PED KULLANIN EVE HAPSOLMAYIN
Ne yapacak bu insanlar?
Önceliğim onları yaşama tekrar bağlamak; bacağa torba bağlayarak da olsa onları evden çıkarmak. Etkili pedler ve emici çamaşırlarla, yaşama tekrar karışmaları kolay oluyor. Yoksa bu insanlarda depresyon riski diğerlerine göre dört kat daha fazla.
KAHVE VE ÇAY AKŞAM SAATLERİNDE İÇİLMEMELİ!
Kişiden kişiye değişmekle beraber bazı yiyecek ve içecekler de idrar kaçırma şikayetlerini artırır.
FAZLA SIVI: İdrar kaçırma şikayeti olanların aldıkları sıvı miktarını kontrol etmeleri gerekir. Başka sorunu olmayan ve aktif yaşamayan orta yaş üzeri bir bireye günde 1.5 litre su tüketimi yeterli olacaktır.
ALKOL: Alkol; hem mesane kası üzerindeki kontrolü azaltır, hem de idrar söktürücü etkisi vardır.
KAFEİN: Kahve, çay, kolalı içecekler ve çikolatanın içinde bol miktarda bulunan kafein, etkili bir idrar söktürücüdür. Fazla tüketilmesi idrarı artırır. Ayrıca mesane duvarını irite ederek idrar hissini uyandırır. Akşam 7'den sonra içilmemeli.
BAHARAT VE ACI: Baharat ve acı; mesane duvarında tahrişe sebep olur ve verdiği huzursuzlukla idrar hissini uyandırır. Özellikle aniden idrarı gelip tuvalete yetişememe şikayeti olanlar tüketmesin.
PORTAKAL VE ASİTLİ MEYVELER: Portakal ve mandalina gibi asitli yiyecekler de tahriş edici özellikleri ile mesanede huzursuzluk yaratabilir.
NORMALİ 3-4 SAATTE BİR TUVALETE GİTMEK
Bir insanın ne kadar süreyle tuvalete gitmesi normaldir?
İdrar torbasını; belirli bir hacme kadar genişleme yeteneği olan balona benzetebiliriz. İçindeki idrar, belli bir miktara eriştiğinde, beyne sinyal gider, oradan da idrar torbasının kasılıp idrarı dışarı atması için uyarı gelir. Tabii bu süre içinde ne kadar sıvı alındığı ve havanın sıcaklığı da önemlidir. Ama ortalama olarak sağlıklı bir kişi üçdört saatte bir tuvalete gider. Saat başı gidiyorsa, bir problem var demektir.
HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİR
Bu rahatsızlık sadece ileri yaşlarda mı görülür?
İdrar kaçırma her yaşta görülebilir. Çocukluk çağında da idrarını tutamayan olabilir, 90 yaşında geçirdiği prostat ameliyatından sonra bu sorunu yaşayan da! Tabii her klinik durumun altında yatan sebep farklıdır ama sonuçta idrar tutamama problemi ortaya çıktığında, o döneme damgasını vurur.
ESRA TÜZÜN