• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara -3 °C
  • İstanbul 3 °C
  • Bursa 1 °C
  • Antalya 7 °C
  • İzmir 4 °C

Yemek yemeyi reddeden çocuğa yenik düşmeyin

Yemek yemeyi reddeden çocuğa yenik düşmeyin
Yiyecek görünce başını çeviren, sadece sevdiği yemekleri yemekte ısrar eden bir çocuğunuz varsa ve ne yapacağınızı şaşırdıysanız, E-Bebek dergisinin önerilerine kulak verin...

Yiyecek görünce başını çeviren, sadece sevdiği yemekleri yemekte ısrar eden bir çocuğunuz varsa ve ne yapacağınızı şaşırdıysanız, E-Bebek dergisinin önerilerine kulak verin... Kaç yaşında olurlarsa olsunlar, çocuklarınız ancak yemek vaktinde sofraya konan yiyecekleri yiyebileceklerini bilmeliler. Yemeği beğenmezlerse, önemli olmadığını söyleyin ama kahvaltıya kadar başka bir şey yiyemeyeceklerini de hatırlatın.

Bir iki öğün atlamakla çocuğunuz hasta olmaz. Ebeveyn olarak bu duruma soğukkanlı yaklaşmakta zorlanabilirsiniz, ama unutmayın, çocuğunuzun hayat boyu sahip olacağı beslenme alışkanlığı ve dolayısıyla sağlığı sizin bugün yapacağınız seçimlerde saklı.

MİSAFİR AĞIRLAR GİBİ PİŞİRİN
* Çocukların ağız tadı gerçekten iyidir ve lezzetli yemekleri severler. Sade makarnadan başka bir şey yemeyen çocuk için de durum aynıdır. Yaptığınız her türlü yemeğe sağlıkla birlikte lezzet de kattığınızdan emin olun. Bir yaşındaki çocukların dahi yiyeceklerine sarımsak ekleyebilirsiniz. Sarımsak, hem yemeklere kattığı lezzet hem de sağlığa yararı açısından atlanmaması gereken bir unsurdur.

* Yiyeceklere baharat, farklı peynirler gibi keskin lezzetler katmaktan kaçının. Misafir ağırlamak için neyi nasıl pişiriyorsanız, aileniz için de aynı şeyleri aynı şekilde pişirin. Ne kadar özenle yemekler hazırladığınızı ilk fark eden, tabağını silip süpüren çocuğunuz olacaktır.

SEBZEYİ YEMEKLERE KARIŞTIRIN
* Sebze, annelerin yemek konusundaki en büyük ve en zorlu hedefidir. Çocukların nadiren lezzetli bulduğu, yemek için can attığı bir besin grubudur. Ayrıca, çocuğunuz bir kez bu yiyecekleri ısrarla yedirmeye çalıştığınızı fark ettiğinde, size karşı eline koz geçmiş oluyor: Yemeyi reddederek koşulları kontrol edebilme gücü!

* Bu yüzden, sebzeleri tek başına yedirmeye çalışmak yerine, çok sevdiği yiyeceklerin içine katarak farklı mönüler hazırlayın. Örneğin patlıcanı küçük dilimler halinde keserek ve iyice pişirerek hemen her türlü makarna sosunun içine katabilir, çocuğunuza hissettirmeden yedirebilirsiniz.

* Aynı şekilde kabak ve domates de önemli sos malzemeleridir. Pilavları da havuç ve bezelyeyle pişirebilir, bolca tüketmesini sağlayabilirsiniz.

ISRAR ETMEYİN
* Çocuğu yemek yememekte direnen annebabalar, genellikle ısrar yoluna giderler. Oysa çocuk, ihtiyaç duyduğundan ya da istediğinden daha fazla yemek yemeye zorlanmamalıdır.

* Zorlandığı sürece, reddetmeye devam eder. Sofraya oturmadan önce atıştırmasına izin vermeyin. Sofrada da bırakın istediği kadar yesin. Bilincinde olmasak da, herkes kendi bedeninin ihtiyacını bilir. Çocuklar da doğdukları andan itibaren ne kadar yiyeceğin kendileri için yeterli olduğu konusunda içsel bir dengeye sahiptirler.

ŞANTAJ YAPIN!
Çocuğunuza yemek yediremediğiniz için kendinizi suçlu hissetmenize gerek yok. Çocuğunuz tabağındaki yemeği yemeyi inatla reddediyor ve bu tavrı sıklıkla tekrarlıyorsa, aşağıdaki gibi bazı geleneksel yöntemleri deneyebilirsiniz:

* “Tabağındakini bitirene kadar sana başka yemek yok!”

* Yüzyıllardır esrarengiz bir şekilde işe yaramaya devam eden cümle: “Tavuğunu yemeyeceksin galiba. Kardeşine vereyim bari…”

* "Yemeğini yemezsen sana dondurma veremeyeceğim. Halbuki biz hepimiz yemeğimizi bitirince dondurma yiyeceğiz. Hem de çikolatalı.”

MUTLAKA SOFRA DÜZENİ KURUN
Her gece, ailedeki herkesin bir arada yemek yediği bir düzen oluşturmanız, çocukların yemek alışkanlığı kazanmalarını sağlar. Böylece hem düzenli yemek yemeye hem de diğerleri ile aynı yemekleri yemeye kolay alışırlar.

* Yemeğini bitiren tabii ki masadan kalkabilir, ancak etrafta dolaşıp oyun oynayarak, yemeğe devam edenlerin ilgisini dağıtmadığından emin olun.

* Yemek sırasında televizyon izlemeyin. Çoğu ebeveyn, çocuklarına, fark etmeden yemek yerken televizyon izleme alışkanlığı edindiriyor. Çocuğunuzun yemek yemesini kolaylaştırdığı için işinize gelse de, yapılan araştırmalar; obezite sorunu yaşayan kişilerin büyük çoğunluğunun yemeklerini televizyon karşısında yediklerini gösteriyor.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 12040 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim