• BIST 9472.21
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Yumurtalık yaşına dikkat

Yumurtalık yaşına dikkat
Kadının kronolojik yaşı ile yumurtalık yaşı paralel gitmiyor. Prof. Dr. Sedat Kadanalı, "Yumurtalığın yaşı, kadının yaşından büyük olursa erken menopoz riski oluşabilir" diyor

Kariyer maratonu uzun süren modern kadın için menopozun bir paranoya haline geldiğini söyleyen Prof. Dr. Sedat Kadanalı; "Kadınlar artık geç yaşta anne olmayı planladıkları için erken menopozdan korkuyor. Oysa menopoza değil yumurtalıklara bakmak lazım. Yumurtalık rezervi uygunsa kariyer de yapabilir çocuk da" diyor. Medical Park Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Sedat Kadanalı; modern kadınlar için menopozun neden bir paranoya haline geldiğini ve çözüm yollarını anlattı:

35'TEN SONRA AZALIR
Erken menopoz (âdetten kesilme) neden modern kadın korkusu oluyor?
Çünkü günümüzde kadın artık evinde oturan, çocuğunu büyüten ev hanımı kalıbından çıkarak sosyal hayatın tam içinde yer alıyor. Günümüz kadınının eğitim süreci 30'lu yaşlarda bitiyor, kariyer isteği ise hiç bitmiyor. Kadın; tüm bunları yaparken çocuk yapmaya fırsat bulamıyor. Hesaba katılmayan erken menopoz durumu ise planları altüst edeceği için modern kadının korkusu oluyor.

Erken menopoz korkusu gereksiz mi?
Hiçbir kadının doğurganlığı sonsuza kadar sürmez. Kadının doğurganlığı 35 yaşından sonra azalmaya başlar ve 43-44'lü yaşlarda sona erer. Âdetten kesilmeye 2-3 yıl kala, kadın düzenli âdet görse de hamile kalma şansı yok denecek kadar az olmaktadır.

Kadının doğurganlığı neden azalıyor?
Kadının doğurganlığını azaltan veya menopoza girmesine yol açan olay, yumurtalıklarında bulunan hücrelerin giderek azalması ve nihayetinde bitmesidir. Aslında her kadının yumurtalıklarında kendi ihtiyacı olandan binlerce kat fazla yumurta hücresi (germ hücresi) vardır. Anne karnında 7 milyon olan yumurta hücreleri, bu tepe noktasından giderek azalmaya başlar, bebek doğduğunda 2 milyona, ergenlik döneminde 400 bine ve menopoz döneminde ise 1000'e iner.

YUMURTA AZALDIYSA TEDAVİ
Yumurtalık rezervlerinin azaldığını tespit ettiğimiz kadınların, bir an önce çocuk sahibi olmalarına gayret gösteririz. Bu amaçla infertilite (kısırlık) testlerini yapar, başka sorun varsa ortaya koyar ve tedaviye başlarız.

TÜP BEBEK
Bu hastalarda, tüp bebek opsiyonunu hızla devreye sokarız. Ancak bu kadınlardan diğer tüp bebek hastalarına oranla daha az sayıda yumurta hücresi alınabiliyor. Bu hücrelerin döllenmesi, bölünmesi ve embriyo oluşturma oranı da düşük oluyor.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8872 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 3 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim