Yeni Yıl Partileri En Çok Astım Hastalarını Etkiliyor!
Özenle hazırlanan yılbaşı sofralarında tüketilen gıdalardan dolayı pek çok kişi yeni yılın ilk gününü mide ve solunum problemleriyle karşılıyor. Yılbaşı gecesi kutlamalarından en çok astım hastalarının etkilendiğini belirten Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, yılın ilk gününe zinde ve sağlıklı başlanması için önemli tavsiyelerde bulundu.
Çeşit çeşit yemekler, aşırı alkol tüketimi, dumanlı ve gürültülü ortam nedeniyle birçok kişinin yeni yılın ilk gününe sağlık sorunlarıyla başladığına dikkat çeken Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, “Özellikle mide ve solunum rahatsızlıkları olan kişilerin daha dikkatli olması gerekmektedir. Geceyi sigara dumanına maruz kalarak, kapalı ve havasız bir ortamda geçiren astım hastalarının ertesi gün bir takım zorluklar yaşamaktadır” dedi.
Unlu mamullerin, kızarmış, şekerli gıdaların ve alkolün vücutta asidik bir ortam yarattığını vurgulayan Prof. Dr. Yonca Tabak, vücuttaki bu iyon yükünün ertesi gün eksi yük taşıyan gıdalar tüketerek dengelenmesi gerektiğini belirtti.
Yeni Yıla “Sağlıkla” Girin
Yılbaşı gecesi tüketilen ağır ve aşırı yemek tüketiminin, yeni yılın ilk dileği olan ‘sağlık’ için büyük tehlike oluşturduğuna dikkat çeken Tabak, yılın ilk gününe sağlık ve enerji ile başlayabilmek için sabah kalkıldığında bol su içilmesini, hafif ve tempolu hareketler yapılmasını, meyve çayları içilmesini öneriyor.
Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, bütün bir gece asitli gıdaya maruz kalan vücudun ertesi gün; zeytinyağlı yemekler ve salatalar gibi alkali değeri zengin gıdalar tüketilerek rahatlatılabileceğini belirtti. Posa ve lif oranı yüksek; elma, armut muz, kayısı gibi asitsiz gıdaların yenmesinin büyük önem taşıdığını sözlerine ekleyen Tabak, açık havada yapılacak yarım saatlik bir yürüyüşün de vücuttaki toksinleri atmak için iyi bir yol olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Yonca Tabak, Alerji, Astım Ve Reflü Sorunu Olan Kişilere Yılın İlk Gününü Rahat Geçirebilmeleri İçin Önemli Tavsiyelerde Bulundu;
1. Bol su için (En az 10-12 bardak)
2. Elma, armut gibi taze sıkılmış asitsiz meyve sularını tercih edin
3. Bol meyve salatası tüketin
4. İnek sütü yerine keçi sütü içeren peynir ya da yoğurt tercih edin
5. Unlu gıdayı mümkün olduğunca az tüketin
6. Et ve proteini mümkün olduğunca az tüketin
7. Zeytinyağlı sebze yemekleri ve yeşil salata ağırlıklı beslenme yapın
8. Yağda kızartılmış yemek tüketmeyin
9. Siyah çay ve kahve yerine yeşil çay, meyve çayları ve kafeinsiz kahveyi tercih edin
10. Şekerli gıda, çikolata veya kakaolu gıda tüketmeyin