10 dakika arayla iki camiye düzenlenen terör saldırılarına ilişkin polis ve sağlık görevlilerinin müdahale süreleri ve hayatını kaybeden 51 kişinin kurtarılabilme ihtimalinin inceleneceği adli tıp soruşturması başladı.
İki camiye düzenlenen terör saldırılarının üzerinden 4 yılı aşkın süre geçmesinin ardından başlayan adli tıp soruşturmasında, polis ve sağlık görevlilerinin saldırıya nasıl karşılık verdiği araştırılacak.
Adli tıp uzmanı Brigitte Windley, soruşturmanın "gelecekte yaşanabilecek benzer olaylarda can kayıplarını azaltmanın yolları olup olmadığını görmek" amacıyla başlatıldığını kaydederek maksadın "sorumluluk ya da ihmal tespit etmek olmadığını" belirtti.
Windley, saldırıda hayatını kaybedenlerin çoğunun olay anında ya da olaydan sonra "çok hızlı şekilde öldüğünü" ifade ederek alternatif tıbbi triyaj ya da tedavi tercih edilseydi bazılarının hayatta kalıp kalamayacağı konusunda soru işaretlerinin inceleneceğini aktardı.
Soruşturma kapsamında incelenen konulardan birinin de de Nur Camisi'ndeki acil durum kapısının olay sırasında çalışıp çalışmadığı ve çalışmadıysa neden çalışmadığı olduğu bilgisi verildi.
Polis ve sağlık görevlilerinin olay yerine varma ve müdahale sürelerinin de mercek altına alındığı soruşturmada ifade veren tanıklardan Polis Dedektifi Kıdemli Başçavuş Craig Farrant, 44 kişinin öldürüldüğü Nur Camisi'ndeki saldırının yerel saatle 13.40'ta başladığını ve ilk acil durum çağrılarının da yaklaşık 1 dakika sonra gelmeye başladığını söyledi.
Farrant, güvenlik sağlandıktan sonra polisin saat 13.54'te camiye vardığını belirterek yaralıların ilk tedavisine de bu saatte başlandığını ifade etti.
Sağlık personelinin Nur Camisi'ne yerel saatle 14.15'te varıp 8 dakika sonra yaralıları ambulanslara taşımak amacıyla çıkarmaya başladığını kaydeden Farrant, ayrıca polis ve diğer acil servislerin saldırıdan sonraki dakikalar ve saatler içinde potansiyel tehditlerle ilgili düzinelerce çağrı aldığını ve bunların çoğunun yanlış çıktığını anlattı.
- 2019'daki terör saldırıları
Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerine 15 Mart 2019'da cuma namazında otomatik silahlarla terör saldırısı düzenlenmişti.
Saldırılarda 51 kişiyi öldüren, 49 kişiyi yaralayan terörist Brenton Tarrant, Ağustos 2020'de ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.