• BIST 9712.02
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 10 °C

Yumurtayla tereyağı 45 yıl sonra aklandı, şeker kara listede

Yumurtayla tereyağı 45 yıl sonra aklandı, şeker kara listede
Yıllardır korkulan yüksek kolesterollü besinler sağlığa tehdit olmadıkları ortaya çıktı. Artık en büyük tehdit unsuru şeker

BURAK DURSUN/İstanbul

ABD Tarım Bakanlığı (USDA) panelinin araştırmaları sonucu, kolesterol içeren ürünler, dikkat edilmesi gerekilen besinler listesinden çıkarıldı. 1970'li yıllardan beri insan sağlığının en büyük tehditlerinden biri olarak algılanan yüksek kolesterollü besinlerin zararlı olmadıklarının ortaya çıkması büyük şaşkınlık yarattı. Damar sertleşmesi, kalp hastalıkları ve kalp krizlerinin bir numaralı şüphelisi olan yumurta, tereyağı, jambon, kabuklu deniz ürünleri gibi besinler son araştırmalar sonucunda 'aklandı'. Geleneksel olarak her yıl USDA tarafından ABD'liler için yayımlanan 'Diyet Kılavuzu'nda bu yıl ilk defa yüksek kolesterollü besinler bir sağlık tehdidi olmaktan çıkarıldı.

Artık tehdit şeker

Uzmanlar artık kandaki yüksek kolesterolle besinlerdeki kolesterolün bir bağlantısı bulunmadığını belirtiyor. Konuyla ilgili olarak konuşan ABD'li kardiyolog Dr Steven Nissen, "Bu doğru bir karar. Yıllardır yanlış tavsiye veriyorduk" şeklinde öz eleştiride bulundu. Son bilgiler ışığında 40 yıldır zararlı olarak görülen yüksek kolesterrollü ve doymamaış yağ içeren besinler listeden çıkarılacak. Kılavuzda, bunun yerine ise artık bir numaralı sağlık tehdidi olarak görülen şeker alıyor.

'Makul miktarı kalbe iyi gelir'

"Büyük Kolesterol Yalanları" adlı bir Kitap yazan Göğüs Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta: "'Tereyağı ve yumurtadaki kolesterol kalp hastalığı yapıyor' söylemleri tamamen yalandır. Şimdiye kadar bunlar saklanıyordu. Bu endüstrinin light ürünleri satmak için söylediği bir yalandır. Yumurta ve tereyağı kalp hastası yapmaz tam tersi makul miktarda yenirse kalbe iyi gelir. nsanların istediği kadar yağ ve yumurta tüketmesinde herhangi bir sorun yok. İnsanlar kuyruk yağı yesin, tereyağı yesin, kelle paça yesin, işkembe yesin bunlar yararlıdır. Bitkisel yağlar, margarinler tamamen zararlı bunlarda trans yağ var."

'Kolestrol korkusu diyebeti artırdı'

Memorial Şişli Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Türker Baran: "ABD Diyet Komitesi toplumun beslenmesine yön veren çok önemli bir kuruluştur. Komite 1960 yılında yayınladığı listede kolesterol yüksekliğini engellemek için tüketilen tereyağı, yumurta ve benzeri yiyeceklerin kolesterol yüksekliğinin 300 miligramı geçmemesi gerektiğini tavsiye etti. Ancak aradan geçen 40-50 yıllık tecrübe ve araştırmalar aslında kolesterolün yiyeceklere ve içeceklere bağlı gelişmediğini, kolesterolü vücudumuzun ürettiği belirlendi. Komite kolesterolün vücudun kendisine bağlı geliştiğini belirledikten sonra tereyağı ve yumurtaya karşı getirdikleri kısıtlamayı kaldırdı."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3226 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim