Dünyada doğal tıp deyince akla gelen ilk isimlerden biri olan Dr. Michael Murray'la bir dizi toplantı için geldiği İstanbul'da yoğun programı arasında buluştuk. Sorulacak çok şey olunca insan "Hangi birini sorsam?" stresine giriyor.
30'dan fazla kitabı 6 milyon kopya satan Murray, hastalıklardan korunma ve tedavi amaçlı kullanılmak üzere diyet, vitamin, mineral, bitki ve diğer unsurların etkinliğine güçlü delil oluşturabilecek 65 binden fazla makaleyi kişisel olarak toplamış bir hekim. Bununla da bitmiyor. Tıp dünyasında referans olarak görülen "Doğal Tıp Ansiklopedisi"nin de yazarı. İlaçların önemi ve gerekliliğini elbette yadsımıyor ama kimyasal ilaç sektöründe çok büyük paraların döndüğüne ve gereksiz ilaç kullanımının had safhada olduğuna inanıyor. Bu nedenle de "Sağlıkta ucuz ve doğal yöntemler büyük finans yapısı karşısında zorlanıyor" diyor.
Su tüketiminin fazlasının bile kişiye zararı olduğunu söyleyen Murray, "Elbette doğal ürünler de yan etki yaratabilir ama bilinçli kullanıldıklarında kimyasal ilaçlardan çok daha güvenliler" diyerek devam ediyor: "Doğal etken maddelerin ilaçlar kadar güçlü bir etkiye sahip olduklarını söyleyebilirim. En önemli şey hastalıklardan korunma. Güçlü bir bağışıklık demek hastalıklardan uzak bir yaşam demek. İlaçlar tabii ki önemli ama temel etkilerinin yanında yan etki gösterdikleri de bir gerçek. Hastalıkları ilaçlarla tedavi etmeye çalışırken farklı hastalıklara yol açtığımız gerçeğini inkar edemeyiz."
Kan şekeri kontrolünde karadut ve tarçın etkisi...
Diyabet yaşam şekli ve beslenme alışkanlıklarıyla yakından ilişkili bir hastalık. Dr. Murray "Tip 1 diyabet ensülin kullanımını gerekli kılıyor. Tip 2 diyabet ise yaşam şekli ve doğru beslenme alışkanlıklarıyla önemli ölçüde durdurulabilir. Bu nedenle hastalığı tedavi ederken mutlaka doğal yöntemleri de tedavinin içine dahil etmek gerek" diyor. İşte Murray'ın önem verdiği noktalar:
- İdeal kiloya ulaşanlarda diyabet yüzde 90 oranında yoluna giriyor.
- Ensülin sentezi için çinko, krom ve magnezyum kullanımı çok önemli.
- Alfa lipoik asit olarak adlandırılan etken madde enerji metabolizmasında yer aldığı için hem tip 1 hem tip 2 diyabet hastaları için yararlı görülüyor.
- Kan şekeri kontrolünde karadut sentetik ilaçtan daha etkili bulunurken, gurmar bitkisi ve tarçın tüketiminin önemine dikkat çekiliyor.
Cilt güzelliğiniz için zeytin
Dr. Michael Murray, cilt güzelliği için zeytin tüketilmesi gerektiğini söylüyor ve Akdeniz ülkelerinde yaşayan kadınların ciltlerinin güzelliğini buna bağlıyor. Siyah veya yeşil olsun bütün zeytinlerde "polifenol" isimli güçlü antioksidan madde grubunun bulunduğuna dikkat çeken Murray, "Polifenoller sağlık açısından önemli ve zeytini değerli kılan madde grubudur" diyor. Cilt güzelliği açısından özellikle kırışıklık ve ince çizgilerin giderilmesinde günlük 200 mg hyaluronik asit içeren tabletlerin efektif sonuç verdiği belirtiliyor. Ayrıca kollajen ve multivitamin takviyesi, zeytinyağı, nar ve çilek gibi renkli meyveler ile üzümün çekirdeğinden çok, dış yüzeyinde bulunan resveratrol adlı madde tarafından zengin zarının tüketimi cilt açısından çok yararlı görülüyor.
Yeşil kahve çekirdeği ile zayıflayın
Peki yeşil kahve çekirdeğinin zayıflatıcı etkisi bulunuyor mu? Dr. Murray, bu takviyenin özellikle karaciğerde koenzim aktivitesini artırdığını, bunun da metobolizma ile yağ yakımını hızlandırdığını söylüyor. Yeşil kahve çekirdeği bunların dışında kan şekeri kontrolüne de yardımcı oluyor. Zayıflamak isteyenlerin çözünebilir lifler tüketmeleri gerektiğini ve bunların başında meyve pektinlerinin geldiğini ifade eden Dr. Murray, karnıyarık otunun da çözünebilir lif örnekleri arasında bulunduğuna dikkat çekiyor. Çözünebilir lifler kan şekeri düzenine yardımcı olmanın yanı sıra midede hacim yarattıkları için tokluk hissi de veriyor. Özellikle kadınlar için zayıflamaya yardımcı unsurlardan birinin de bir çeşit faydalı yağ olan "tonalin cla" olduğu belirtiliyor. Zayıflamaya yardım için düşük glisemik indeksli düşük kalorili sebzeler tüketilmesi gerekiyor. Yeşil yapraklı sebzeler, salatalık, havuç, kırmızı turp, meyve (günde iki porsiyonla sınırlayın) ara öğün olarak küçük porsiyonlar halinde kuruyemiş ve 35-50 gram arası bitter çikolata tüketin.
Yüksek kolesterolde Omega 3 önemli
Dr. Murray, "Kolesterol düşürme ve risk azaltıcı olarak kullanılan ve 'statin' adı verilen ilaç grubu, kardiyovasküler hastalıkların toplam ölüm riski üzerinde çok etkili olmuyor. Çalışmalar statin'lerin özellikle kadınlarda başarılı sonuçlar vermediğini gösteriyor. Bu nedenle bu ilaçların reçetelenmesini anlamlı bulmuyorum" diyor. Murray'a göre özellikle meyve ve kuruyemişten daha fazla yararlanılmalı. Tüketilmesini önerdikleri ise: B3 vitamini, Omega 3 yağ asitleri, keten tohumu yağı, D vitamini ve sarmısak.
Genel sağlık için bunları ihmal etmeyin
-Multi vitamin takviyesi
-D vitamini
-Omega 3 yağ asitleri (toplam 1000 MG EPA-DHA)
-Antioksidanlar (renkli meyve ve sebzeler)
-Üzüm çekirdeği ile çam kabuğu ekstreleri
Stressavar beslenme
"Stres ve anksiyete varlığında vücudumuzda C vitamini, pantotenik asit (B5 vitamini), B6 vitamini, çinko ve magnezyum minerallerinin seviyeleri düşer" diyen Dr. Murray, temel vitamin ve mineral gruplarını içeren desteklerden yararlanılabileceğini söylüyor. Bu noktada B kompleks vitaminleri ya da yeterli dozlarda multivitamin destekleri sorunun giderilmesinde yardımcı olabiliyor. Ginseng türleri canlılığı sağlamak, enerjiyi artırmak, zihinsel ve fiziksel performansı yükseltmek, stresin olumsuz etkilerini önlemek ve vücudun stres yanıtını düzenlemek amacıyla kullanılıyor. Eğer stres altında bir yaşamınız varsa; beslenme düzeninizden alkol, kafein ve aşırı karbonhidratı çıkarın. Avokado, çiğ domates, patates, muz, balık gibi potasyum oranı yüksek gıdalar tüketin. Böbrek üstü bezlerin etkisini desteklemede önem taşıyan C vitamininden yararlanmak için kivi, yeşil biber, yeşil yapraklı sebzeler, limon ve turunçgillerin tüketimini artırın.