• BIST 9549.89
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 19 °C

Yılbaşı sofrasında ölçüyü kaçırıp sağlığınızdan olmayın

Yılbaşı sofrasında ölçüyü kaçırıp sağlığınızdan olmayın
2011’e sağlıklı bir başlangıç yapmak istiyorsanız bu gece beslenmenize dikkat edin.Yeni yıla girerken hepimizin hayali yeni yıl eğlencesini süsleyen eksiksiz bir sofradır...

YENİ yıla girerken hepimizin hayali yeni yıl eğlencesini süsleyen eksiksiz bir sofradır. Ancak bu sofranın nasıl bir besin çeşitliliğine sahip olduğu yılbaşı ertesinde kişiyi rahatsız etmemesi açısından büyük önem taşır. Beslenme uzmanı Hülya Çağatay, “Herkes kalorisi yüksek olan besinlerin daha lezzetli olduğuna inanır oysa yılbaşı mönünüz hafif ama lezzetli besinlerden oluşmalıdır” diyor. Özellikle kalp hastası, diyabet ya da yüksek tansiyonu olan kişilerin yılbaşı mönülerine daha fazla özen göstermesi gerekiyor. Diyabetli birinin basit şekerden oluşan tatlılar tüketmesi yılbaşı gecesinin kötü bitmesine neden olabiliyor. Kalp hastalığı geçirmiş kişilerin yüksek yağlı ve fazla besin alımı ile alkol tüketmesi ise spazm yaşamaya kadar giden kötü sonuçlar doğuruyor. Bu nedenle kronik hastalığı olan kişilerin bu özel günlerde çok daha dikkatli olmaları gerekiyor. İşte yapmanız gerekenler:

MÖNÜYÜ HAFİFLETİN
* En büyük hatanız uzun süre aç kalmaktır. Uzun süreli açlık yaşarsanız hem yılbaşı gecesi sofraya aç oturursunuz hem de yiyeceğiniz her besin vücudunuzda depolanır.
* Yılbaşından bir önceki gün alacağınız krom - mineral desteği ani açlık ve tatlı ihtiyacınızı sınırlar.
* Yine yılbaşından bir gün önce azar azar ve sık yiyip bol su tüketmek gerekir.
* Yılbaşı sofrasında kızarmış patates ya da kroket gibi yağ oranı yüksek patatesli besinler yerine patates salatası tercih edilmelidir.
* Rus salatası gibi yoğun mayonez içerikli yağ ve karbonhidrat fazlalığı yerine yoğurtlu havuç veya kereviz salatası tüketilmelidir.

YEMEKTEN ÖNCE SU İÇİN
* Alkol tercihinizi şaraptan yana yapın. Şarap fermente bir içki olduğu için rakı ve viski gibi içkilerden, bir kadeh şaraptan alacağınız kalorinin neredeyse 3 katını alırsınız.
* Bol salata tüketin, salatalar lif oranı yüksek olduğu için tokluk hissi yaratır ve düşük kalorilidir.
* Tatlı tüketiminizi yemekten 1 saat sonraya bırakın. Bu konudaki tercihiniz çok daha masum olan meyveli tatlılardan yana olsun.
* Yılbaşı yemeğine başlamadan önce bol su için. Çünkü gece boyu sıvı kaybınız olabilir.
* Yılbaşının ertesi sabahı mutlaka yüzün ya da saunaya girin, bunu yapmanız aşırı alkol alımına karşı oluşan ödemi atmanıza yardımcı olur.
* Yılbaşı ertesi vücutta ciddi mineral kayıpları olduğu için halsizlik yaşayabilirsiniz. Bunun için mineral içeriği yoğun olan multi enzim kullanabilirsiniz.

ÖRNEK YILBAŞI MÖNÜSÜ
Başlangıç: Kremalı brokoli çorbası
Ara sıcak: Sebzeli krep
Ana yemek: Kremalı mantarlı tavuk, fırında baharatlı patates dilimi
Salata: Havuçlu turp salatası
Atıştırmalıklar: Zeytinyağlı fasulye, börülce salatası, yoğurtlu kereviz salatası
Tatlı: Hindistan cevizli havuç topları, bitter çikolatalı mozaik



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2395 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim