• BIST 9753.91
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 11 °C

Yerli kanser ilacı üretimi için start verildi

Yerli kanser ilacı üretimi için start verildi
Yerli kanser ilacı üretimine yönelik Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile VSY Biyoteknoloji firması arasında işbirliği protokolü imzalandı.


Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile VSY Biyoteknoloji firması arasında yerli kanser ilacı üretimine yönelik işbirliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında VSY Biotechnology firması, Pendik'te 55,7 dönümlük araziye kurulacak olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Sağlık Teknokenti'nde kansere karşı yeni bir biyoteknolojik molekül olan "Varlımab"ı ve birçok biyoteknolojik ilacı üretecek.

VSY Biotechnology Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ercan Varlıbaş, yeni projelerden heyecan duyduklarını ifade ederek, "Uzun soluklu bir çalışma ile geliştireceğimiz yepyeni bir ajan molekül sayesinde kanserin üzerine gideceğiz" dedi. Sağlık biyoteknolojisi alanındaki birikim ve deneyimlerini bu yeni biyoteknolojik molekül üretiminde kullanacaklarını belirten Dr. Varlıbaş, "Varlimab"a ilişkin şu bilgileri verdi:

"Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) 2018 Raporu'na göre, 2015 yılında 8,8 milyon kişinin ölüm nedeni kanserdir. Dünyada 6 kişiden biri kanser nedeniyle ölmektedir. Amerikan Kanser Derneği'nin yayınladığı Kanser Atlası'nda Türkiye'de her yıl 148 bin civarında yeni vakanın çıktığı ve 91 bin 800 kansere bağlı ölümün gerçekleştiği kayıtlı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2017 verilerine göre Türkiye'de ise her 5 ölümden birinin nedeni kanser. VSY Biotechnology olarak soruna çözüm bulmak, insanların sağlığına katkı sağlamak üzere yenilikçi ilaç projemizi hayata geçiriyoruz."

 

PROF. DR. CEVDET ERDÖL: "PROTOKOL, YERLİ SAĞLIK BİYOTEKNOLOJİSİ HEDEFLERİ BAKIMINDAN BİR MİLATTIR"
 

Konu Hakkında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl ise şu açıklamalarda bulundu:

"Ülke olarak yılda yaklaşık 20 milyar lira civarı tıbbi sarf malzemesi, 25 milyar lira civarı ilaç harcaması yapıyoruz ve bu harcamaların yüzde 60'ı maalesef ithal. Bir yandan Aziz Milletimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısı üzerine ekonomik saldırılara 'dur' demek için cebindeki 50 dolarını, 100 dolarını bozmak için döviz bürolarına, bankalara koşarken, diğer yandan ithal ürünlere milyar dolarlarımızı akıtıyoruz. Bu yaman çelişkiye bir an önce 'dur' dememiz gerekiyor. Yakın bir zamanda projelendireceğimiz Sağlık Teknokenti'mizde özellikle ithalat-ihracat dengesi itibarıyla cari açığa olumsuz katkı yapan ilaç ve sağlık harcamaları alanında ithalatı azaltmaya, yerli üretimi teşvik etmeye yönelik teknolojik çalışmalar yapacağız. VSY Biotechnology ile imzaladığımız bu protokol üniversitemizin yerli ilaç, yerli sağlık biyoteknolojisi hedefleri bakımından bir milattır. Bu protokol ile üniversite olarak kendi ilacını üretebilen, kendi aşısını yapabilen ve kendi tıbbi teknolojilerini üretebilen bir Türkiye sürecine dahil olduk. Yerli ve milli sağlık yazılımları, aşı çalışmaları, ilaç üretimi, sağlık danışmanlık hizmetleri ve biyo-medikal mühendislik hizmetleri kapsamında ürün ve materyal geliştirmeye yönelik 'bende varım' diyen babayiğitlere kapımız sonuna kadar açık."


DÜNYADA İLKLERİ GERÇEKLEŞTİRİYOR


VSY Biotechnology firması ; ürettiği Acriva Trinova göz içi lensleri ile dünyada adından söz ettiriyor. Tüm dünyada patent koruması altında olan Acriva Trinova'nın da dahil olduğu ürün portföyü 60'a yakın ülkeye ihraç ediliyor.

1 kg'lık değeri 675 bin dolar olan, Türkiye'nin katma değeri en yüksek ürününü geliştiren, üreten ve ihraç eden VSY Biotechnology; Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen 2017 Marka Türkiye Ödülleri'nde Katma Değer Üreten Marka Ödülü'nü almıştır. Ayrıca, 2016 ve 2017 yıllarında İnovaLİG Ödülleri'nde İnovasyon Sonuçları Kategorisi Türkiye Birincisi seçilen VSY Biotechnology'nin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ercan Varlıbaş'a, her iki ödül de T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilmiştir.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2146 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim