• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 5 °C

Yumurta kolesterolü yükseltir mi?

Yumurta kolesterolü yükseltir mi?
Şeker zehir mi değil mi, yumurta kolesterolü yükseltir mi, tereyağı yemeli mi yememeli mi, tavuklar hormonlu mu, GDO'lu mu?

Türkiye Gıda ve İçecek Dernekleri Federasyonu (TGDF) son yılların öncelikli gündem maddelerinden biri olan sağlıklı ve sağlıksız gıda tartışmasında insanların kafa karışıklığını gidermek için harekete geçti.

ŞEKER ZEHİR DİYEN DE VAR BAL İLAÇ DİYEN DE

Gıda sektöründe faaliyette bulunan 1000 işletmenin üye olduğu 25 derneğin çatı örgütü olan TGDF, 'profesör' unvanlı sözde uzmanların vatandaşta yarattığı endişeleri gidermek için çalışma başlattı. TGDF Genel Sekreteri Ersin Taranoğlu, "İnsanların tükettiği gıdalarla kavgalı hale getirildiği bir ortamda yaşıyoruz. Bir yanda 'şeker zehir', öte yanda 'bal ilaç' diyenler. Bir yanda 'yağdan uzaklaşın', öte yanda 'yağsız olmaz' diyenler. Bir süre önce 'yumurta zararlı', bir süre sonra 'kolesterol yararlı' diyenler. Kafamız gerçekten karışıyor, doğruyu kimin söylediğini bilemiyoruz. Çoğu haberin, profesör unvanlı uzmanlara dayandırılması işimizi daha da zorlaştırıyor. Uzmanlığı gerçekten gıda ve beslenme alanında mı? Konu ile ilgili yayınları var mı? Soruşturamıyoruz, bilemiyoruz" dedi.

BİLGİ OBEZİTESİ VAR

Obezite ile ilgili yeni kavramlar türemeye başladı. Bunlardan biri de 'bilgi obezitesi' ya da 'bilişsel obezite'. Her gün doğru-yanlış çok sayıda bilgi ile yükleniyoruz. Daha sindiremeden yenileri ile karşılaşıyoruz. Bu bilgileri doğru düşünceye dönüştüremiyoruz ve kuşku, endişe korku vb. olarak biriktiriyoruz. Daha doğrusu algı gerçeğin önüne geçiyor ve böylece sağlıklı gıdalardan uzaklaşabiliyor veya zararlı gıdalara yönelebiliyoruz" diyen Taranoğlu, Türkiye genelinde farklı üniversitelerde gıda güvenliği konusunda uzman 1500 civarında kişi bulunduğunu söyledi. Ama konuşan kişi sayısının 3-5 olduğuna dikkat çeken Taranoğlu, bu sorunu aşmak Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırmalar Vakfı ile bir proje yaptıklarını açıkladı.

GIDA GÜVENLİĞİ UZMAN PORTALI

Gıda güvenliğinin farklı alanlarındaki uzman isimlerinin yer alacağı bir başvuru kaynağı, Gıda Güvenliği Portalı hazırladıklarını anlatan Taranoğlu, proje danışmanlığını Prof. Dr. Aziz Ekşi'nin yaptığını söyledi.

Üniversitelerin konu ile ilgili bölümlerinde görev yapan akademisyenlerin tümünü portalda yer almaya davet ettiklerini belirten Taranoğlu, "Bu amaçla hazırlanan bilgi formu farklı üniversitedeki eczacılık, mühendislik , sağlık bilimleri, tıp, veteriner, ziraat gibi başlıca fakültelerin gıda güvenliği ile ilişkili bölümlerinde görev yapan 1500 dolayında öğretim üyesine gönderildi ve geri dönüşler başladı. Portalda, o konunun uzmanı ve gönüllüsü olan öğretim üyeleri yer alacak. Öğretim üyesinin uzmanlık konuları ve konu ile ilgili bilimsel yayınları da belirtilecek.

Bilgi formunda; diyabet ve beslenme, gıda katkıları, GDO, pestisit kalıntıları, hormon kalıntıları, gıda takviyeleri, kanser ve beslenme, obezite ve beslenme, gıda prosesleri, gıda hileleri, gıda ambalajları, süt ve türevleri gibi 33 farklı spesifik uzmanlık konusu yer alıyor.Uzman bilgileri hem basılı kitap olarak hem de internet ortamında paylaşılacak. Bilgiler periyodik olarak güncellenecek. Proje tamamlandığında; örneğin gıda katkıları ya da gıda takviyeleri konusunda bilgi almak isteyen birisi (gazeteci, tüketici, yatırımcı, yönetici vb), o konudaki uzmanların listesini, iletişim bilgilerini ve konu ile ilgili yayınlarını bu kaynakta bulabilecek. Böylece, gıda güvenliği konusunda uzman olmayanların işi zorlaşacak, konunun gerçek uzmanlarına ulaşılması kolaylaşacak, gerçek uzmanlar da görüşünü açıklama fırsatı bulacak. Doğru bilginin yanlış bilgiyi kovması ve gıda güvenliğinin gelişmesi sağlanacak" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7499 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim