Yeryüzü Doktorları Genel Müdürü Ali Doğan, Halep’in doğusunda sağlanan ateşkesle bölgeden çıkarılan sivillerin getirileceği İdlib'de yapabilecekleri çalışmaları değerlendirmek üzere bir ekip göndermek için hazır olduklarını söyledi.
Yeryüzü Doktorları Genel Müdürü Ali Doğan ve Kurumsal İletişim Müdürü İlknur Çelikel, Anadolu Ajansı İstanbul Haberleri Editörü Hüseyin Altınalan'ı ziyaret etti.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Altınalan, Yeryüzü Doktorlarının çalışmaları hakkında Doğan'dan bilgi aldı.
Yeryüzü Doktorlarının savaş ve kriz bölgelerinde zor şartlar altında çalışarak insanlara yardım eli uzattıklarını ifade eden Altınalan, sivil toplum kuruluşlarının yardım çalışmalarını insanlara duyurmak için kurum olarak her türlü çabayı gösterdiklerini söyledi.
Doğan da konuşmasında, Suriye'de yaşanan iç savaşa dikkati çekerek, Halep'e 3 aydır insani yardım derneklerinin giremediğini ve söz konusu bölgede son zamanlarda oluşan denklemde yardım yapmanın zorluğunu anlattı.
Halep için şu an yapılabilecek şeyin, tahliye edilen insanların yerleştirildikleri alanlarda gereksinimlerini karşılamak olduğunu dile getiren Doğan, "Şu an yapılabilecek şey, tahliye gerçekleşirse ve oradaki insanlar güvenli bir şekilde çıkarlarsa yollarda katliam yapılmazsa ve bu insanlar bir yerlere yerleştirilirse, insanlara orada yardım ulaştırmaktır." dedi.
Doğan, Yeryüzü Doktorları olarak her zaman hazır oldukları şeyin, bir yerde bir kriz olması durumunda güvenli bir ulaşım ve erişim sağlanması halinde bölgeye ekip sevk etmek olduğunu aktararak, "Oradaki ekip gidip durumu anlar ve 'hemen küçük bir klinik hizmeti açabilir miyiz, gönüllülerle gidip gelebilir miyiz yoksa sadece onları mı sürekli çalıştırıp onlara orada mı ilaç temin ederiz?' Bunlara her zaman hazırız. Dolayısıyla Halep'teki insanların getirilmesi düşünülen İdlib koridorunda onu gözeteceğiz." diye konuştu.
"Her türlü hazırlıklarımız var"
Kanada üzerinden ilaç, malzeme ve su arıtma tabletlerini Suriye'ye sevk ettiklerini belirten Doğan, "Yine İdlib tarafından böyle bir gönderim planlıyorduk. Tahliye edilen insanların oraya tahliye edilmesi bekleniyor. Bizim bu tür şartlara, her türlü hazırlıklarımız var." değerlendirmesini yaptı.
Doğan, bunların zaten doğal ve planlanmış şeyler olduğunu dile getirerek, "Sivil toplum kuruluşları olarak bizlerin normal zamanlarda sürekli desteğinin olması lazım. Guta bölgesinde, 6 ay boyunca ramazana kadar 500 anne, 0-2 yaş arası bin bebek ve 2-5 yaş arası bin çocuk için de beslenme programı oluşturduk. Önemli olan kriz başlamadan önce bunları yapabilmek. Zaten kriz olduğu anda, millettin teveccühü oluyor, hemen bağışları yapıyor." ifadelerini kullandı.
Suriye'de krizin başlamasından itibaren birçok noktada çalıştıklarını anlatan Doğan, özellikle Yamadi ve Azez dışındaki bölgelerde de partnerleri aracılığıyla Suriye içindeki farklı noktalardaki sağlık merkezlerine ilaç ve ekipman yolladıklarını kaydetti.
Doğan, kriz bölgelerinde yerinde düzen kurulması ve orada kapasiteyi genişleterek uzmanların eğitilmesi gerektiğini vurgulayarak, 3 yıldır böyle projelerinin olduğunu ve bundan verim almaya başladıklarını ifade etti. Dünyanın birçok noktasında faaliyet yürüttüklerini dile getiren Doğan, Yemen'de kriz olmasına rağmen halen bir şeyler yapmaya çalıştıklarını dile getirdi.
Yeryüzü Doktorları olarak 8-10 bin arası gönüllülerinin olduğunu belirten Doğan, bunların yaklaşık 5 bininin doktor, diğerlerinin de hemşire, ebe ve teknisyen meslek gruplarından gönüllülerden oluştuğuna işaret etti.