• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 10 °C

Yeni doğan bebeklerde fıtık riski

Yeni doğan bebeklerde fıtık riski
Anne karnında anatomik yapısını tamamlamadan dünyaya gelen bebeklerin, fıtık olma ihtimalinin yüksek olduğu bildirildi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rahmi Örs, yaptığı açıklamada, fıtığın vücudun farklı yerlerinde oluşabileceğini söyledi.

Fıtık olma ihtimali yüksek olanların başında prematüre bebeklerin geldiğini belirten Prof. Dr. Örs, normal gelişimini tamamlamadan dünyaya gözlerine açan bebeklerde fıtığın oldukça sık görüldüğünü kaydetti.

Prof. Dr. Örs, anne karnında anatomik yapısını tamamlayamayan bebeklere dikkati çekerek, şöyle devam etti: ''Anatomik dediğimiz yapılarda, daha anne karnındaki gelişim sırasında bazı yapılarda yetersiz gelişim ve kısalıklar olabilir. Bir yerin kısa kalması vücudun bazı yerlerinde açıklıklar oluşmasına neden olur. Bu açıklıklara bağırsakların girmesiyle 'fıtık' diye bilinen durum ortaya çıkar.''

Prematüre doğan bebeklerde özellikle 'kasık fıtığının' sıklıkla görüldüğünü bildiren Örs, ''Erken doğan bebeklerde sıklıkla görülen fıtık tamamen gelişimsel bir problemdir. Prematürelerde kasık fıtığı yüzde 10-15 arasında görülüyor'' dedi.

-AĞLAMA VE IKINMA FITIĞI BELİRGİNLEŞTİRİYOR-

Ağlama ve ıkınma gibi zorlayıcı hareketlerin bebeklerdeki mevcut fıtığı belirginleştirdiğini de anlatan Örs, ''Çocuk sakinken, kasık fıtığı kesesi boştur. Ancak çocuk ağlayınca ve ıkınınca fıtık oluşan yapılar fıtık kesesinin içine girer'' diye konuştu.

Ikınma ve ağlama sonucu karın bölgesindeki iç basıncın artacağını da belirten Örs, karın içi basıncın artmasıyla birlikte, bağırsakların fıtık kesesi olan bölgeye gelebileceğini aktardı.

Bu durumla karşı karşıya kalan ailelerin, kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemesi gerektiğini kaydeden Örs, bu sağlık sorunuyla karşı karşıya kalan bebeklere, yaşına ve kilosuna bakılmaksızın cerrahi müdahalede bulunulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8911 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim