• BIST 9910.61
  • Altın 3064.171
  • Dolar 35.4
  • Euro 36.2506
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 15 °C

Yeni yıla sağlıklı bir başlangıç yapın!

Yeni yıla sağlıklı bir başlangıç yapın!
Yılbaşı akşamı sağlıksız beslenme ve aşırı yiyecek içecek tüketimi yeni yılın ilk saatlerinde mide şikayetleri, şeker ve tansiyon yükselmesi gibi vakaları artırıyor. Sağlıklı bir yılbaşı geçirmenin ve seneye güzel bir başlangıç yapmanın yolu, o gece denge

YENİ YILA SAĞLIKLI BİR BAŞLANGIÇ İÇİN

Yılbaşı akşamı sağlıksız beslenme ve aşırı yiyecek içecek tüketimi yeni yılın ilk saatlerinde mide şikayetleri, şeker ve tansiyon yükselmesi gibi vakaları artırıyor. Sağlıklı bir yılbaşı geçirmenin ve seneye güzel bir başlangıç yapmanın yolu, o gece dengeli ve ölçülü beslenmekten geçiyor. Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Merve Yüksek, yılbaşında sağlıklı beslenme hakkında bilgi verdi.

Yılın son gününe sağlıklı bir sabah kahvaltısı ile başlayın

“Nasıl olsa akşam çok yiyeceğim” düşüncesiyle bütün gün kendinizi aç bırakmak çok yanlış olacaktır. Bu yüzden gün içerisinde hafif ana ve ara öğünler tercih edilmelidir. Öğlen yemeğinde çorba, sebze yemekleri ve yoğurt gibi daha hafif ve düşük kalorili yemekler tüketmeye özen gösterilmelidir. Gün içerisinde yeterli sıvı alınmalı, mutlaka 8–10 bardak su tüketilmelidir.

Yılbaşı gecesi sofraya aç oturmayın

Yılbaşı gecesi sofraya çok aç oturulmamalıdır. Birkaç saat öncesinde hafif bir öğün tüketilmesi faydalı olacaktır. Sofraya aç oturulduğunda çok çeşitli mezeler ve yemekler karşısında normalde yenilmesi gereken miktarlar kolayca aşılmaktadır. Yeni yıl özellikle akşam yemeği yerine çeşitli kanepeler, cips, patlamış mısır gibi atıştırmalıkların bulunduğu bir ortamda karşılanacaksa öncesinde bir öğün yapılmalı, çok aç gidilmemelidir. Çünkü bu tip atıştırmalıklar, küçük ama doyurucu olmayan ve kalorisi yüksek besinlerdir. 

Yılbaşı sofralarının vazgeçilmez ana yemeği hindidir. Hindi eti çok iyi bir seçim olmakla birlikte eğer yanında kestaneli pilav tercih edilecekse; çorba, ekmek, patates püresi/kızartmasından uzak durulmalıdır. Ana yemeğin yanında fırınlanmış/buharda sebzeler, zeytinyağlı sebze yemekleri ve salata tüketmeye özen gösterilmelidir. Sofrada çeşitli mezeler varsa kızartılmış, çok soslu, mayonezli olanlardan uzak durulmalı; yoğurtlu mezeler tercih edilmeye çalışılmalıdır.

Alkol alacaksanız

Alkol limiti geceye başlarken belirlenmelidir. Rakı, viski, votka ve karışık kokteyl gibi içkilerin alkol oranları şarap ve biraya göre daha yüksektir. Kişi tercihini bunu göz önünde bulundurarak yaptığında ertesi gün pişmanlık yaşamaz, kendisini daha zinde hisseder. Ertesi gün mutlaka bolca su içilmeli ve sıvı alınmalıdır.

Şerbetli ve kaymaklı tatlılardan uzak durun

Yılbaşı yemeği sonrasında tatlı olarak sütlü tatlı veya meyve tatlısı (kabak tatlısı, kaymaksız ayva tatlısı gibi) tercih edilebilir. Yemek sonrasında tatlı yerine taze meyvelerden oluşan bir meyve tabağı da güzel bir seçim olacaktır.

Kuruyemişlere dikkat

Yılbaşı gecesi en fazla tüketilen besinlerden biri de şüphesiz ki kuruyemişlerdir. Başlandığı zaman tabak bitene kadar sonu gelmeyen ve küçük olduğu kadar enerji içeriği yüksek olan kuruyemişleri tüketirken de dikkatli olunmalıdır. Ufak bir kasede beyaz leblebi, ceviz, fındık, fıstık, badem, kuru kayısı, kuru erik gibi çeşitlerden azar azar yenebilir. Daha fazla atıştırma ihtiyacı hissedildiğinde salatalık, havuç gibi taze sebzeler dilimlenip limonlanarak tüketilebilir.

Yeni yılın ilk gününe zinde başlamak için

Geceye başlarken kişi kendisine koyduğu yiyecek ve içecek limitlerini aştıysa ve ertesi gün kendini çok yorgun hissediyorsa mutlaka 10-12 bardak su içmelidir. Ayrıca içine 1 dilim limon atılan bitki çayları (rezene, papatya, melisa gibi) tercih edilebilir. Bol sıvı alarak kişi hem kendisini daha kolay toparlar ve zinde hisseder hem de midesini rahatlatmış olur. Kan şekerinin düşmesini önlemek için mutlaka kahvaltı yapılmalı ve gün içerisinde ana ve ara öğünler ihmal edilmemelidir. Öğle ve akşam yemeklerinin hafif olmasına özen gösterilmelidir. Gün içerisinde 3–4 porsiyon meyve tüketilebilir. Gece alınan fazla kalorilerin bir kısmını harcamak ve yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı gibi durumlardan kurtulabilmek için açık havada 30–60 dk tempolu yürüyüş yapılmalıdır.

Kronik hastalığı olanlar dikkat etmeli

Hamile kadınlar ülser- karaciğer hastaları ve diyabetli bireyler (şeker hastaları) alkol almamalıdır. Tüketilen besin çeşidine ve miktarına dikkat edilmeli, yavaş yiyip içmelidir. Et, tatlı, hamur işi, kuruyemiş, cips ve alkolün birlikte ve fazla alınması hazımsızlık, şişkinlik gibi mide-bağırsak sorunlarına neden olur. Ayrıca tansiyonun yükselmesi kalbin yükünü artırır. Kalp-damar hastalığı olanlar bu konuda dikkatli olmalıdır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2467 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim