• BIST 9636.12
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 11 °C

Yetişkin diyabeti çocuklara bulaştı

Yetişkin diyabeti çocuklara bulaştı
Diyabette erken tanının önemi Türkiye’de 15 milyon diyabet hastası olduğunu belirten uzmanlar, tip 2 diyabetle ilgili çarpıcı gerçeği açıkladı. Obezitenin yaygınlaşmasıyla birlikte yetişkin hastalığı olan diyabet 9-10 yaşlarına kadar düştü.

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği ile Amerikan Endokrin Derneği'nin birlikte düzenlediği Endo Bridge 2013 Toplantısı Antalya'da gerçekleşti. Türkiye Endokrinoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Sadi Gündoğdu, diyabet hastalığındaki dikkat çekici gerçeği BUGÜN'e açıkladı.

Gündoğdu, yetişkin hastalığı olan Tip 2 Diyabet'in artık çocuklarda da yoğun olarak görülmeye başladığını açıkladı. Bunun obeziteye bağlı olduğunu ifade eden Gündoğdu aileleri uyardı: "Bol bol egzersiz yaptırın. Çok uzak değilse çocuklar okula yürüyerek gitsin."

15 MİLYON HASTA

Türkiye nüfusunun yüzde 14'ünün diyabetli olduğunu hatırlatan Gündoğdu, "Bu 15 milyon diyabet hastası demek. Bazı bölgelerde fazla, İstanbul'da yüzde 20 seviyesinde. Son 10 senede Türkiye'de diyabet iki kat arttı" dedi.

Prof. Gündoğdu, diyabetin tip 1 ve tip 2 olmak üzere iki ayrı çeşidinin bulunduğunu kaydetti. Tip 1 diyabetin insülin eksikliğinden kaynaklandığına dikkat çekerek, "Çocuk yaştaki insanlarda görülür. Onlar için mutlaka insülin tedavisi gerekli. Tip 2 diyabet ise bir yetişkin hastalığı. 40'lı yaşlardan sonra görülür. Genetik olarak aile bireylerine geçebilir. Bunlara Pre Diyabet (gizli şeker) diyoruz" ifadelerini kullandı.

YAŞ 40'TAN 9-10'A DÜŞTÜ


Gündoğdu iki diyabet türü arasında farkı şöyle anlattı: "Tip 1 diyabetli kilo kaybeder. Tip 2'de ise bunun tam tersi. Artık çocuklarımızda obezite hızla yaygınlaşıyor. Fazla kilo vücutta insülin direnci oluşturuyor. Dolayısıyla daha çok yetişkinlerde gördüğümüz tip 2 diyabeti artık çocuklarda da görmeye başladık. Daha önce çocuklarda çok nadir görülen bu hastalığa daha sık rastlamaya başladık. Tip 2 diyabet yaşı 9-10 yaşlarına kadar düştü."

Eskiden çocukların sokaklarda büyüdüğünü söyleyen Gündoğdu, "Mahalle aralarında top koşturarak günü geçerdi. Şimdi ise apartman hayatı yaşıyor. Evlerinde dört duvar arasında sokağa çıkmadan, herhangi bir fiziksel aktivitede bulunmadan yaşıyor. Bunun sonucu olarak yetişkin hastalığı çocuklara kadar ulaştı" diye konuştu.

Çocukları servisle göndermeyin

Gündoğdu bilinçli beslenme ve fiziksel aktiviteye dikkat çekerek şu uyarılarda bulundu: "Çocuklarda fast food tüketimini sonlandırmalıyız. Doğal gıdalar tercih edilmeli. Daha çok egzersiz çocuklar için şart. Çocuklarımız 150-200 metre uzaklıktaki okula servisle gidiyor. Çok yanlış. Uzak olmadıkça çocuklar yürüyerek okula gitmeli."

NESRULLAH SONAY



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3514 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim