• BIST 9785.05
  • Altın 3087.678
  • Dolar 35.4413
  • Euro 36.5653
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 13 °C

Yorgunlukla savaş için mentollü sakız

Yorgunlukla savaş için mentollü sakız
Tatilde halsiz düşmek istemiyorsanız basit önlemler alın. Bol bol limonata ya da ayran için, ferahlayıp zindeleşmek amacıyla mentollü sakız çiğneyin. Prof. Dr. Birsel Kavaklı, "Tatile çıkmadan check-up ...

Tatilde halsiz düşmek istemiyorsanız basit önlemler alın. Bol bol limonata ya da ayran için, ferahlayıp zindeleşmek amacıyla mentollü sakız çiğneyin. Prof. Dr. Birsel Kavaklı, "Tatile çıkmadan check-up yaptırmayı da ihmal etmeyin" diyor

Yaz aylarında en sık rastlanan tatil hastalıkları; aşırı güneş ışığına maruz kalma, beslenme koşullarının değişmesi nedeniyle sindirim sorunları, havuz enfeksiyonları ve yaz ishalleri oluyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Dahiliye Bölümü'nden Prof. Dr. Birsel Kavaklı, yazın sağlıklı bir tatil yapabilmek için dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı...

İLAÇLARINIZI YEDEKLEYİN
Tatile çıkmadan önce herkes sağlık kontrolünden geçmeli mi? Yoksa bu çok genel bir önlem mi? Hangi hastalar, hangi tahlilleri yaptırmalı?
Kolesterol, şeker, tansiyon ve kalp gibi kronik hastalığı olanlar, tatile çıkmadan önce mutlaka kontrollerini yaptırmalı ve değerlerini bilerek yola koyulmalıdır. Şeker hastaları şeker düzeylerini kontrol altına alarak tatil yapmalı, insülin gibi ilaçlarını yanından ayırmamalıdır. Tatil öncesi check-up; bilinmeyen bir hastalığın tespit edilebilmesi açısından da çok önemlidir.

Kronik hastalığı olanlar tatile çıkarken nelere dikkat etmelidir?
Yurt içi seyahat düşünülüyorsa; kıyafetler, gidilecek yere göre ayarlanmalıdır. Kronik hastalıkları olanlar, kalacakları gün sayısına göre ilaç yedeklemesi yapmalıdır. Otelde kalınacaksa, gidilecek yerin mutfağında mutlaka diyet yemekler bulunmasına özen gösterilmelidir.

EN İYİSİ LİMONATA VE AYRAN
Halsizlikğe karşı önerileriniz neler?
Havaların ısınmasıyla birlikte yataktan kalkmakta zorlanma, gündelik işleri yaparken isteksizlik gibi durumlar olabilir. Bunu engellemenin yolu, dengeli ve düzenli beslenmeden geçer. Kendinizi çok halsiz hissettiğinizde, duş almak da iyi gelebilir. Yaz aylarında tüketilebilecek en masum içecekler ise ayran ve limonatadır. Limonatada hem C vitamini, hem karbonhidrat vardır. Asitli içeceklerin yerine bunların tüketimi sağlık açısından önemlidir. Mentol damarları genişletip serinleten bir madde olduğu için mentollü sakızlar da ferahlık verir.

ISLAK DOLAŞMAYIN
Islak bir şapka ya da kıyafet ile deniz kenarında rüzgara maruz kalmak; 'fibromiyalji' denilen kas ve iskelet sistemi hastalıklarına neden olabilir.
Aşırı sıcaklarda serinlemek için içilen soğuk su, sanıldığı gibi zararlı değildir. Yalnızca, kronik farenjit gibi sağlık sorunu olanların şikayetlerini tetikler.
Yaz zatürresinden korunmak için klimanın zararlı etkilerinden uzak durun. Geceleri odayı soğuttuktan sonra klimayı kapatın.
Sıvı alımını ihmal etmeyin. Yazın oluşan tuz kaybı nedeniyle sodyum, potasyum ve magnezyum içeren içecekler tüketin.
Yaz aylarında ıslak saçla rüzgara maruz kalmak ise sinüzitlerle ilgili problemler doğurabilir.

DENİZDE BİR SAAT YETERLİ
Uzun süre suda kalmak, ciltte kurumaya neden olarak enfeksiyonlara zemin hazırlar.
Deniz ya da havuzda bir saatten fazla kalmayın. Aralıklı olarak suya girip serinlemek, cildin tahriş olmasını önleyecektir.
Güneş ışınlarından korunmanın en etkili yolu; hem suda hem de güneşlenirken koruyucu krem sürmektir.

BİR KADEH İÇKİ BİLE TEHLİKELİ
Havuz kenarında alkol tüketimine dikkat edilmelidir. Alkol damarları genişleten bir madde olduğu için sıcakla birleşince tehlikeli olabilir. Çok isteniyorsa akşamları içilebilir.
Alkollü içkinin miktarı da çok önemlidir. "Bir kadehten bir şey olmaz" düşüncesi yanlıştır. Bir bardak bira bile sıcak havada tehlikeli olabilir. Alkol, sağlıklı bir insan için bile tehlikeye işaret edebilir.

ESRA TÜZÜN



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2668 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim