Raporda koruması henüz kalkmamış, yeni geliştirilmiş ilaçların şirketler tarafından Türkiye'de satışa konulmadığı, bunun tespit edilebilen ilk nedeninin ise bazı ülkelerin Türkiye'deki satış fiyatlarını referans aldığı tespitine yer verildi. Çalışmada, Türkiye'de jenerik ilaçlar olarak adlandırılan ilaçların fiyatlarının da orijinal ilaçların satış fiyatına oranla belirlendiği vurgulandı.
Ruhsat süreleri çok uzun
Kurumu araştırmasında, şirketlerden alınan görüşler doğrultusunda Türkiye'de ilaçların piyasaya sürülüş süreci değerlendirildi. Türkiye'de ruhsat sürelerinin uzunluğunun gözlendiği ancak ruhsat süreciyle paralel yürüyen fiyat alma sistemi açısından engel görülmediği bilgisine yer verildi. Özellikle orijinal ilaçların Türkiye'de pazara sunulması sürecinde şirketlerin şikayetieri olduğu belirtilen çalışmada bunlar; ruhsat süreçleri, fiyat alma süreçleri, düzenlemelerin fiyatları aşırı düşürmesi, euro kurunun düşük hesaplaması, sistemin fiyat artışına imkan vermemesi, kamu iskonto sisteminin eşdeğer-orijinal ilaç arasında eşitsizliğe neden olması olarak sıralandı, anser ilaçlarına ilişkin detay da raporda yer aldı. Bir firma, orijinal ilacın Türkiye pazarına sunulmadan önce eşdeğerinin fiyat aldığını, oluşan düşük fiyat nedeniyle de ilacı pazara sunmakta zorlandıklarını belirtti.
Raporda, büyük araştırmacı firmaların ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, gibi ülkelerde piyasaya sunduğu orijinal ilaçların çok daha sonraki dönemlerde Türkiye'ye getirildiği bilgisine yer verildi. Türkiye'nin Doğu Avrupa ülkelerinden dahi geç seviyelerde ilaçlara ulaşabildiği kaydedildi. Değerlendirmede, bu verilerin sadece Türkiye'de bulunan ilaçlar üzerinden yapıldığı, Türkiye pazarına girmemiş ilaçlar kapsama alındığında daha da "çarpıcı" hale geleceği belirtildi.
Mehmet KAYA / Dünya