Bundan sonra hastalar ilaca daha kolay ve daha ucuza ulaşabilecek. Revize edilecek yönetmelikle araştırma konusunun doğrudan yoğun bakımdaki ve bilinci kapalı kişiler üzerinde çalışma yapılmasına izin verilecek. Bunun için kişinin hastalığıyla ilgili mevcut tedavi seçeneklerinin tamamen tükenmesi, ciddi bir risk öngörülmemesi ve doğrudan bir fayda sağlayacağı umulması gibi kriterler göz önünde bulundurulacak.
Yönetmelikte ayrıca etik kurullarla ilgili yeni kurallar da yer alacak. Bu kapsamda ilaç dışı çalışmalarda hastayı daha koruyucu hükümler getirilecek. Böylelikle ilaç veya ilaç dışı klinik çalışmalara katılan gönüllülerin sağlık ve esenlik durumlarının en üst düzeyde korunması ve izlenmesi sağlanacak. Yine etik kurulların klinik araştırmalar için yapılan başvuruları değerlendirme süreleri de yarı yarıya azaltılacak.
Bakanlığın yaptığı yeni düzenlemeyi değerlendiren Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Erenmemişoğlu, klinik araştırmalarla yeni geliştirilmekte olan ilaçlara hastaların hem ücretsiz hem de kolay erişebileceklerini ifade ediyor. “Hocam hastamızın derdine çare arıyoruz, bu hastalıkla ilgili bir deneme var mı?” sorusuna sık sık muhatap kaldıklarını belirten Erenmemişoğlu, "Çeşitli hastalıkların tedavisinin araştırılması gayesiyle tüm dünyada klinik çalışmalar yapılıyor, hastalar klasik ilaçlarla çare bulunamayan hastalıklarına dertlerine çare arıyorlar, ücretsiz tedaviden yararlanıyorlar hem de insanlığa hizmet ediyorlar. Klinik araştırmalar bu tarz yeni ilaçlara ulaşmanın en doğru yoludur, bizim hastalarımız da bu imkâna sahip olmalıdır.” diye konuşuyor.
İsa Yazar / Zaman