Büyük ilaç şirketlerinin fiyatı ucuz olduğu veya çok küçük bir hasta grubu tarafından kullanıldıkları için üretmedikleri, temininde güçlük çekildiğinden 'yetim ilaç' denilen tiroid, kanser ve kalp gibi yaşamsal ilaçları bulamayan hastalara iyi haber eczacılardan geldi. Eczanede üretilen 'majistral ilaçların' üretimi için proje geliştiren EDAK Ecza Kooperatifleri, uzun vadede 'yetim ilaçların' bile eczanelerce üretilerek uygulamayı tüm Türkiye'ye yaymayı, bu yönde örnek olmayı hedefliyor.
EDAK Ecza Kooperatifleri Yönetim Kurulu'nun gündemine aldığı 'eczane laboratuvarlarını canlandırma' projesi kapsamında ilk olarak 'eczanelerde üretilen ilaç' anlamına gelen 'majistral ilaçların' hastaya ulaşması için doktorun reçete etmesi, yazılımdaki düzenlemeyle sağlanacak. Bu doğrultuda sık kullanılan 'Rx Media Pharma' adlı programın içine majistral ilaçlar 'gömülürken' pilot uygulamayı başlatacak EDAK, standart hammadde temin ederek eczanelere iletecek. Kısa vadede 'asli görevleri' olan ilaç üretimini 'kişiye özel' olarak gerçekleştirecek eczacılar, uzun vadede 'yetim ilaçları' kullanmak zorunda olan birçok hastanın da ilaç bulamama derdine derman olacak.
Projeyi uygulamalarının ardından ülkedeki tüm eczanelere yayılmasını istediklerini kaydeden EDAK Ecza Kooperatifleri Yönetim Kurulu Başkanı Eczacı Emre Bacanak, 'yetim ilaçlar' için Sağlık Bakanlığı ile Türk Eczacılar Birliği'nin bir üretim tesisi kurmasını hedeflediklerini, ancak kendilerinin de eczane laboratuvarlarını aktifleştirmek için çalışma yürüttüğünü dile getirdi. Projenin detaylarını anlatan Emre Bacanak, "Bizim projemizde eczacıların elle, laboratuvar şartlarında yaptığı majistral ilaçların üretimi yer alıyor. Bu sistemde tüm sorumluluk eczacıda. Eczacıların bizzat hazırladığı hastaya özel ürünler olması ve hastayla iletişimde doğru bir çözüm olduğu için Almanya başta olmak üzere pek çok ülkede kullanılıyor" dedi.
ÖRNEK ÜLKE ALMANYA'DA ARAŞTIRMA YAPILIYOR
Bu yönde EDAK olarak bir yazılım hazırladıklarını, Prof. Dr. Levent Üstünes'in eczanelerin yüzde 70'inde kullanılan 'Rx Media Pharma' adlı yazılımın içine majistral tarifeleri içeren bazı formülasyonları gömmek istediklerini anlatan Bacanak şöyle konuştu:
"Bunun için Almanya'da araştırmalar yaptık. Yazılım içine koyunca majistral ilaçları doktorların da görmesi sağlanacak. Biz de standart hammaddeleri temin edip EDAK eczanelerinde üretim yapılmasını sağlayacağız. Şu anda piyasada olmayan ilaçların eczanelerce üretilmesi gibi bir teminatımız henüz yok. Önce emeklemek lazım. Zaman içinde yetim ilaçlar da mutlaka devreye girecek, ilaç bulamayan hastalara da bir ölçüde çözüm bulunabilecektir ama, önce pilot uygulamayı başarıyla sonuçlandırma, sonrasında EDAK eczanelerinde yaygınlaşma ve nihayetinde Türkiye'deki diğer kurumlar örnek olarak tüm eczanelerde laboratuvarları aktif kullanmaya öncü olma gibi hedeflerimiz var. Çünkü büyük ilaç firmaları kar edemedikleri işlere girmek istemiyorlar. Ancak halk sağlığı da bunu kaldırmaz. Bunu küçük yapılarda yapmak daha doğru."
OLGUNSOY: YAŞAMSAL İLAÇLAR SIRF UCUZ OLDUĞU İÇİN ÜRETİLMİYOR
Öneriyi yeniden gündeme getiren Eczacı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Üyesi Enver Olgunsoy da, eczacının asıl işlevinin zaten üretim olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
"Yaşamsal öneme sahip ilaçlar sırf ucuz oldukları için üretilmiyor. Onkoloji, tiroid ve kalp gibi riskli hastalar da sürekli ilaç bulma sıkıntısı yaşıyor. Bu yüzden eczane laboratuvarlarının canlandırılması gerekiyor. Burada üretilen ilaçlar cirosal katkının yanında, sanayi tarafından üretilmeyen veya üretilemeyen bir takım ilaçlar, EDAK çatısı altındaki eczanelerde üretilebilir. O nedenle Sağlık Müdürlüğü kontrolleri için yasak savma adına düzenlenmiş laboratuvarlarımızla barışma, onları tekrar düzenleme zamanıdır. Eczacı sadece SGK'nın kontrol memuru olmamalıdır. Asli işlevi ilaç üretimini göz ardı etmemelidir."
'YASAL SORUN YOK, REÇETEYE YAZILMASI YETERLİ'
Eczanelerde üretilen ve 'majistral ilaç' adı verilen bu ilaçların hastaya ulaşma konusunda değerlendirme yapan Olgunsoy, "Geri ödeme için de yasal bir sorun yok. Bu bütçe uygulama talimatı içinde vardır. TEB'in majistral ilaç tarifesi üzerinden fiyatlandırılarak ödemesi yapılır. Eczacının yasal yetkisi vardır. Sadece hekimlerin reçetelerinde yazması gerekiyor" dedi.
'DEVİR KİŞİYE ÖZEL İLAÇ DEVRİ'
Eczacılar arasında 'küçük hasta gruplarının kullandığı ilaçlar' anlamına gelen 'yetim ilaçlar', kişiye özel ilaçlar, yeni ilaçlar ve raf ömrü olmayan ilaçların ilaç sanayisi tarafından gerektiği şekilde sunulmadığına da dikkat çeken Olgunsoy, şöyle devam etti:
"Son zamanlarda ucuz olduğu için 'kurtarmıyor abi' denilerek üretilmeyen, ancak yaşamsal öneme sahip ilaçlar eczanelerde majistral ilaç olarak kolaylıkla üretilebilir. Devir kişiye özel ilaçlar devri. Bu yüzden majistral ilaçların yurtdışı örnekleri tercüme edilerek ve yerel ilaveler yapılarak özel formüller biraraya getirilebilir. Bu tür ilaçların hekimler tarafından yazılması için de Levent Üstünes hocanın 'Rx Media Pharma' Programının içine bu formüller gömülebilir. EDAK tarafından örnek uygulama ve denetim mekanizması geliştirilebilir. Bu sayede hem eczacının hem hastanın yüzü gülerken, cari açıkta önemli pay tutan ilaç ithalatının azalması da sağlanarak ülke ekonomisine katkı yapılabilir."
'ALMANYA, BELÇİKA'DA TIKIR TIKIR YÜRÜYOR'
Almanya'daki sistemle ilgili olarak da bilgi veren Olgunsoy şunları kaydetti:
"Sistem Almanya, Belçika gibi ülkelerde tıkır tıkır yürüyor. Almanya'nın ilaç sanayisi çok mu kötü de bu yöntemi kullanıyorlar? Eczanelere Almanya'da günde ortalama 6 laboratuvar ilacı başvurusu oluyor. 2011'de Alman eczanelerinde 15 milyon majistral ilaç sosyal güvenlik kurumuna fatura edilmiş. Bunların yüzde 17'si kanser ilaçları. 200'e yakın eczane onkolojik ilaçları hazırlama yetkisine sahip. İlaç başı 6.1 Euro yazdıktan sonra üzerine içerik maliyetleri de eklenerek SGK'ya faturalanıyor."
'Yetim İlaçları' eczacılar üretecek
Büyük ilaç şirketlerinin fiyatı ucuz olduğu veya çok küçük bir hasta grubu tarafından kullanıldıkları için üretmedikleri, temininde güçlük çekildiğinden 'yetim ilaç' denilen tiroid, kanser ve kalp gibi yaşamsal ilaçları bulamayan hastalara iyi...
Kaynak:
Bu haber toplam 4458 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Sağlık Bakanı Koca, gazetecilerin sorularını yanıtladı:"Bazı ülkelerin aşı baskısına boyun eğmesi, bizim de aşı baskısına boyun eğeceğimiz anlamına gelmez. Küresel Kovid aşısı baskısına boyun eğmemiz mümkün değil. Türkiye'nin kendi programı var ve birileri istiyor diye aşı programı başlatmayız"
TEB'den internet sitelerine ürün temini ve satışı hakkında yazıTürk Eczacıları Birliği (TEB) tarafından TEB'den internet sitelerine ürün temini ve satışı hakkında yazı yayımlandı.
Suriyelilerin sağlık haritası iç açıcı değilÜlkelerindeki iç savaştan kaçarak Ankara'ya yerleşen Suriyelilerin ilaç, muayene, teşhis ve tedaviyi içeren sağlık haritası hazırlandı. Rapora göre en büyük sıkıntı ilaçta...
25 Şubat 2015 tarihli Resmi Gazete haberleri (Resmi Gazete'de bugün)Bugün 25 Şubat 2015 Çarşamba Resmi Gazete'de bugün hangi haberler var, 25 Şubat 2015 Resmi Gazete atama kararları, Resmi Gazete Yönetmelikler, Resmi Gazete Tebliğler, Resmi Gazete üniversitelerin öğretim görevlisi alım ilanları
- 20:38 - Dünya genelinde HIV enfeksiyonuyla yaşayan 39,9 milyon kişiden 9,3 milyonu tedaviye erişemiyor
- 19:48 - Konya'daki kazada yaralı çocuğa üşüdüğü için kendi çoraplarını giydiren sağlıkçı yaşadıklarını anlattı
- 19:03 - Tokat'ta köyde rahatsızlanan 2 hasta, kardan kapanan yolun açılmasıyla hastaneye kaldırıldı
- 18:58 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması yarına ertelendi
- 18:23 - Sudan'daki kolera salgınında ölenlerin sayısı 1180'e çıktı
- 17:18 - Mehmetçik'ten Kosova'daki aile sağlık merkezlerine destek
- 15:38 - Nijerya'da sıtma salgınının ekonomiye zararı her yıl 1 milyar dolar
- 15:08 - "Ön Yargıları Dönüştürüyoruz, Geleceğe Umutla Bakıyoruz" projesinin tanıtımı gerçekleşti
- 14:58 - Adalet Bakanı Tunç, TİHEK'in "Gazze Soykırımı Raporu"nun tanıtımında konuştu:
- 14:38 - Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde kamuda çalışan doktorların 2 günlük grevi başladı
- 14:08 - İzmir Şehir Hastanesi 2024'te 147 donörden kök hücre bağışı topladı
- 13:43 - İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
- 13:33 - Allianz Türkiye HackZone Programı'nın 5. dönemi başlıyor
- 13:08 - Van'da rahatsızlanan askeri personel, ekiplerin çalışmasıyla hastaneye ulaştırıldı
- 12:23 - Uşak'ta 14 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 12:13 - TESK Genel Başkanı Palandöken sosyal güvenlikte norm birliğinin sağlanmasını istedi
- 12:13 - Kuvözdeki minik bebeklere anne şefkatiyle yaklaşıyorlar
- 12:03 - Vodafone Sigorta ve Metlife'tan yeni işbirliği
- 11:28 - Sağlıklı yaşam için ağız ve diş sağlığı bakımı önem taşıyor
- 11:18 - İstanbul'a sağlık turizmi kapsamında 10 ayda 399 bin turist geldi
- 11:08 - Gaziantep Şehir Hastanesinde otel konforunda hidroterapi hizmeti
- 11:03 - Yoğun bakımlara yapay zeka destekli anlık takip geliyor
- 11:03 - Van İl Sağlık Müdürü Tosun'dan Aile Hekimi Yönetmeliği'ne ilişkin açıklama
- 10:18 - Robotik cerrahi, uyku apnesinin tedavisinde kolaylık sağlıyor
- 10:18 - Kırklareli Sağlık Müdürü Cerit, yeni aile hekimliği yönetmeliğini tanıttı
- 09:18 - ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde ameliyatsız kalp kapak tedavisi yapıldı
- 13:58 - 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü
- 13:58 - Karatay'da yeni Aile Sağlık Binası açıldı
- 13:58 - Aşırı tuz tüketimi böbrek ve kalp hastalıkları riskini artırıyor
- 12:58 - Bazal metabolizma hızı kilo alıp vermede rol oynuyor
- 12:28 - Kalp ritim bozukluğu ablasyon yöntemiyle tedavi ediliyor
- 10:23 - Kayseri'de kar nedeniyle yolda mahsur kalan kadın, jandarma aracında doğum yaptı
- 00:58 - Sivas'ta karla mücadele ekipleri köyde rahatsızlanan çocuk için seferber oldu
- 12:43 - Bayburt'ta sağlık çalışanı anne adayları normal doğum hakkında bilgilendirildi
- 11:53 - ALKÜ'den diş ve ağız bakımı uyarısı
- 11:38 - AK Parti Mardin İl Başkanı Uncu, Kızıltepe Devlet Hastanesini ziyaret etti
- 11:23 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 6. gününde sürüyor
- 11:23 - DSÖ danışmanından "iklim krizi kaynaklı salgın" uyarısı
- 11:23 - Biruni Üniversite Hastanesinden "bacak ödemi" uyarısı
- 11:03 - Ankara'da "4. Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı" yapıldı
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Kırklareli Sağlık Müdürü Cerit, yeni aile hekimliği yönetmeliğini tanıttı
- İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
- Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde kamuda çalışan doktorların 2 günlük grevi başladı
- Konya'daki kazada yaralı çocuğa üşüdüğü için kendi çoraplarını giydiren sağlıkçı yaşadıklarını anlattı
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim