Orta Çağ döneminde başlayan tayt kullanımı, varlığını 1800’lü yıllarda giderek sağlamlaştırdı. Zannedildiğinin aksine kadınlar tarafından değil, erkekler tarafından ısıtma amacıyla kullanılan tayt sürekli bir üretim halindeydi. Savaş yıllarının kapıya dayanmasının ardından zorlu koşulların altında askerlerin hayatta kalabilmesi ve hastalıklardan korunabilmesi için yine tayt başrole oturdu. Gelişen sanayi ve üretim koşulları, taytı daha sonra kadınlara endekslemiştir. Moda kavramının benimsenmesiyle birlikte sayıca artışa geçen moda ürünleri 80’li yıllarında tayta altın çağı yaşattı. Gereğinden parlak, çeşitli ve fosforlu renkler ile kullanılan bu giyim ürünü, topuklara kadar uzanıyor ve bazen tek bir renkte tozluk kullanımlarıyla tamamlanıyordu. Özellikle o yıllara özel olarak aerobik yapmanın sağlıklı bireylerin sayısını arttıracağı yönündeki açıklamaların sonucunda artışa geçen tayt kullanımı, neredeyse her yerdeydi. Disco, sokak, okul ve spor salonları demeden her kadının desen desen kullandığı taytlar, şimdilerde rahatlığın ve sporun bir birleşimi olarak yine sahnedeki başrolünü koruyor. Moda altında değişen rüzgârlar tam tamına 20 senelik bir maceranın ardından deri tayt anlayışı ile şıklığın ve albenin tek adresi olabilecek kapasitededir.
Üretimde Yaşanan Farklılıklar
Taytlar yalnızca tasarım bakımından değil, üretim açısından da farklılık gösterebilir. Örneğin, bir spor mağazasının kullanıcısı için üreteceği ürün daha esnek, ter emen ve koku sorunu yaşatmayan seçeneklerden oluşabiliyor. Ancak bunun yerine sadece şıklık ve gösteriş isteyenler için özel kıyafetlerin üretildiği mağazalarda koku ve ter emicilik gibi özelliklerin fazlaca görülmeyeceği aşikârdır. Yine de seçeneklerin marka ve ürün kalitesi açısından değişiklik gösterebileceğini unutmamak gerekiyor. Bir kullanıcı olarak taytlar arasındaki farkları anlamanın yolu, bazılarının daha kalın, ayaksız ve pantolon gibi bir yapıya sahip olmasıyla anlaşılabilir. Bu türden ürünlerin amacı pantolon görünümünü oluşturmaktır fakat özünde pantolonun getirilerini sunmaz. Sadece daha rahat ve daha elastik bir kullanım şekli için tercih edilmesi gereken seçeneklerden var olmaktadır. Alışveriş sırasında renkli ve bol seçenekleriyle gözleri hemen boyayan taytın nerede ve nasıl kullanılacağına karar verilmesi, fiyat performans ürününün satın alınmasında yararlı olur.
Tayt Çeşitleri ve Kombinler
Çeşitli tayt modellerinin yerine göre kullanımı kullanıcının istediği imajı rahatlıkla yakalamasında yardımcı olur. Sportif, cazibeli, modern ve cesur bir görünüm için taytlar arasında nasıl bir seçeneğin satın alınması gerektiğini bilmek, öğrenmek son derece değerlidir. Bizler okuyucularımız adına geliştirdiğimiz listeyi şu şekilde sıralıyoruz; Puantiyeli Tayt, Baskılı Tayt, Ekose Elmas Tayt, Yazılı Baskılı Tayt, Renkli Tayt, Leopar Desenli Tayt ve Deri Tayt.
Puantiyeli Tayt: Geleneksel Bir Görünüm
Son yılların modası olan şeffaf taytlara oranla daha klasik bir görüntüye neden olan puantiyeli tayt modeller günlük kullanıma uygundur. Rahatlık ve özgürlük isteğiyle yapılan bu tercih, blog yorumcuları tarafından etek ve elbiselerle de giyilmeye devam ediliyor. Ancak daha cesur ve modern bir görünüm elde etmek isteyenler bu geleneksel çerçeveyi kırarak yün çoraplarla giymeyi uygun gördü. Desen fazlalığı ve geometrik çizgilerini hesaba kattığımızda karışık bir görünüme sebep olmamak için üst kısma yapılacak tercihler tek, açık renk şeklinde olmalıdır.
Baskılı Tayt: Modern Çağa Ayak Uydurmak
Günümüzde sosyal medyanın en çok aranan tayt modeli olan baskılı model, Instagram fenomenleri ve zamanın ünlü isimleri tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Sportif bir görünümle beraber oluşturulan şıklık; etek, midi etek veya kısa elbiselerle bile tamamlanabiliyor. Basit spor bir ayakkabıyla bütünleştirilebilen baskılı tasarımlar, yağ fazlalığı bulunan vücutlarda belirli bir karmaşa oluşturduğu için odak noktayı kaybeder. Bu küçük hile sayesinde tayt kullanımları herhangi bir beden tipine göre rahatlıkla kullanılabilir. Üst seçimleri göbeği gösteren, yine basit baskılı veya tek renk tercihlerde yoğunlaşabileceği gibi sadece tek bir renkte, basit tasarımlarla da harmanlanabilir.
Ekose Elmas Tayt: Eskimeyen Bir Moda
Ekose bir kumaş türüdür. Çok renkli yapısıyla çapraz tasarlanmış, dikey ve yatay bantlardan meydana gelmiştir. Eskiden sıklıkla dokuma yünden oluşturulan ekoseler şimdilerde başka malzemelerden de üretilebilmekte. Tarihteki ilişkisine kısa bir göz attığımızda karşımıza çıkan İskoçya eteği, günümüzde kullanılan kumaş türüyle neredeyse benzerlik taşımaktadır. Ekose taytlarda şıklığa erişmenin bir yolu, onu fazlaca kullanmamaktan geçiyor. Desenlerin birbirini tamamladığı düşünülürse ekstra bir ekose kullanımı boğucu bir atmosfer oluşturacaktır. 80’li yıllardan bu yana kullanımını Türkiye’de arttıran ekose kumaş; ilk olarak kabanlarda görünmüş ve tayt kullanımlarının modayla birleştiği süreçte yeni modeller olarak öne çıkmıştır. Kullanımını bir an olsun eskitmeyen ekose elmas taytlar isteğe göre mini bir kot etek veya mini bir kort şort ile giyilebilir.
Yazılı Tayt: Ünlülerle Bir Arada Olmak
Motivasyonun başlıca sebeplerinden birini keşfeden modacılar ve satıcılar, iletişimin sihirli yönünü giysilere aktarmaya devam ediyorlar. Kullanıcısı kadar başkalarına çağrıda bulunan yazılı tayt modelleri, baskılı modellerin bir benzeridir. Yalnızca daha sade olabilen bu ürünler genel anlamda siyah bir arka plandaki beyaz harflerden meydana geliyor. Yaz, kış demeden kullanılabilen tayt türleri, siyah kullanımlarda renkli tişört veya sweatshirt ile daha ön plandadır. Portakal rengi bir renk tercihi, ağır görünümü yumuşatmak ve renklendirmek için doğru bir seçim olacaktır.
Renkli Tayt: Ruhun Güçlenmesi
Her yaştan kadının favori ürünlerinden birisi renkli taytlardır. Bazı üretim modellerinde görülen parlak yapı, bizlere tıpkı 80’ler modasını hatırlatıyor. Renkli bir karakteri yansıtmanın en iyi yollarından birisi olan çok renkli taytlar, kişinin yansımasına canlandırıcı bir etki doğurur. Spor ayakkabı ve yüksek topuklu ayakkabıyla kombinebilen bu seçenek, zincir aksesuarlarla da tamamlanabiliyor. Bahar ve yaz aylarında kullanılmasının doğru olacağı renkli tayt modellerinin kışlık bir yapıda olmadığı ve soğuk günlerin daha ağır renklere ihtiyacı olduğunu hatırlatmak isteriz.
Leopar Desenli Tayt: Vahşi Yönün Ortaya Çıkması
Kışkırtıcı bir görünümü nedeniyle kullanımında dikkatli olunması gerekmektedir. Üst seçimlerinde birbirine eşdeğer renkleri ve desenleri tercih edenler genellikle karmaşıklığa neden olduklarının farkına varamazlar. Bu da taytın görüntüsünü istenilen vahşilik seviyesinden rahatsızlık seviyesine indirger. Koyu buğday ten rengine sahip kadınlarda, özellikle kendini belli eden bir yapısı olduğu için kullanım siyah bir üstle tamamlanmalıdır. Topuklu ayakkabılar, çizmeler ve topuklu botlarla giyilebilen modeller, tunik veya kısa bir üst seçeneğiyle kombilenebilir.
Deri Tayt: Asil Bir Duruş
Tayt çeşitlerinde kış aylarının vazgeçilmezi deri taytlar görüntü itibariyle asil bir duruş sergiliyor. Özel geceden normal bir güne kadar kullanılabilen modeller; deri görünümlü çanta, ayakkabı ve eldivenle tamamlandığı anlarda imaj sahibi biri olunduğunu kanıtlar. Tercihini siyahlardan yana kullananlar kombin seçeneklerine her zaman deri ceket ve kürk eklenmesi yapılabilir. Ancak oluşturulan kombine farklı bir renk istenildiği zaman, sıcak koyu renkli bir atkı veya şapka yardımcı parça olarak devreye girer. Deri taytların sadece siyah olmayan yapısı; bordo, kahverengi ve daha pek çok renk paletini içinde barındırabiliyor. Bu yüzden renklendirme işlemi farklı parça ürünler yerine deri tayt modelleri üzerinden de yapılabilir. Son bir bilgi olarak; Deri tayt modellerinin kendi içerisinde bralet kombin ve vamp kombin diye iki ayrıldığını öğrenmek, özellikle yaşa hitap eden seçimler için doğru bir hareket olacaktır. Bralet kombinler şık ve özel görüntüsüyle genç kesime daha uygunken; vamp kombinler vücudu saran niteliği, fermuar ya da yırtık modelleri nedeniyle olgun kadınların tercihine sunulur.
Tayt modelleri örnekleri için https://www.kozabutik.com/kadin-tayt sitesini ziyaret edebilirsiniz.