• BIST 9626.56
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 13 °C

Yıllık maliyeti 1,7 milyar lira olan Tomografi ve MR'a denetim geliyor

Yıllık maliyeti 1,7 milyar lira olan Tomografi ve MR'a denetim geliyor
Sağlık Bakanı Koca, MR ve tomografinin devlete yıllık maliyetinin 1,7 milyar lira olduğunu belirterek, kontrol mekanizması getireceklerini açıkladı.

Meltem ÖZGENC / Hürriyet

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, MR ve tomografinin devlete yıllık maliyetinin 1.7 milyar lira olduğunu belirterek, bu nedenle MR ve tomografiye kontrol mekanizması geleceğini açıkladı.

MALİYETİ 1.7 MİLYAR TL

Dün sağlık muhabirleriyle bir araya gelen Koca, "Hastalara çok MR çekildiği konusunda eleştiriler var" anımsatması üzerine, "Bir ay önce başladığımız bir uygulama var. Görüntü paylaşımı yapılarak mükerrer, tekrarların önüne geçmek istiyoruz. Sadece görüntü paylaşımında yüzde 230 talebin azaldığını gördük. MR ve tomografinin standartlarını belirleyeceğimiz bir dönem olacak. MR ve tomografinin (özel, kamu, üniversite hastaneleri dahil) bize maliyeti 1.7 milyar lira" dedi.

Koca, yeni çalışmalara ilişkin soru üzerine şöyle konuştu:

"Bizim 21 tane üniversiteyle işbirliği, birlikte kullanım protokolümüz var. Sağlık bilimleri üniversitemizle de 53 hastane işbirliği içinde. 21 üniversitenin hastanesi, Sağlık Bakanlığı'nın eğitim araştırma hastaneleri aynı zamanda. Bundan böyle hastanede üniversitenin var olan kadrosuyla, personeliyle aynca eğitim dahil olmak üzere performansı belirleyip yeni dönemde sözleşmeye geçiyoruz. En geç üç ay içerisinde geçiyoruz. Yeni dönemde bu hastanelerimizde asgari yapması zorunlu olan eğitim katkısı (asistandan profesöre kadar) dönemine giriyoruz. Yaptığı yayınlar da performansa bağlanacak. Kadroları üniversitede kalacak ama hastanede çalışma esası net olmayan kişiler bunlar. Bundan böyle şehir hastanelerinde sadece bir üniversite ile işbirliği içinde olunmayacak. Örneğin beyin cerrahisi bölümü Ankara Tıp ve Hacettepe işbirliğinde yürütülebilir."

KİMSE SOPALIK DEĞİLDİR

AK Parti Ordu Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkam Şenel Yediyıldız'ın ekonomik gerekçelerle acil olmayan ameliyatların ertelenmesi talimatını veren başhekimler için "Bunlar sopalık" sözlerinin hatırlatılması üzerine Koca, "Kimse sopalık değildir" yanıtını verdi. SMA hastalarının ne zaman ilaçlarına kavuşacağı sorusu üzerine Koca şunları söyledi: "SMA ilacı dünyada daha yeni çıktığında bile Türkiye bu ilacı (tip-1) geri ödeme listesine aldı. Yüzde 23-40 arasında fayda görüyor hastalar. Tip-2, Tip-3'ün klinik çalışmaları ise nisan başında tamamlandı. 55 bin Euro gibi bir rakamdan bahsediliyor. Üretimin zor olup olmadığım da inceledik. Firmaya 'konuşalım, ruhsata müracaat edin' de dedik. Üretimi zor olmayan, 6 ay 1 yıl içinde benzerleri çokça artacak, hatta 2 ay içinde bir ilacın müracaatı da var. Biz şu anda tek olmaları nedeniyle 'Bu durumu fırsatçılık olarak değerlendirmeyin' dedik. Ancak çok indirim yapacaklarını söylemelerine rağmen yapmadılar. Biz de 55 bin Euro üzerinden ödeme yapmak için anlaşma imzaladık geçen pazartesi. Tip-2, Tip-3 başvuran (168 hasta) hastaların değerlendirmesi başladı. Ancak bu fırsatçılığı da unutmayacağız. Neler yapacağımızı da göreceksiniz. İlk yıl 330 bin Euro, ikinci yıldan itibaren 165 bin Euro her yıl, aynca yeni doğan 200'e yakın da SMA hastası düşünün. Toplamdaki yükünü de tahmin edin. Şu anda toplam 1500 vaka var."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8571 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim