• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 12 °C

Yüksek rakım uyku sorununa yol açıyor

Yüksek rakım uyku sorununa yol açıyor
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Çiftçi, yüksek rakımlı yerlerde beyinde yanılgı oluştuğu ve uykuda bölünmelerin yaşandığını bildirdi

Yüksek rakımlı yerlerin beyinde "vücudun çok solunum gerçekleştirdiği" yanılgısı oluşturduğu, bunun da uykuda bölünmelere yol açtığı bildirildi.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Bülent Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rakım yükseldikçe oksijen basıncının azaldığını söyledi.

Basıncın azalmasıyla vücudun daha çok solunum yapması gerektiğini belirten Çiftçi, "Biz solunum işini iki amaçlı yapıyoruz. Oksijen düzeyini artırmak için, bir de oksijeni kullanarak ürettiğimiz karbondioksidi atmak için" dedi.

Fazla solunum yapılmasıyla oksijen alınmaya çalışıldığını ancak karbondioksidin de biraz fazla atıldığını anlatan Çiftçi, şunları kaydetti:

"Karbondioksidi de biraz fazla atınca bu sefer karbondioksit seviyesinin azalmasına bağlı birtakım sorunla karşı karşıya kalıyoruz. Yüksek rakımlı yerlerde uykumuzu asıl etkileyen şey, karbondioksit düzeyinin çok düşmesi. Çünkü beyin çok soluduğumuzu düşünüp nefeste duraksamalara neden oluyor. Beyin ancak bu şekilde karbondioksit seviyesinin yeniden yükselmesini hedefliyor, öyle olunca da uyku esnasında sık sık duraksamalar, uyku bölünmeleri ve bunun neden olduğu sabah yorgun uyanmalar, gün içerisinde uyku bastırmaları oluyor."

- Bin 500 metrenin üzerinde görülmeye başlanıyor

Çiftçi, "santral uyku apneleri" denilen sorunun yüksek irtifaya çıkınca, özellikle bin 500 metrenin üzerinde görülmeye başlandığını dile getirerek, "2 bin 500 metreye çıkınca insanların yüzde 25'inde görülmeye başlıyor. 4 bin 500 metreye çıkınca da artık insanların yüzde 100'ünde görülmeye başlayan bir sorun" diye konuştu.

Yüksek rakımlardan tekrar aşağıya inilince sorunun kendi kendine düzeldiğini belirten Çiftçi, "Aslında alçalmayıp da biraz beklesek vücut buna adapte oluyor. Birkaç gün içerisinde düzeliyor. Bu sorun için bir ilacımız var, o ilacı kullanınca da fayda görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 19443 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim