• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 9 °C

Yılda 12 bin bebek bu hastalıkla doğuyor

Yılda 12 bin bebek bu hastalıkla doğuyor
Türkiye'de doğumsal kalp hastalığı görülme sıklığının % 1 olduğunu belirten Prof. Narin, her yıl yaklaşık 12 bin bebeğin bu hastalıkla dünyaya geldiğini söyledi.

Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Nazmi Narin, "7-14 Şubat Dünya Doğumsal Kalp HastalıklarıFarkındalık Haftası" kapsamında yaptığı yazılı açıklamada, çocukların daha sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için toplumu ve aileleri doğumsal kalp hastalıkları hakkında bilinçlenmeye davet etti.

Bu hastalıkların çoğunluğuna doğumda ya da doğumdan sonra tanı konulabildiğini vurgulayan Narin, şunları kaydetti: "Doğuştan kalp hastalıklarının daha az ciddi olanları ise çocukluk yıllarında ya da yetişkinlikte bile teşhis edilebiliyor. Bu hastalıkla doğan bebeklerin yüzde 50'den fazlası yaşamları boyunca en az bir kez cerrahi operasyonla karşı karşıya kalıyor, ameliyat öncesi ve sonrasında alt solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olabilen RSV enfeksiyonu ve zatürre gibi ciddi sonuçlara yol açabilecek ek riskler de taşıyorlar."

BEBEK DAHA HIZLI NEFES ALIYORSA DİKKAT

Prof. Narin, en yaygın görülen doğumsal kalp hastalığının, kanın kalbin içinden geçişini etkileyen akış kusurları olduğunu belirterek, bunun kalbin yapısında doğuştan var olan bir anormallik olduğunu anlattı. Hastalığın, halk arasında yaygın olarak "kalpteki delikler" adıyla bilindiğini ifade eden Narin, şöyle devam etti:

"Doğuştan kalp hastalığı olan bazı bebekler daha hızlı nefes alır, yemek yerken ya da uyurken terlerler. Doktor muayenesi sırasında kalplerinde üfürüm denilen sesler duyulur. Bu bebeklerde beslenme sorunları olabilir ve kalp hastalığı olmayan bir bebek kadar hızlı kilo alamayabilirler. Doğuştan kalp hastalığının diğer sonuçlarını; kalp yetmezliği, pulmoner hipertansiyon, büyüme ve gelişme geriliği olarak sıralayabiliriz."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4195 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim