Özel sağlık kuruluşları, yüzde 30 fark alımını kabul ettiklerine dair sözleşmeyi imzalamaya başladı. Zeyilname vermeleri istenen özel hastanelerden yaklaşık 70'i Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmayı kabul ederken bir grup Sağlık Bakanlığı ile yeniden pazarlık yapmayı planlıyor.
Sağlık Bakanlığı ile dün masaya oturan Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği ortak bir çalışma grubu oluşturularak branş anlaşması yapılması, Sağlık Uygulama Talimatı (SUT) fiyatlarının yeniden yapılandırılması ve özel hastanelerin sınıflandırılması konularında bir çalışma yapılmasında anlaştı. 12 Temmuz'a kadar sonuçlanacak çalışmayla beraber zeyilname vermeyen sağlık kuruluşları SGK ile anlaşma yapıp yapmamaya karar verecek. 1300 sağlık kuruluşunu temsil eden Sağlık İşletmeleri Federasyonu (SİF) ise yürütmeyi durdurma davası açamaya hazırlanıyor.
Yeni Sağlık Uygulama Talimatı fiyatları 12 Temmuz'da SGK tarafından yeniden belirlenecek. SİF Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Özel Hastaneler Derneği Genel Sekreteri Vecdi Türsen de "Fark uygulamasının hayata geçmesi için öncelikle Sağlık Uygulama Talimatı fiyatlarının tespit edilmesi gerekiyor. Sonuçta fiyatlar azalabilir de çoğalabilir de. Bu 12 gün içinde hastanelerde zarara yol açabilir" diyerek bu nedenle dava açacaklarını belirtti. Türsen haftaya çarşamba günü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde toplanacaklarını açıkladı. İzmir'deki 20 hastaneden sadece 3'ünün sözleşmeyi imzalamadığını aktaran Türsen, "Genel olarak kimse sıcak bakmıyor ama çoğu hastane mecburen sözleşmeleri imzalıyor" dedi.
Ayrıca İstanbul genelinde sözleşmeyi imzalayan pek çok hastane de yazılı açıklama gelmediği gerekçesiyle eski fiyatlardan hizmet vermeye devam ediyor. Bugün 25-120 YTL arasında değişen muayene ücretlerinden yüzde 30 sınırı geldiğinde ancak 10 YTL kadar fark alınabilecek. Ancak hastaneler 12 Temmuz'a kadar süreci uzatarak Sağlık Uygulama Talimatı fiyatlarının kesinleşmesini bekliyor.