarda daha fazla görülen ve günlük aktivitelerini yapamayacak hale getiren Nevraljiyi, Hisar Intercontinental Hospital Nöroloji Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Göksel Somay’dan öğrendik…

 

Nevralji nedir?

Genellikle tek taraflı olarak yüz veya baş bölgesini etkileyen, ani ve şiddetli başlayıp yine ani şekilde sonlanan, süresi birkaç saniyeden en fazla birkaç dakikaya uzayan, sık tekrarlayan, kısa süreli elektrik şok benzeri ağrılardır. Nevralji, etkilenen sinirin ağrıya duyarlı uyarıyı taşıyıcı liflerinin aşırı uyarılmasından kaynaklanır. Sinir üzerindeki bası veya başka sebepler sinirin aşırı uyarılmasına ve sinirin çevresindeki ağrılı lifler ile etkileşimine neden olur. Böylece tekrarlayıcı ağrılar ortaya çıkar. Komşu damarların, damar anomalilerinin veya yavaş gelişen iyi veya kötü huylu tümörlerin basısı sinire bası yapar ve nevraljik ağrı meydana gelir. Nadiren multipl skleroz (beyni ve omuriliği tutan bağışıklık hastalığı), beyin damar tıkanıklığı ve uçuk benzeri enfeksiyonlardan da nevraljik ağrı oluşabilir. Nevraljik ağrı, aniden ortaya çıkmakla birlikte ağrılı bölgede belli tetik noktaları etkileyen yüz yıkama, tıraş olma, diş fırçalama, konuşma, elle dokunma gibi uyaranlar ile uyarılabilir veya şiddetlenebilir. Kişinin günlük aktivitelerini yürütemeyecek kadar şiddetli olabilir.

 

Ne sıklıkta ve hangi yaş grubunda daha fazla görülür?

Nevraljik ağrılar görece olarak sıktır. 50-60 yaş grubunda daha sık görülen nevralji olgularının %60’ını kadınlar oluşturur. En sık görülen tipi yüz nevraljisi (Trigeminal)’dir. Etkilenen sinir bölgesine ve etkene bağlı olarak tanımlanan diğer nevraljik ağrı türleri; dil, gırtlak, yutak, kulak ve bademcikte görülen nevralji (Glossofaringeal Nevralji), başın bir tarafında başın arkası ve kulak arkasında, boynun üst kısmında görülen Oksipital Nevralji, bir zona enfeksiyonu sonrası, enfeksiyon bölgesinde gelişen Post Herpetik (zona) nevralji ve travma sonrası ortaya çıkan Posttravmatik nevraljidir.

 

 

Tanı ve tedavi…

Şikayetin hikayesi ile nevraljinin özellikleri; nörolojik muayene ile nevraljik ağrının yeri ve eşlik eden bulgulara bakılarak tanı konulur. Hastalığın nedenleri, tanı ve tedavi süreci için beyin MR veya ek laboratuvar incelemeleri yapılabilir. Tedavide ilk adım ilaç tedavisidir. İlaç tedavisinde basit ağrı kesiciler etkili olmaz. Nevraljik ağrıya yönelik mutlaka hekim tarafından belirlenmiş ilaçlara başlanmalı ve tedaviye hekim kontrolünde devam edilmelidir. İlaç tedavisinin yetersiz olduğu zaman cerrahi yöntemler uygulanır. Girişimsel ‘radyofrekans termokoagulasyon’ yöntemi ile sinirin ağrıyı ileten liflerinin kontrollü yakılması veya ‘mikrovasküler dekompresyon’ yöntemi ile sinir basısının ortadan kaldırılması mümkün olabilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4991 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim