Tatilden gittiğiniz gibi sağlıklı dönmek için havuz ve deniz kenarlarında dikkatli olmak gerekiyor. Dr. Şirin Elmi, "Sahilde oturduğunuz şezlonga havlu serin, temizliğinden emin olmadığınız havuza ve köpüklü denize girmeyin" diyor
Deniz ve havuz keyfi yaparken enfeksiyon kapmamak için önlem almak gerekiyor. Ortak kullanım alanlarında, enfeksiyon riskinin büyük olduğuna dikkat çeken uzmanlar, uyarıyor: "Yüzeyinde köpük olan denize ve kalabalık havuza girmeyin!" Memorial Antalya Hastanesi'nden Dr. Şirin Elmi, tatilde enfeksiyon risklerinden korunma yolları ile ilgili pratik önerilerde bulundu.
HAVUZLARDA HASTALIK RİSKİ
Tatilde enfeksiyon hastalıklarından korunmak için neler yapmalı?
Yaz aylarında en sık enfeksiyon bulaşma alanı, havuzlardır. İyi temizlenmeyen havuzlardan birçok hastalık kapılabilir. Bunların arasında genital mantarlar, ishal, idrar yolu enfeksiyonu, hepatit A, göz, kulak ve cilt enfeksiyonları görülür. Deniz suyu tuzlu olduğu için mikroorganizmaların yaşaması daha zordur. Fakat durgun, kirli ve yüzeyi köpüklü denizler de aynı enfeksiyon riskini taşır.
Genital mantarların ıslak mayoyla dolaşmakla ilgisi var mı?
Cinsel organ mantarlarının en önemli nedeni, nem ve ıslaklıktır. İyi temizlenmeyen alanlarda bu hastalıklar çok daha kolay bulaşır. Islak mayo ile beklememek, havuzdan çıktıktan sonra duş alıp iyi kurulanmak ve mayoyu değiştirmek enfeksiyon riskini azaltır
DENİZ SUYUNU YUTMAYIN
İshal ve bağırsak paraziti riskinden korunmak için ne yapmalı?
Yaz aylarındaki ishal vakalarının ardında yatan en önemli etken, temiz olmayan gıda ve suların tüketilmesidir. Uzun süre açıkta kalan sütlü, kremalı, mayonezli, etli yiyecekler; sıcağın da etkisiyle bakterilerin çoğalmasına ve gıda zehirlenmesine neden olur. Kirlenmiş havuz ve deniz suyunun yutulması ile de bu mikroplar sindirim sistemimize ulaşarak hastalık oluşturur. Kalabalık havuzlarda bu risk çok fazladır. İshal olan çocukların havuza girmemesi gerekir.
İÇECEĞİNİZ SUYUN KAPAĞINI SİZ AÇIN
Tam pansiyon ya da 'her şey dahil' otellerin açık büfelerindeki yiyeceklere dikkat edin. Uzun süre açıkta kalan gıdalarda sıcağın etkisiyle bakteri çoğalır.
Temiz su tüketimine de dikkat etmek gerekir. Mümkünse kapaklı su şişeleri kullanılmalıdır. Aynı zamanda içeceklere katılan buzların da temiz sulardan hazırlanmış olduğundan emin olunmalıdır.