• BIST 9961.34
  • Altın 2965.752
  • Dolar 35.151
  • Euro 36.5037
  • Ankara -3 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 6 °C
  • İzmir 11 °C

Yeni seçilen belediye başkanlarını 'hastane faturası sürprizi' bekliyor

Yeni seçilen belediye başkanlarını 'hastane faturası sürprizi' bekliyor
Acil hastaların hastane kapılarında beklemelerini engellemek için çıkarılan Başbakanlık genelgesi, belediyeleri vurdu. Sosyal güvencesi olmayan hastaların özel hastanelerdeki sağlık giderlerini karşılayacak olan belediyeler, kaynak yetersizliğinden şikâye

Acil hastaların hastane kapılarında beklemelerini engellemek için çıkarılan Başbakanlık genelgesi, belediyeleri vurdu. Sosyal güvencesi olmayan hastaların özel hastanelerdeki sağlık giderlerini karşılayacak olan belediyeler, kaynak yetersizliğinden şikâyetçi. Özel hastaneler ise belediyelerde muhatap bulamamaktan yakınıyor.

Acil servislerdeki sağlık hizmetlerini düzenleyen Başbakanlık genelgesine göre acil hastaya, sağlık güvencesinin olup olmadığına bakılmaksızın tedavi uygulanması zorunlu. Devlet hastanelerinde olduğu gibi özel hastaneler de acil hastaya, hiçbir ücret almadan ve sosyal güvence aramadan bakmakla yükümlü. Yapılan tedavinin parası ise sosyal güvencesi olan hastanın bağlı olduğu kurumdan tahsil edilecek. Ancak hastanın herhangi bir sosyal güvencesi yoksa, özel hastanelerin yaptıkları tedavinin parası belediyeler tarafından ödenecek. Uygulamada ise önemli sorunlar yaşanıyor. Uygulama yeni olduğu için birçok belediye, hastane faturalarına itiraz ediyor. Hastanelerde ise paraların tahsil edilemeyeceği endişesi yaşanıyor.

Yerel seçimlerin ardından koltuğa oturmaya hazırlanan belediye başkanlarını, 'hastane faturası sürprizi' bekliyor. Belediyeler artık özel hastanelerin acilinde tedavi olan sosyal güvencesiz hastaların faturalarını da ödeyecek. Uygulama, borç içinde kıvranan belediyelere de yeni bir yük anlamına geliyor. Belediyelerin borçlarının başında, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) olan prim borçları geliyor. Birçok belediyenin 20-30 milyon TL arasında borcu var. Gelirlerinin tamamını tahsis etse bile borcunu kapatamayacak çok sayıda belediye var. Bu durum belediyelerin hastane faturalarını ödeyemeyeceği endişesine yol açıyor.

Acilde muayene ücretsiz olunca başvurular arttı

Öte yandan hastanelerin acil servislerinde katılım payı ve fark ücreti ödemeden tedavi olunabilmesi, acillere olan başvuruları artırdı. 1 Ekim'de yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Reformu'na göre tüm hastaneler, acil durumdaki hastalardan fark ücreti almadan tedavi yapıyor. Özel hastanelerin SGK ile sözleşmesi olmasa dahi acil tedavileri yapmak zorunda. Acil durumlarda sözleşme olmayan sağlık hizmeti sunucuları, verdikleri sağlık hizmetinin bedelini SGK'dan alabiliyor. Ancak acil hallerde fark ücreti talep edemiyorlar. Normalde yüzde 30 fark ücreti alabiliyorlar. Ayrıca hasta acile gittiğinde normalde ödediği 3 ile 10 TL arasındaki katılım payını da ödemiyor. Bu durum, hastanelerin acillerine olan başvuruları önemli ölçüde artırdı. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerin acil servislerine 2008 yılı Kasım ayında 4 milyon 561 bin hasta müracaat ederken bu sayı 2009 Ocak ayında 822 bin artarak 5 milyon 383 bine çıktı.

Zaman

Bu haber toplam 1688 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim