31 Temmuz 2007 tarihinde; “Reçete Kolisi Hazırlarken Dikkat Edilecek Hususlar” başlığı altında yurt dışı reçete hazırlarken dikkat edilecekler ile ilgili açıklamanın eczacılarımıza daha sonra tarafımızca http://istanbul.sgk.gov.tr internet adresimizden yapılacağı duyurulmuştu. MEDULA sistemine henüz yurt dışı sigortalılar dahil edilmediği için serbest eczane ekranında açılan sayfanın sağ tarafındaki Bağ-kur, ES, SSK hastalarını girmek için kullanılan bölüme DENEME BUTONU eklenmiştir.
Bu buton kullanılarak reçete tarihine uygun kurum ilaç fiyatlarının yer aldığı, reçete ile ilgili ilaçlar için DENEME PROVİZYON çıktısının alınıp, bunun reçeteye eklenmesi gerekmektedir.
Byte , Farmakom vb. gibi eczane programları reçete karşılarken hata oluşturabileceği düşüncesi ile Medula Deneme butonu kullanarak ilaç verilmelidir. Bu programların Yurt dışı SSK’lıların reçete dökümlerini alırken kullanılması ve döküm sayfalarının da SGK provizyon sistemi üzerinden aldığınız DENEME PROVİZYON çıktısıyla birlikte teslim edilmesi gerekmektedir.
Yapılan düzenlemelere göre Provizyon sistemine giriş yapılırken;
SSK da yurt dışı çalışan ve yakınları için kullanılacak emekli sandığı deneme ekranı
Saymanlık Kodu : 999999 ( altı tane 9) Kurum kodu girişten sisteme eklenecek
Sicil Numarası : 444444444 ( dokuz tane 4)
Karne No : Z 123456
Erkek ve kadınların kullanamayacağı ilaç ayrımı için sayfa no hanesine: ( Bayan için 99 -Erkek için 98 ) girilmesi gerekir.
SSK da yurt dışı emekli ve yakınları için kullanılacak emekli sandığı deneme ekranı
Saymanlık Kodu : 999999 ( altı tane 9) Kurum kodu girişten sisteme eklenecek
Sicil Numarası : 555555555 ( dokuz tane 5 )
Karne No : Z 555555 ( altı tane 5 )
Erkek ve kadınların kullanamayacağı ilaç ayrımı için sayfa no hanesine: ( Bayan için 98 -Erkek için 99 ) girilmesi gerekir.
Eczacılarımızın yurtdışı reçetelerin incelenmesi ve ödemelerin vaktinde yapılması için yurtdışı reçetelerini hazırlarken aşağıda belirtilen hususlarda hassasiyet göstermelerini rica ederiz.
Yurt dışı sigortalılarına ait reçeteler her ülke için ayrı ayrı faturalandırılacaktır. Örneğin Almanya, Hollanda, Belçika sigortalılarına ilaç vermiş olan bir eczacı söz konusu reçeteler için kurumumuza 3 adet fatura teslim edecektir. Fakat aynı ülkeye ait reçeteler (çalışan,emekli,muaf gibi) tek fatura altında yer almalıdır.
Evrakların Hazırlanışı ( Asıl Evrak)
1. Reçete Aslı
2. Fatura Aslı ve 3 sureti
3. Rapor varsa “Aslı Gibidir” onaylı Fotokopi
4. Reçete çıktısı
5. Sağlık Yardım Belgesi ( Bağlı bulunduğu Sigorta Md. alınmış fotokopi)
A-4 kağıdının ön yüzüne Reçete ve reçetenin çıktısı yan yana koyularak fotokopi çekilmelidir.
Aynı kağıdın arka yüzüne, bağlı bulunduğu Sigorta Md.’den alınmış Sağlık Yardım Belgesi’nin fotokopisi çekilmelidir. Eczacılarımızın kağıt israfının önlenmesi için tek kağıt kullanılmalıdır.
Evraklar asıllar ve fotokopileri olarak bir zarf içinde ayrı ayrı hazırlanmalıdır.
Ancak provizyon merkezimize hastalarımızdan gelen şikayetler doğrultusunda İstanbul ilinin bazı bölgelerinde Yurtdışı sigortalı reçetelerinin eczanelerce karşılanmayarak geri çevrildiği ve hastalarımızın ilaçlarını alamadıkları gözlemlenmiştir.
Yurtdışı reçetelerini karşılamayarak hastalarımızın mağduriyetine sebep olan eczaneler hakkında Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin 2007 Protokol’ünün 6.3.1. maddesi* gereğince işlem yapılacağının bilinmesini rica ederiz.
*6.3.1. Reçetede yazılan ilacın eczanede bulunduğu halde eczanede bulunan ilacın verilmediğinin ve/veya reçete karşılamada reçete veya hasta seçimi yapıldığının ve/veya reçete sahibinin kurallara uygun yazılmış ve provizyon sisteminin onay verdiği reçetesinde yer alan ilacı hastaya bedeli karşılığında satıldığının tespiti halinde, eczane yazılı olarak uyarılır, tekrarı halinde sözleşme feshedilir ve 3(üç) ay süre ile sözleşme yapılmaz.